Afra z Gdyni podaje łapę :)

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Afra z Gdyni podaje łapę :)

Postprzez jbeata » 2011-06-14, 21:39

Witamy :-)
jbeata

Ostrzeżeń: 0
psy: Pola,Rose,Klara,Beauty,Phoebe,Rolex, Erotica (*)
Hodowla: Mocne Góralki

Postprzez Staszka » 2011-06-21, 17:44

Strasznie niepokoi mnie, że Afra nieźle nam ostatnio schudła. Już pisałam o tym z Anią od Kontry i poradziła mi się skontaktować z naszym hodowcą - dziękujemy za radę oczywiście, podjedziemy tam na pewno żeby ją pokazać (kto wie, może mamuśka w jej wieku miała to samo?) - ale przy okazji skorzystamy też z drugiej rady: opisania sytuacji na forum ;) może ktoś miał podobny problem, albo uspokoi mnie, że wydziwiam. :P

Otóż Afra moim zdaniem jest potwornie drobna jak na swój wiek, jakich powinna być gabarytów suczka w wieku 7 miesięcy? Waży teraz pewnie ok. 25kg (ważona była 26.maja i było 22 wtedy). Jest bardzo drobnej budowy, a pod skórą niestety strasznie czuć żebra... :( Staramy się jak możemy zachęcić ją do jedzenia, ale nie chcę jej wciąż gotować, bo się boję że to jedzenie nie będzie dość zbilansowane, że nie dostanie wtedy wszystkiego, co w suchej karmie jest i będzie np. za dużo białka, za mało czegoś innego itp. Karmimy ją Puriną Pro Plan Puppy Robust. Dostaje też puszki Animondy - w dni, kiedy ma wyjątkowo dużo ruchu lub emocji (czyli w sumie raz w tygodniu, wtedy ma taki kilkugodzinny spacer, dużo jeździ autem, spacerujemy w dużym tłumie albo ma jakieś inne atrakcje). Dostaje domowe ciastka wątróbkowe lub kawałki gotowanego kurczaka jako nagródki przy szkoleniu i kurze łapki do ciumkania jak wychodzimy do pracy. Lubi surowe marchewki, serek wiejski, jabłka i suche bułki. Daję jej też jajko raz w tygodniu i raz w tygodniu łyżkę oliwy z oliwek (tylko tej sałatkowej, tłoczonej na zimno). Nie wiem już co robić żeby złapała trochę masy... :( Karmę nawet ważę, bo mam taką możliwość i daję wg tabelki - i nic, zawsze zostawia, a nawet jak wszystko zje (rzadko) to i tak nie tyje nic a nic. U ludzi to pewnie byłby jakiś problem z tarczycą, za szybkie spalanie (???). Sierść się ładnie błyszczy, ale bardzo gubi włos - strzelam, że z gorąca, albo jeszcze wymienia szczenięce futerko? Martwię się, że jest za mała, albo ma jakiś problem zdrowotny którego nie umiem wychwycić. Załatwia się ładnie, zmian skórnych nie ma, w uszach i między poduszkami czysto. Tylko te żebra wystające... Chyba ją przezwę "anoreksja" normalnie, aż się boję, że jej wykrakałam jak była mała - tak pięknie pozuje do zdjęć, że mówiłam, że zostanie modelką. :|

Jest szansa, że przesadzam i ktoś mnie ostudzi? <buja_w_oblokach>
Staszka

psy: Afra (czasami zwana Fleją) z Witomińskiego Zakątka

Postprzez nukari » 2011-06-21, 19:38

Rodzeństwo a tak różne jeżeli chodzi o jedzenie. Axel pochłonie wszystko co wpadnie do michy jak odkurzacz. Je suchą karme Husse (ok 350g dziennie podzielone na 3 razy) no dodatkowo oczywiście smakołyki i kości. Waży pewnie też około 25kg, wybieram się do weta żeby go zważył i obejrzał bo umówiliśmy się na czerwiec po kwietniowej wizycie. Ja to muszę kontrolować ilość jedzenia żeby nie był za ciężki. ( jak miałem goldena to za nadwagę niezły ochrzan dostawałem od weta).Moim zdaniem Axel obecnie do olbrzymów nie należy ale jestem z tego zadowolony. Niech rośnie sobie powoli to ze stawami itd nie będzie problemów.
Jak nie wiesz czy wszystko jest ok to proponuję wizytę u weta (najlepiej u p. Kończaka w Rumi matka i poród był pod jego kontrolą) zawsze doradzi i powie co i jak.
Zrobiłem dzisiaj zdjęcie żeby można było je porównać :]

obrazek
Obrazek został zmniejszony.
Jeżeli będziecie mieli jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem no i może spotkają się w sierpniu :-D
Pozdrawiam
nukari

Postprzez Staszka » 2011-06-21, 20:47

Afra dużo drobniejsza, więc on musi mieć więcej niż 25! :D Gabaryty Afry zaniepokoiły mnie kiedy zobaczyłam jej "konkurentki" na wystawie w Szczecinie. Kto wie, może później wyskoczy? U Kończaka byłam pod koniec maja i waga go nie niepokoiła. Pójdziemy w piątek znów jeśli będzie przyjmował, trzymajcie kciuki.
Staszka

Postprzez Staszka » 2011-06-21, 21:15

Boże, dosypałam jej do suchego tak z 10 deko domowej surówki i PRAWIE cała micha zniknęła! A teraz co chwilę sobie wraca do tego, co tam jeszcze zostawiła i podchrupuje. Normalnie aż się ciepło na sercu robi. :D:D:D
Staszka

Postprzez Dagata » 2011-06-21, 23:03

Najlepiej jak ją wet obejrzy, ale suczki czasem są drobniejsze. Jednak trzeba też pamiętać, że psiaki różnie rosną raz może ją wyciągnąć, później zmasywnieje,a innym razem troszkę zastopuje ze wzrostem. Natomiast jeśli chodzi o jedzenie, jak nie chce jeść tej karmy lub grymasi, to może będzie trzeba zmienić na inną, ALE jest jeszcze inna sprawa jak jej gotujecie, to może woli gotowane :-) Poza tym jest ciepło, to psiakom też się tak nie chce jeść.

Będzie dobrze nie ma się co na wyrost martwić tym bardziej, że coś już schrupała!
Powodzenia <tak>
Dagata

psy: Nemo, Noemi [*]

Postprzez Wydra » 2011-06-21, 23:17

Sunia ma dopiero kilka miesięcy, jeśli jest wesoła,robi dobre kupki i ma błyszczącą sierść to pewnikiem chyba przesadzasz <tak> zresztą zobaczymy w czwartek ;)
Wydra

Postprzez Staszka » 2011-06-22, 06:57

Właśnie tak liczyłam cichaczem na to, że ktoś mnie palnie w łeb, że panikuję. :) Dzięki.
Staszka

Postprzez nukari » 2011-06-22, 19:39

Nie ma się co martwić, byłem dzisiaj u weta i mój waży 26,4 czyli nie dużo więcej :] Ma dostawać 400g suchego dziennie, obmacał go ze wszystkich stron i podobno rozwija się prawidłowo. Z całą pewnością w tym wieku lepiej niech psina za ciężka nie będzie, urośnie sobie powoli ale za to zdrowa będzie.
nukari

Postprzez Staszka » 2011-06-22, 19:41

Byliście w Rumi i nie daliście znać?! Podjechalibyśmy na "rodzinne" spotkanie szczylków. :)

Dzięki wielkie za wieści, trochę mnie to uspokoiło. :)
Staszka

Postprzez nukari » 2011-06-22, 19:53

Chciałem jechać w piątek bo podobno ma być chłodniej ale bałem się, że w długi weekend może być nieczynne. Psina się trochę wymęczyła bo w aucie gorąco, od powrotu śpi jak zabity po wrażeniach :-) Teraz wet pod koniec lipca chce nas widzieć...już czarno widzę tą podróż...pewnie ze dwie godziny do Rumi... :( Po nas w kolejce był 8 tygodniowy bern super kulka .Ludzie nie mogli się nadziwić, że za 4 miesiące będzie tak duży jak mój :-D
nukari

Postprzez Staszka » 2011-06-22, 19:55

Oj będzie. :) Straszna szkoda, żeśmy się nie spotkali dziś. Jakbyście się wybierali znów w te rejony piszcie, my do Rumi mamy dosłownie 5 minut autem i są tam fajne łąki. :)
Staszka

Postprzez nukari » 2011-06-22, 19:59

Zaczyna się sezon i jedynie rano jakoś da się stąd wydostać, ale jestem pewny, że się spotkają. Ile Afra miała tygodni jak trafiła do nowego domu?
nukari

Postprzez Staszka » 2011-06-22, 20:24

Dokładnie 5 miesięcy - ostatnia z miotu została, nikt jej nie chciał. :( Śmieję się, że to było przeznaczenie i po prostu czekała na nas. :love:
Staszka

Postprzez Justynka » 2011-06-23, 13:17

Spokojnie Twoja sunia ma jeszcze czas, aby nabrać troszkę ciałka. Póki rośnie dobrze jest, gdy nie obciąża nadmiernie stawów. Z tego co zauważyłam weci "lubią" szczupłe psy. Sama też mam chudzinę w domu, co prawda żarłoka starsznego, ale musi być szczupły ze względu na stawy, więc daje mu tylko tyle jedzenia, ile powinien dostawać. Problem grymaszenia jest nam zupełnie obcy ;-) Ale wydaje mi się, że nie powinnaś jej specjalnie rozpuszczać, bo później nie bedzie chciała jeść suchej karmy tylko gotowane. Widzę, że jesteś z Trójmiasta, więc jeśli masz wątpliwości to mogę Ci polecić dobrego weta - dr Marcina Czernielewskiego. Przyjmuje w Gdańsku we Wrzeszczu na ul. Lelewela 23.
Justynka

psy: Pako

Postprzez nukari » 2011-06-23, 18:34

Ja mojego wziąłem jak miał 4 miesiące czyli też już dużego. Dlatego miło było popatrzeć na taką 8 tygodniową kulkę :]
nukari

Postprzez vkarel » 2011-06-23, 21:13

Witamy na forum,
moja jedna suka też miała taki okres że mniej jadła i wybrzydzała, to było przed pierwszą cieczką, teraz pochłania to co jej do miski wsypię:)
Będzie <okok>:)
vkarel

psy: Pegi, Ginger, Ellen, Gracja, Lucy, Nela, Niro
Hodowla: van St-Niklas

Postprzez annasm » 2011-06-23, 22:03

A mój pies od czterech lat wybrzydza, czasem trochę mniej czasem bardziej.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Alicja i Spartki » 2011-06-23, 22:11

Witamy serdecznie też mamy w domu takąc owybrzydza ale i taką co jakby mogła to by na leżąco z miski jadła :-)
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Postprzez kerovynn » 2011-06-24, 10:40

Esia miesiąc przed pierwszą cieczką (czyli w wieku 8 mies) miała etap wybrzydzania. Nawet kurczak z z ryżem, ryż z szynką i podobne frykasy kłuły ją w zęby. Po sterylce problem minął.
Ogara jak przywiozłam to pierwsze parę tygodni wciągał jak odkurzacz, aż chrupki grzechotały po misce. Potem zaczął jeść spokojnie a teraz mamy etap wybrzydzania - trzeba czasem suche dosmaczać.... :-D
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przedstawiamy się!