Moderator: saba&mlis
oczywiście chciałam żeby pies w miarę niwelował wady Fiony, Azir ma mocną kość, mocne nadgarstki, szeroką klatke, mocniejsze kątowanie, piękną sierść, dobry rodowód do 4 pokolenia przodkowie byli wolni od dysplazji, ma piękną głowę, białe znaczenia na łapkach i ogonie, wyraźne podpalanie ...
Vel_Pan_Rekin napisał(a):Asia, jak juz wiesz, nie zgodze sie z Toba i sprawdzilam to, zanim napisalam:
Przed nazwami własnymi w języku niemieckim NIE używamy rodzajników, chyba, że nazwa własna poprzedzona jest przydawką (dla mniej obeznanych >>przymiotnikiem<<). Dlatego też mamy Berlin, ale "das große Berlin".
Romanshof = Radlice i jest to nazwa miejscowości, to ma być von i niech mi się nikt nie waży wstawiać żadnego vom....
Nie mówisz vom Berlin, ale von Berlin Nie powiesz vom Frankfurt, ale von Frankfurt...
ale "die schöne Warschau"
Romanshof to nazwa geograficzna; to nazwa, a nie dwór. (niem. Hof = dwór) więc Twoje tłumaczenie i sugestia bledu nie maja tu podstawy gramatycznej. Ten "hof" sie troche przypadkowo w wyrazie zaplatal...
Vel_Pan_Rekin napisał(a):Byloby Von Radlin, bo Radlin to miejscowosc.
Vel_Pan_Rekin napisał(a):Romanshof to nazwa geograficzna; to nazwa, a nie dwór. (niem. Hof = dwór) więc Twoje tłumaczenie i sugestia bledu nie maja tu podstawy gramatycznej. Ten "hof" sie troche przypadkowo w wyrazie zaplatal...
Ania Gd napisał(a):Vel_Pan_Rekin napisał(a):Romanshof to nazwa geograficzna; to nazwa, a nie dwór. (niem. Hof = dwór) więc Twoje tłumaczenie i sugestia bledu nie maja tu podstawy gramatycznej. Ten "hof" sie troche przypadkowo w wyrazie zaplatal...
Ależ to właśnie był OGROMNY DWÓR wręcz ZAMEK
w owym czasie - największy zamek w Wielkopolsce.
Bernerin napisał(a):
Asia, Twoje tlumaczenie jest prawidlowe, jesli przyjmiemy, ze Romanshof to faktycznie nazwa geograficzna, a nie nazwa jakiegos gospodarstwa/dworu.
Ania Gd napisał(a):
Ale mam pytanie.
Jaka jest etymologia vom w nazwie niemieckiej hodowli hodowli "vom Schwabenhof".
Czy Schwabenhof to nie jest nazwa własna?
Dla mnie bardzo mylące są te duże litery i taka "podświadoma" mimowolna analogia że jak duża litera to nazwa własna.
Agama napisał(a):A mojej Fionie strona Fiony bardzo się ,a co do nazwy to pierwsza częśc mówi sama za siebie Romans ,a hof jest tu nieistotne
Powrót do Wszystko o naszych stronach
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości