Moderator: Halina
DPK napisał(a):Chyba lepiej byłoby dążyć do ujednolicenia niż robić jakieś typy....
DPK napisał(a):Należę do osób, które uparcie dążą do celu. Gdybyśmy byli konsekwentni i cierpliwi udałoby nam się osiągnąć cel. Wystarczy chcieć.
Vel_Pan_Rekin napisał(a):Wiesz, myślę, że u Beaty we wzorcu autorstwa M. Baertschi (we współpracy z Silvaną Vogel Tedeschi) znajdziesz odpowiedź na swe pytania. /W katalogu chyba ten sam tekst wisiał bez fotek, co Kasia?/
http://www.romanshof.pl/rasa.html
Są 3 typy budowy zgodne z wzorcem, ale zależne od tylu kwestii, że...
DPK napisał(a):Należę do osób, które uparcie dążą do celu. Gdybyśmy byli konsekwentni i cierpliwi udałoby nam się osiągnąć cel. Wystarczy chcieć.
Layla napisał(a):Vel_Pan_Rekin napisał(a):Wiesz, myślę, że u Beaty we wzorcu autorstwa M. Baertschi (we współpracy z Silvaną Vogel Tedeschi) znajdziesz odpowiedź na swe pytania. /W katalogu chyba ten sam tekst wisiał bez fotek, co Kasia?/
http://www.romanshof.pl/rasa.html
Są 3 typy budowy zgodne z wzorcem, ale zależne od tylu kwestii, że...
Witam.
Dziękuję za poruszenie tego wątku. Jestem zupełnie początkującym właścicielem Berna dlatego staram się jak najszybciej jak najwięcej dowiedzieć o rasie. Na ostatniej wystawie w Krakowie naszła mnie drobna refleksja - czy i dlaczego sędziowie oceniają na ringu pieski które mają wady niezgodne z wzorcem - np.
błędy w umaszczeniu: duża biała plama na karku (o średnicy przekraczającej 6 cm.)
Czy jest tak, że wzorzec wzorcem ale i tak sędzia robi co mu wydaje się w danej chwili słuszne lub czy sędziowie nie znają wzorca lub być może są tzw. różne interpretacje wzorca.
Będę wdzięczny za opinię bardziej doświadczonych właścicieli którzy jeżdzą na wystawy.
Pozdrawiam
Jarek
DPK napisał(a):Ja prowokuję? To mnie jest łatwo sprowokować jeśli już. Tutaj nawet nie okazuję agresji, mimo że wkurzają mnie te problemy z pisaniem postów.
DPK napisał(a):Hej. Mam na imię Paulina, ale mówią mi Wojna. Mam 18 lat. Moją pasją są zwierzęta, szczególnie konie i psy. Jestem osobą miłą, przyjaźnie nastawioną i bardzo tolerancyjną. Nie wiem, co jeszcze mogę o sobie powiedzieć..
DPK napisał(a):Wojna..... Bo lubię się bić, jestem nerwowa, wybuchowa.... Jestem miła itp., ale do czasu......
Też wiem jakie to niesie konsekwencje.... Zresztą nieważne.
Coki wygląda jak typowy przedstawiciel rasy, bo nim jest. Co więcej mogę napisać? Że jest cudowna, wspaniała? Owszem, tak jest. Ale każdy właściciel mówi tak o swoim psie..
A w ogóle to jak się stąd usunąć?
Jestem osobą miłą, przyjaźnie nastawioną i bardzo tolerancyjną
Bo lubię się bić, jestem nerwowa, wybuchowa...
DPK napisał(a):Hej. Mam na imię Paulina, ale mówią mi Wojna. Mam 18 lat. Moją pasją są zwierzęta, szczególnie konie i psy. Jestem osobą miłą, przyjaźnie nastawioną i bardzo tolerancyjną. Nie wiem, co jeszcze mogę o sobie powiedzieć..
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości