![diabełek ]:->](./images/smilies/icon_70.gif)
Ale może czasem lepiej troszkę uprościć rzeczywistość? Żeby była dla nas łatwiejsza do ogarnięcia

Moderator: Halina
Cefreud napisał(a):annasm napisał(a):Ja nie podniosłabym Czaka - ważył nieco ponad 50 kg, był dużym psem. Mieszkamy w domu, na dwór mamy tylko 2 schodki.
Mój mąż ledwo dał radę go przenieść tego ostatniego dnia...
Nie mówię ze nie można mieć psa na 3 piętrze bez windy - można - trzeba mieć tylko świadomość że pewnego dnia może stanowić to problem nie do pokonania.
dzięki Ania za podsumowanie. To własnie miałam na mysli.
Anna Rozalska napisał(a):U nas podstawowym pytaniem hodowcy było czy w kamienicy jest winda, po berny nie mogą chodzić po schodach przynajmniej do wykształcenia stawów biodrowych.
daria napisał(a):a ja jeszcze dodam że jako hodowca nie sprzedałabym szczeniaka wiedząc że jest to trzecie piętro bez windy no ale kiedyś może będzie dom
no to teraz Daria pojechałaśdaria napisał(a):a ja jeszcze dodam że jako hodowca nie sprzedałabym szczeniaka wiedząc że jest to trzecie piętro bez windy no ale kiedyś może będzie dom
Majszczur napisał(a):no to teraz Daria pojechałaśdaria napisał(a):a ja jeszcze dodam że jako hodowca nie sprzedałabym szczeniaka wiedząc że jest to trzecie piętro bez windy no ale kiedyś może będzie domz tego prosty wniosek, że uważasz iż ja nie powinnam mieć berna... smutne
Poker napisał(a):Hej laski Wy powinnyście mieć berny mimo 3 piętra bez windy, to Ci których "te piętra" przerosły i ich psy wylądowały w schroniskach lub co gorsza na bruku, nie powinni ich mieć. Tylko jak takich rozpoznać![]()
Może nie patrzmy na wszystkie poruszane tu problemy i dawane rady przez czubek własnego noska. Jeśli ktoś będzie chciał wziąć berna na trzecie piętro bez windy to i tak weźmie, my możemy (?) jedynie sprawić, żeby zrobił to jak najbardziej świadomie. Czasami świadomość postępowania wbrew radom doświadczonych rodzi ... wiekszą odpowiedzialność.
PS. Poker mieszkał w bloku bez windy na trzecim piętrze 4 lataa mógłby i do tej pory, gdyby nam domek nie wyszedł
marieanne napisał(a):A co z tymi, których berny w domu/budzie/kojcu przerosły i z psów jest siedem nieszczęść...?
To nie od piętra zależy, czy jest się dobrym przewodnikiem dla psa i tyle - a w każdym razie takie moje zdanie.
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość