kleszcze - już są!!!

Moderator: Anirysova

Re: kleszcze - już są!!!

Postprzez beta » 2010-04-06, 18:42

I u nas zaczął się sezon" zbierania kleszczy" :evil: nie przeszkadza tym paskudom nawet mżawka i chłód :shock:
Nasz bilans z wczoraj i dziś 10 chodzących i 1 suchy :evil:
beta

Ostrzeżeń: 0
psy: Karmel (Aveq z Cichej Górki)(**), Maks

Postprzez kruszon » 2010-04-16, 13:15

My dziś namierzyliśmy obrzydliwego, opitego potwora :evil: :evil: :evil:
Byliśmy na SGGW i badanie krwi nic nie wykazało :-)
Teraz mamy go obserwować przez co najmniej dwa tygodnie...

P.S. Zakraplamy Advantix i szlag mnie trafia... Czy ktoś wie gdzie można kupić obrożę Preventic bo od trzech miesięcy nigdzie nie mogę dostać?
kruszon

psy: Kruszon

Postprzez daria » 2010-04-16, 13:47

w Gdańsku na razie u znajomych psiarzy odnotowaliśmy jeden przypadek tego tałatajstwa,i oby tak zostało
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Zuzanda » 2010-04-16, 13:59

kruszon napisał(a):My dziś namierzyliśmy obrzydliwego, opitego potwora :evil: :evil: :evil:
Byliśmy na SGGW i badanie krwi nic nie wykazało :-)
Teraz mamy go obserwować przez co najmniej dwa tygodnie...

P.S. Zakraplamy Advantix i szlag mnie trafia... Czy ktoś wie gdzie można kupić obrożę Preventic bo od trzech miesięcy nigdzie nie mogę dostać?

Laponia tez byla zakroplona i walczymy z babeszja .
Preventuca ściagnelam z Czech
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez maat » 2010-04-16, 17:54

Zuza, powiedz Labce że ma się zbierać do zdrowia raz- dwa !
maat

psy: Souri
Hodowla: Hała-Bała

Postprzez izu » 2010-04-16, 21:06

Ja już w sumie, z wszystkich zwierząt, wyjęłam 8 paskud :evil: Niestety dwa, które były maciupkie a już się zdążyły wczepić, urwałam... jak już są lekko napite nie zdarzyło mi się to. Zaczęłam się zastanawiać nad jakimś przyrządem - czy macie dobre doświadczenia z jakimś??
izu

psy: Łobuz(*)2001-2013 , Demi, Hiko(chin) i Szelma

Postprzez PaniBisiowa » 2010-04-16, 21:13

http://www.zooplus.pl/shop/psy/buda_drz ... zczy/60825 Mam coś takiego. Miałam, niestety, przyjemność sprawdzić jak działa i jest OK.
PaniBisiowa

psy: Biszkopt (ORLANDO Stoplandia)

Postprzez Apcik » 2010-04-16, 22:01

peseta jest niezastapiona... :!: ani razu jeszcze zadnego nie urwalam, wszystkie wychodza w calosci... :-?
dzisiaj wyciagnelam Cezaremu pierwszego kleszcza spod oka... :roll: byl suchy.. czyli narazie obroza dziala :->
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Cefreud » 2010-04-17, 19:15

a moje boorki mimo ektoparu wyglądają jak stołówka dla kleszczy.
Teraz kupiłam jakiś wynalazek za 3,85 zł za pipetę do 10 kg.Mam nadzieję,że taki firmy uduś podziała na te cholery
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez kreska » 2010-04-17, 23:12

Moje dziewczyny zakraplam Fiprexem (ostatnio dostaly dawke do 60kg) i odpukac nie mam zadnego wczepionego :-D nie wiem czemu to zawdzieczam ale zaczelam tez podawc miod :-) ale i tak po kazdym spacerze sa wyczesywane szczotka i wymacywane na wypadek pasazera na gape :roll:

pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez BERR » 2010-04-20, 14:04

Witam
Dziś wyciągałyśmy Lali kleszcza miała na uchu - kleszcz usunięty został w całości bo ruszał nogami... Wet stwierdzila ze u nas nie odnotowali ,,choroby kleszczowej" i ze mam obserwować psiaka przez tydzień - w razie osłabienia, braku apetytu, boleści stawów mam sie zgłosić...
Co wy o tym myślicie...???
Moja sąsiadka wyciąga sama kleszcze psiakom ,,kundelkom" parę razy w ciągu lata i nic im nie jest wiec może faktycznie u nas są kleszcze nie groźne??
Co teraz powinnam zrobić???

Na dodatek nie bardzo wiem skąd go miała - wszędzie chodzi ze mną koło domu nie mam drzew dużych - chyba ze ,,przylazł" z sąsiednich drzew?? a do lasu jak idziemy to ją bardzo pilnuje.... :oops:
BERR

psy: bernenski, entlebucher

Postprzez kreska » 2010-04-20, 14:49

BERR napisał(a):Witam
Dziś wyciągałyśmy Lali kleszcza miała na uchu - kleszcz usunięty został w całości bo ruszał nogami... Wet stwierdzila ze u nas nie odnotowali ,,choroby kleszczowej" i ze mam obserwować psiaka przez tydzień - w razie osłabienia, braku apetytu, boleści stawów mam sie zgłosić...
Co wy o tym myślicie...???
Moja sąsiadka wyciąga sama kleszcze psiakom ,,kundelkom" parę razy w ciągu lata i nic im nie jest wiec może faktycznie u nas są kleszcze nie groźne??
Co teraz powinnam zrobić???

Na dodatek nie bardzo wiem skąd go miała - wszędzie chodzi ze mną koło domu nie mam drzew dużych - chyba ze ,,przylazł" z sąsiednich drzew?? a do lasu jak idziemy to ją bardzo pilnuje.... :oops:

Obserwowac jak radzil weterynarz, mozesz tez zrobic proste badanie krwi i wtedy bedziesz miec 100% pewnosci ze nie przoczysz jakis objawow, bo zdarzaja sie przypadki choroby nie poprzedzonej charakterystycznymi objawami :roll:
Kleszcze nie siedza na drzewach, żyją w ściółce i w poszukiwaniu swych żywicieli (zwierząt, ludzi) wspinają się na trawy i krzewy nie wyżej niż na 20 do 70cm. Dlatego „zbieramy” kleszcze przechodząc przez trawy lub krzewy:roll:
Żyją w miejscach lekko wilgotnych i obfitujących w roślinność. Można spotkać je w lasach i na ich obrzeżach, w zagajnikach, na obszarach porośniętych wysoką trawą, zaroślami lub paprociami, na łąkach, pastwiskach, nad brzegami rzek i jezior. Pojawiają się także w parkach i na działkach.
Nie wszystkie kleszcze sa nosicielami pierwotniakow , ktore wywoluja babeszje bolerjoze.
pozdr
kreska

Postprzez BERR » 2010-04-20, 18:17

Dziękuje za odp.
Na razie nie widzę żeby coś się działo jest wesoła:).... :-D :-D

Ja dość mocno się przestraszyłam żeby coś się nam nie przyplątało...byłam pewna ze są na drzewach:) a krzaczków i traw mam tu sporo...
BERR

Postprzez Busola » 2010-04-21, 08:38

...ale obserwować trzeba długo
babeszja może sie ujawnić po kilku tygodniach a nawet później
Busola

Postprzez Cefreud » 2010-04-21, 09:00

szczerze mówiąc u nas kleszczy mnóstwo,ale na razie przypadku babeszjozy nie odnotowano.
Sama nie robiłam jeszcze testów
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez aga.galin » 2010-04-21, 21:42

O zgrozo! Opowiem wam, jaki przypadek był w Szczecinie: pies złapał jesienią kleszcza. Kleszcz został usunięty, z psem wszystko w porządku. W lutym diagnoza: pies ma babeszje :shock: :shock: :shock: Pierwotniak dostał się do krwi, grzecznie i cichutko sobie przezimował i przy pierwszej odwilży zaatakował. Przypadek jest potwierdzony. Jak również fakt, że na kleszcze już nie ma "sezonu" - zmutowały się do tego stopnia, że pies może go przywlec do domu o każdej porze roku.
aga.galin

psy: REDI, PETRA, BASTER [*] i ...

Postprzez BERR » 2010-04-22, 11:04

aga.galin ale mnie wystraszyłaś , ja teraz chyba oszaleje ze strachu... Kiedy zrobić badanie krwi po tym kleszczu- kiedy może coś wyjść jakby co - tffuuuu tfu niech sie trzyma z daleka ....
BERR

Postprzez daria » 2010-04-22, 11:33

I znalazłam trzech obcych na Birmusiowym futerku :-D ,dokupię jeszcze obrożę
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez BERR » 2010-04-22, 13:11

Zwariuje - proszę o słowa otuchy bo odchodzę od zmysłów znalazłam DRUGIEGO KLESZCZA ten był brązowy wczoraj był kremowy . Kremowy był mały a wet uznała ze miał 2 dni - wyszedł bez problemów po nim była czerwona krostka i obrzek.
Dzisiejszy był jeszcze mniejszy został urwany w połowie - potem wyciągana ,,głowa" nie wiem czy w całości wyszła...bardzo ciężko było go odczepić - to pewnie skutki pogoni za zającem .
Co mam zrobić - obroża na kleszcze jest, spray na pasożyty tez jest co jeszcze mogę zakupić???
oszaleje ...
Ostatnio edytowano 2010-04-22, 14:18 przez BERR, łącznie edytowano 1 raz
BERR

Postprzez kreska » 2010-04-22, 14:10

[quote="BERR"] Dzisiejszy był jeszcze mniejszy został urwany w połowie - potem wyciągana ,,głowa" nie wiem czy w całości wyszła...bardzo ciężko było go odczepić quote]
:shock: a kto go wyrywal :roll: mam nadzieje ze nie wet :evil: kup sobie w aptece taki prosty przyzad do usowania kleszczy, kosztuje ok. 20zl a wyglada jak automatyczny olowek tylko zamiast grafitu wysowa sie petelka, ktora trzeba zlapac kleszcza przy samej skorze psa czyli ponizej kleszczowego odwloku i powoli wykrecac ;-) wyciaga te malutkie kleszcze i te wieksze, uzywam go juz ponad 2lata i jeszcze zadnego kleszcza nie urwalam ;-)
Zadna ochrona nie daje 100% ochrony :roll: mozesz oprocz obrozy uzywac jeszcze spotu ale tez nie bedziesz miec gwarancji. Bywa tez tak ze w zaleznosci od rejonu kraju, preparaty wykazuja rozna skutecznosc i trzeba szukac tego najbardziej skutecznego.

pozdr
kreska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Pasożyty