Arion large breed

Arion large breed

Postprzez SwissW » 2009-12-23, 19:44

Mimo tego, że pies pojawi się u mnie prawdopodobnie dopiero na wiosnę/lato 2010 już teraz zastanawiam się nad karmą dla mojego przyszłego bernusia. Co sądzicie o arionie? Nie wiem, czy to dobra karma dla psa tak dużego jak berneńczyk.

Mój obecny pies(kundelek 13 kg) dostaje nutrę lamb&rice, nie mam doświadczenia w żywieniu dużych psów.
SwissW

Ostrzeżeń: 0
psy: Bobi i Riko

Re: Arion large breed

Postprzez PaniBisiowa » 2009-12-23, 19:49

Może poczekaj i dowiedz się jaką karmą będzie karmiony w hodowli. Później ewentualnie można coś pokombinować.
PaniBisiowa

psy: Biszkopt (ORLANDO Stoplandia)

Postprzez iwona_k1 » 2009-12-23, 23:05

Ja też słyszałam dobre rzeczy o tej karmie:ta z jagnięciną ma jej 30%
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Kamil » 2009-12-23, 23:10

Bardzo dobra karma, zamawiałem kilka razy na początku, wszystko było OK także polecam ;-)
Kamil

psy: Jantar i Atos

Postprzez dorciaj » 2009-12-23, 23:23

U nas kudłate są na Arionie. Sierściucha się błyszczy, miski lśnią, z drugiej strony wychodzą "twarde dowody" :-P :mrgreen:
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez SwissW » 2009-12-25, 15:07

Dzięki za dobre rady ;-)
SwissW

psy: Bobi i Riko

Postprzez ZewKrwi » 2010-07-22, 10:35

Zabraliśmy się za tą karmę od jakiegoś czasu, myślę że jest dobra przynajmniej na tyle żeby to napisać :lol:
Dalej jestem zwolennikiem BARFa, :mrgreen: ale na Ariona nie narzekamy, bawimy się głównie ARION PUPPY LARGE BREED LAMB&RICE :-> ARION PREMIUM PUPPY LARGE BREED też był dobry ale LAMB & RICE jest lepszy i nie jest to jedynie moja opinia. Nie chcę skłamać ale wychodzi chyba 7,5 zł/kg więc myślę że jest ok.
ZewKrwi

Postprzez Szam » 2010-07-22, 10:56

Wiesz patrzac na sklad, ze pierwsze sa zboza ryz i kukurydza (czyli jest ich najwiecej), nastepnie mieso i produkty miesne (czyli mieso i odpady, nawet nie jest powiedziane w jakiej formie jest to mieso podane, czesc jest w formie hydrolizatu - to cos jak forma miesa a raczej skor i odpadow w pedigree, warto poczytac o tym), znowu produkty typu kukurydza itd. Ogolnie pasza raczej dla krowy niz psa, patrzac na ilosc wypelniaczy, plus mieso niewiadomej formy i pochodzenia.

Arion Puppy Large Breed:
Zboża (ryż, kukurydza), mięso i produkty mięsne (30% kurczaka, hydrolizat białka z kurczaka), produkty roślinne (pulpa buraczana, pszenica, kukurydza), oleje roślinne i tłuszcze, jaja i produkty jajeczne, ryby i produkty rybne, substancje mineralne i witaminy, drożdże browarniane, lecytyna, FOS, siarczan chondroitymy, yucca Schidigera. Bez dodatku barwników.

Arion Puppy Large Breed Lamb
Zboża (ryż, kukurydza, pszenica), mięso i produkty mięsne ( 30% jagnięciny, hydrolizat białka z kurczaka), produkty roślinne (pulpa buraczana, pszenica, kukurydza), oleje roślinne i tłuszcze, jaja i produkty jajeczne, ryba i produkty rybne, substancje mineralne i witaminy, drożdże browarniane, lecytyna, FOS, yucca. Bez dodatku barwników

Cena 159zł za 15kg paszy to troche drogo. W tej cenie mozna miec karme duuuuuzo wyzszej jakosci.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez ZewKrwi » 2010-07-22, 11:23

Wszystko to prawda, niestety o karmie nie decydują tabelki tylko psy, a moje bardzo dosadnie i zapachowo wypowiadają swoją opinię na ten temat ;-)
z racji wystaw/stoisk, na odległość do ośrodka miejskiego również nie narzekam więc mają w czym wybierać bo nie ma problemu z dostępem do różnych karm, zresztą w dzisiejszych czasach bardzo dużo ofert i propozycji przychodzi na maila, a każda jest oczywiście najlepsza

Ponadto wybór karmy jest bardzo osobniczy o czym dobrze wiesz, również może się okazać że za pół roku psy nie tkną karmy którą wcześniej się zachwycały (czasem nawet po 1 worku), w przeciwnym razie wszyscy karmili byśmy psy Orijen który ma bardzo ładne tabelki, a mimo to nie raz słyszałem mało pochlebne opinie od hodowców na ten temat
ZewKrwi

Postprzez Busola » 2010-07-22, 11:43

gdybyśmy tylko patrzyli na to co pies preferuje to wszystkie nasze pupile jadłyby Chappi (chyba najbardziej aromatyczna "pasza" jaką znam)
brukselkę też mało kto lubi a jest zdrowa ;)
myślę że nalezy przede wszystkim zachować równowagę miedzy tym co zdrowe a tym co preferuje pies - taki kompromis.
z innej beczki: ten Arion lamb &rise - po cholere tam hydrolizat białka z kurczaka
Busola

Postprzez Hekate » 2010-07-22, 12:05

dla mnie Arion to typowa paszówka, zwolenniczką Orijena też nie jestem, za dużo białka. Dla psów niepracujacych wystarczająca ilość białka w diecie to 18-22% dla wystawowego 25% źródło
Hekate

Postprzez ZewKrwi » 2010-07-22, 12:56

Zgadzam się z Tobą Chappi jest bardzo aromatyczne. U nas nigdy nie było problemów z niejadkami, nie licząc może upałów, ale to też tylko młode psy. Problem jest z otłuszczeniem, Bianka nawet jak biegała 20 km dziennie truchtem ze mną na rowerku i tak dalej była gruba. A nie mieszkam w bloku, więc perspektywy są i z kim latać również, ten typ tak ma, i praktycznie wszystkie psy u nas są za grube, nie ma tragedii ale tak jest.
Wierzę w ocenę moich psów bo moim celem jest ich dobro, a producentów karm ich własne, pośrednik chce sprzedać, takie jest życie i różne chwyty z tym związane. Dlatego nad tabelki, i różne opinie których też nie brakuje, tak jak i badań mniej lub bardziej wiarygodnych, zresztą robionych na ogół nie w Polsce i nie odnoszących się często do karm u Nas sprzedawanych tylko ich odpowiedników np. w Stanach, przedkładam ocenę moich psów. Jeśli pies czuje się dobrze, jeśli kupy są ok, sierść, zachowanie psa, z gęby nie jedzie geriatrykiem to czemu miał bym przedkładać nad to tabelki? Ja nie zajmuje się hodowlą tabelek tylko psów, karma jest środkiem do osiągnięcia celu a nie celem samym w sobie, nim jest pies, jego zdrowie, samopoczucie, kondycja, a to mi mówią moje psy lepiej niż różne tabelki. Jeśli zmieni się skład karmy, albo psy zaczną na nią źle reagować, po prostu ją zmienię. Natomiast na dzień dzisiejszy jestem jak najbardziej zadowolony.
ZewKrwi

Postprzez ZewKrwi » 2010-07-22, 13:20

P.S.
ponieważ nie mam niestety czasu często siedzieć na komputerze, zresztą i tak pisze posty na raty :lol: to zostawię tylko informacje co do ceny bo to w sumie w temacie Ariona, a nie wiem jak temat się rozwinie. ponieważ jak zobaczyłem
Szam napisał(a):Cena 159zł za 15kg paszy to troche drogo. W tej cenie mozna miec karme duuuuuzo wyzszej jakosci.

ile płace to się trochę zdziwiłem i poszedłem sprawdzić ;-) nie wiem jak jest w sklepach ja mam Arion Breeder Puppy Large 7,62 zł/kg czyli 12 gr się pomyliłem więc za 159 zł to nie 15 kg tylko ze 20 kg będzie, dla mnie chyba tanio ale co ja tam wiem, taką ofertę dostałem i tyle, nie narzekam.

Nie zajmuje się sprzedażą ani dystrybucją tej karmy więc jak coś to nie do mnie z pytaniami, chciałem tylko wyrazić swoją opinie na wyżej wymieniony temat, zresztą przy okazji bo wpadłem forum ogólnie sobie poprzeglądać.
Tak czy siak ile by nie kosztowała nie to jest najważniejsze, a jeśli jakość to jestem zdania że żadna sucha karma tylko BARF :->
ZewKrwi

Postprzez Barbapapa » 2010-08-03, 13:24

ZewKrwi napisał(a):P.S.

Tak czy siak ile by nie kosztowała nie to jest najważniejsze, a jeśli jakość to jestem zdania że żadna sucha karma tylko BARF :->

No tak, tylko czasem mimo przekonanie do BARF nie można go podać. Bardzo chętnie nadal bym podawała Chivkowi, ale on nie ma siły gryść kości. A wilka ani innego urzędznia do mielenia kości nie mam. Na nowe urządzenie nia mam kasy, a używanego, ale sprawnego i niedrogiego znaleść nie mogę.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez Anirysova » 2010-08-03, 16:42

Ponieważ Bivoj jest na Barfie, to wtedy kiedy u nas jest kupujemy mu takiego "gotowca" z Primexu, mieso już zmielone z kośćmi: http://barf-center.pl na Warszawę też maja dystrybutorów.
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Barbapapa » 2010-08-03, 17:13

Nie kupię gotowca, zawsze sama szykuję. Czasem nawet z nozykiem gratis :oops:
Barbapapa

Postprzez Szam » 2010-08-03, 21:51

Oj Jola nie Ty jedna, ostatnio zginal mi nozyk, pamietna Chivka przeszukalam woreczki z mielonym miesem i byl. Gdyby nie historia Chivka, ktorys moj pies moglby miec podobnie :(
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Barbapapa » 2010-08-04, 09:58

Czyli moje ględzenie o przypadłościach Chivka się komuś przydało. No to super. A wracając do mielonego mięsa. To wychodzi drogo, drób kupuję za 1,99 do 4,99 za kg Ponawiam pytanko, jakby ktoś coś wiedział na temat wilka czy wilkopodobnego urządzenia w przystępnej cenie, to się piszę. Czasem jakąś gastronomiczną placówkę likwidują, a ja nie mam dojścia do takich informacji.
Barbapapa

Postprzez Cefreud » 2010-08-05, 08:41

chyba trzeba patrzeć na allegro w dziale firma(gastronomia)
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez BERR » 2010-09-02, 21:40

Poniewaz nie chciałm nauczyc Lali jesc tylko RC - do tej pory dwa razy zamieniłam RC raz na Arion i raz Boscha.
(Nasza Lala chyba nie bedzie tolerować nic prócz RC (i dań od mamusi +jako dodatek)

ARION Puppy Premium Large Breed - nasza pani wymarniała - qpy duże wrecz wielkie -śmierdzące , sierść matowa twarda - jadła bardzo niechętnie - z wielkimi oporami - popatrujac ,,na pewno nic innego dla mnie nie masz"- na szczescie miałam w domu RC do ktorego wrociłam po 8 kg tej karmy(reszte dojadły inne psiaki) było mi żal psiuńki bo bardzo zmarniała- sierść zaczyna powoli błyszczeć i wracac do swojego uroku dzieki RC.

Przymierzam się jeszcze tylko wypróbować Fitmin i KOEBERS jesli i po tym bedzie gorzej nic innego mi nie zostaje jak RC
BERR

psy: bernenski, entlebucher

Następna strona

Powrót do Karmy suche