Skład miski

Re: Skład miski

Postprzez annasm » 2009-01-07, 19:52

Apcik napisał(a):
Barbapapa napisał(a): Kosci drobiowych po obróbce termicznej nie wolno dawać.

a moge wiedzieć dlaczego :oops: :oops:

Bo się robią kruche i ostre , na surowo są ponoć elastyczne i bezpieczne.
Ja daje kurze łapki w całości na surowo.
Avatar użytkownika
annasm
Administrator
 
Posty: 4735
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-11-17, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Re: Skład miski

Postprzez anula » 2009-01-07, 20:22

Ja też na surowo, ale je polewam najpierw wrzątkiem. Wet kręcił nosem na bakterie na surowiźnie.
Avatar użytkownika
anula
 
Posty: 7352
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-05-09, 17:46
Lokalizacja: Toruń
Hodowla: Astrolabium

Re: Skład miski

Postprzez Alice » 2009-01-07, 21:02

Kości długie gotowane są na pewno niebezpieczne, bo po rozgryzieniu robią się z nich drzazgi. Nie wiem jak szyjki, ale słyszałam, że właśnie po wyjęciu tych długich kości palców z kurzych łapek można podawać gotowane, bo kości nadgarstka są bezpieczne, bo obłe i inaczej zbudowane. Stąd moje pytanie. Ale że to tylko teoria zasłyszana, to posłucham się rad mądrzejszych i podam jej surowe z obciętymi pazurami ;-)
Avatar użytkownika
Alice
 
Posty: 551
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2008-11-03, 21:05
Lokalizacja: Warszawa
psy: Tori von Romanshof

Re: Skład miski

Postprzez Drixon » 2009-01-07, 21:09

my kurze stopy podajemy surowe Ozzikowi - a Drix -tylko gotowane lubi :roll:
Avatar użytkownika
Drixon
 
Posty: 5589
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2008-08-25, 21:20

Re: Skład miski

Postprzez Alice » 2009-01-07, 21:14

Zawsze mnie to zadziwia, że ile psiaków tyle gustów :-P Tori właśnie swoją łapkę dostała i wtranżoliła w 2 minuty - Widać surowizna jej nie przeszkadza :mrgreen:
Avatar użytkownika
Alice
 
Posty: 551
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2008-11-03, 21:05
Lokalizacja: Warszawa
psy: Tori von Romanshof

Re: Skład miski

Postprzez Hekate » 2009-01-07, 22:23

znowu nasz trener na szkoleniu mówił że warto raz na jakiś czas troche podpsuć surowiznę i taką dać taką śmierdzącą, coby psiak miał odpowiednią flore bakteryjną w jelitach :->
Hekate
 
Posty: 7153
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-12-26, 01:56

Re: Skład miski

Postprzez Anna Rozalska » 2009-01-08, 10:36

Z tym śmierdzącym to też zależy od gustu psa.Na zlocie w Boszkowie trochę zaśmiardła się giczka cielęca, którą panna najbardziej lubi i myślałam , że taka ciut nadpsuta będzie rarytasem. Niestety jak powąchała to aż ją odrzuciło i nie było mowy o zjedzeniu. Ona preferuje tylko swieże i gotowane.
Avatar użytkownika
Anna Rozalska
 
Posty: 2722
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-10-12, 08:52
Lokalizacja: Warszawa
psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Re: Skład miski

Postprzez frappe » 2009-01-08, 11:43

Panda zna w sumie smak Royala, psich ciastek, dzięki Aluni smak pamiętnego schabowego :mrgreen: no i nieszczęsnej qpy... :roll: Czy powinnam rozwijać jej kubki smakowe ? :mrgreen: i poszerzać granice kulinarne ?
frappe
 
Posty: 1528
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-10-01, 22:18
Lokalizacja: POZNAŃ

Re: Skład miski

Postprzez Ewa » 2009-01-08, 11:51

A moje jedzą praktycznie wszystko. Tylko Kaja nie je kupnej kiełbasy :mrgreen: wie dziołcha co dobre i wybiera swojskie smaczki :lol:
Ewa
 
Posty: 694
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 10:30
Lokalizacja: Ryczywół

Re: Skład miski

Postprzez Hekate » 2009-01-08, 11:54

Aniu włąśnie dlatego że nie jest przyzwyczajona do nadpsutego jedzenia jej nie ruszyła, a dzięki takim zabiegom pies jest bardziej odporny na bakterie, niż tylko jedząć "wysterylizowane" rzeczy ;-)
U mnie też mies temu 20 min podkładania pod nos trwało zanim Altek przekonał się do surowej kurzej łapki, poprostu niewiedział co to jest, teraz znikają w mgnieniu oka :mrgreen:
Hekate
 
Posty: 7153
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-12-26, 01:56

Re: Skład miski

Postprzez Anirysova » 2009-01-08, 12:06

frappe napisał(a):Panda zna w sumie smak Royala, psich ciastek, dzięki Aluni smak pamiętnego schabowego :mrgreen: no i nieszczęsnej qpy... :roll: Czy powinnam rozwijać jej kubki smakowe ? :mrgreen: i poszerzać granice kulinarne ?

Jak najbardziej :-)
Raz w tygodniu: jajeczko (albo surowe żółtko, albo całe gotowane), serek biały z łyżeczką miodu, kostkę cielęcą (tylko sparzoną), łapki kurze (mozna całe też tylko sparzone), marchewkę, itd. Może próbować wszystkiego poza wędlinami.
Wykluczamy tez trujące dla psa: czekolade, rodzynki, winogrona, cebulę i czosnek.
Avatar użytkownika
Anirysova
Moderator
 
Posty: 5202
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 21:23
Lokalizacja: śląskie
psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Re: Skład miski

Postprzez frappe » 2009-01-08, 12:45

Dziękujemy "babciu" :mrgreen: Zaczniemy urozmaicać Pandusi dietę :)
Buziaki dla tatusia :lol:
frappe
 
Posty: 1528
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-10-01, 22:18
Lokalizacja: POZNAŃ

Re: Skład miski

Postprzez Barbapapa » 2009-01-08, 19:15

anula napisał(a):Ja też na surowo, ale je polewam najpierw wrzątkiem. Wet kręcił nosem na bakterie na surowiźnie.

Zdecydowanie gorsze są grzyby w suchym.
Avatar użytkownika
Barbapapa
 
Posty: 3786
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:32
Lokalizacja: Warszawa
psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Re: Skład miski

Postprzez anula » 2009-01-08, 19:54

Barbapapa napisał(a):
anula napisał(a):Ja też na surowo, ale je polewam najpierw wrzątkiem. Wet kręcił nosem na bakterie na surowiźnie.

Zdecydowanie gorsze są grzyby w suchym.

Diabli wiedzą co wet miał na myśli, ale zdaje się że ta dziedzina bardzo go interesuje. Obok praktyki w gabinecie pracuje w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Pracowni Bakteriologii Ogólnej i Parazytologii.
Ale o grzybach w suchym napisz więcej.
Avatar użytkownika
anula
 
Posty: 7352
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-05-09, 17:46
Lokalizacja: Toruń
Hodowla: Astrolabium

Re: Skład miski

Postprzez Barbapapa » 2009-01-09, 20:15

Nie mogę bo nazwy grzybów wpadły mi do jednego ucha, a drugim wypadły. Beata Rudnicka bardzo się tym tematem interesowała. Generalnie chodzi o to że temperatura w jakiej przygotowana jest sucha karma nie zabija grzybów. W potem w workach ( ja tak trafiłam z ANF i z innyma firmami) był ich nadmiar. Przy kolejnej wizycie na badaniu biorezonansem to wyszło.
Avatar użytkownika
Barbapapa
 
Posty: 3786
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:32
Lokalizacja: Warszawa
psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Re: Skład miski

Postprzez anula » 2009-01-10, 00:38

Cholibka niedobrze, czy ta Beata jest na forum? Może mogłaby rozwinąć temat.
Avatar użytkownika
anula
 
Posty: 7352
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-05-09, 17:46
Lokalizacja: Toruń
Hodowla: Astrolabium

Re: Skład miski

Postprzez AT » 2009-01-10, 02:49

Aniu trochę o karmach przemysłowych (w tym o zagrzybieniu) tu: (post Jiji) http://www.kynologia.pl/forum/viewtopic.php?t=119 i tu http://www.klubgoldena.com/index.php?url=76&sub_url=10&info=104 no i tu na forum też trochę o karmach można znaleźć (posty Ani od Berna) http://www.szwajcary.com/viewtopic.php?f=56&t=109&st=0&sk=t&sd=a&start=15 http://www.szwajcary.com/viewtopic.php?f=56&t=109&st=0&sk=t&sd=a&start=60. Jednak moim zdaniem zanim się człowiek zniechęci do wszystkiego warto odwołać się też trochę do swojej intuicji i zdrowego rozsądku. Powiedzmy sobie szczerze - czy jesteśmy pewni tego co sami jemy? Mufka 1 posiłek dziennie dostaje tzw. naturalny (gotowane bądź surowe) ale pociąć się za to co dostaje nie dam mimo tego, że je dokładnie te same produkty co my (ryż ten sam, mięso z tego samego źródła, warzywka i inne takie też). Oczywiście trzeba patrzeć co się kupuje - być ostrożnym w stosunku do karm po okazyjnej cenie (może ktoś chce się pozbyć markowej karmy bo posiada serię, którą z jakiś względów wycofano z rynku) patrzeć czy opakowania nie są uszkodzone itp... a przede wszystkim obserwować i badać własne zwierze- jak jest zdrowe, zjada co mu się podaje i nie ma żadnych problemów z przyswajaniem tego co je, to moim zdaniem nie ma co panikować ;-) Można też samemu zostać mini producentem żywności, założyć gospodarstwo ekologiczne... ale obawiam się, że w naszym przypadku skończyło by się na tym, że nasze kurki dożywałyby starości a mięcho dalej kupowałabym w sklepie ;-)
Avatar użytkownika
AT
 
Posty: 3552
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-04-25, 01:04
psy: Mufka (*)

Re: Skład miski

Postprzez Barbapapa » 2009-01-10, 13:55

anula napisał(a):Cholibka niedobrze, czy ta Beata jest na forum? Może mogłaby rozwinąć temat.

Beatka nie żyje od prawie dwóch lat :cry:
Avatar użytkownika
Barbapapa
 
Posty: 3786
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:32
Lokalizacja: Warszawa
psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Re: Skład miski

Postprzez anula » 2009-01-10, 18:54

:-?
Avatar użytkownika
anula
 
Posty: 7352
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-05-09, 17:46
Lokalizacja: Toruń
Hodowla: Astrolabium

Re: Skład miski

Postprzez Barbapapa » 2009-01-11, 14:13

Ale spróbuję ustalić , kto może się tym zajmować.
Avatar użytkownika
Barbapapa
 
Posty: 3786
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:32
Lokalizacja: Warszawa
psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jedzenie domowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości