Moderator: annasm

Psy z tej hodowli są naprawdę piękne,nam trafiła się urodziwa(
 Psy z tej hodowli są naprawdę piękne,nam trafiła się urodziwa(  )Jokasta-jak przysłowiowej"ślepej kurze ziarno"
 )Jokasta-jak przysłowiowej"ślepej kurze ziarno"  ,w związku z czym ,dla przyjemności ,zaczęliśmy przygodę wystawową
 ,w związku z czym ,dla przyjemności ,zaczęliśmy przygodę wystawową  .
 .
a Tobie szanowny wujaszku o jaki związek właściwie chodziwujaszek napisał(a): Natomiast widze, że ta hodowla nie jest zarejestrowana w związku.
 ... bo w ZKwP Mumuru jest < klik>
  ... bo w ZKwP Mumuru jest < klik>

Ella napisał(a):Jokusia była na początku taką trochę zdystansowaną "dzikuską",ale może tylko tak mi się wydaje,może takie są szczeniaki DSPP.

jak miło czytać tak rozsądny post nowego usera
 jak miło czytać tak rozsądny post nowego usera 

Majszczur napisał(a):OLeOlajak miło czytać tak rozsądny post nowego usera

OLeOla napisał(a):Moim zdaniem nie powinien jednak pytać która hodowla i dlaczego
 I do dnia dzisiejszego - mam nadzieje, że dalej tez tak będzie - wszystko jest OK, ogar jest dokładnie taki jak miał być.
 I do dnia dzisiejszego - mam nadzieje, że dalej tez tak będzie - wszystko jest OK, ogar jest dokładnie taki jak miał być.
![:] :]](./images/smilies/icon_45.gif) i niech tak zostanie.
  i niech tak zostanie. 
 wujaszek napisał(a):o co pytać hodowcę

), a przede wszystkim umowę kupna-sprzedaży, metrykę i książeczkę zdrowia. Istotne jest zapytać o badania na dysplazję, ale dobra hodowla, mająca stronę internetową takie podstawowe informacje podaje do tzw publicznej wiadomości. Można sprawdzić każdego reproduktora, jego rodowód. Eśkę (DSPP) kupowaliśmy "w ciemno" i mąż długo wypytywał hodowczynię o różne rzeczy, gdyż w tamtym czasie nasza wiedza w temacie psów była niemal zerowa, o forum nie wiedziałam a o istnieniu rasy DSPP dowiedziałam się 2 dni wcześniej szukając w internecie rasy odpowiedniej do naszych potrzeb. Z ogarem było prościej - temat przestudiowany w necie, skonsultowany mailami a wizyta po odbiór szczeniaka trwała tyle, że nie zdążyliśmy kawy wypić
 ), a przede wszystkim umowę kupna-sprzedaży, metrykę i książeczkę zdrowia. Istotne jest zapytać o badania na dysplazję, ale dobra hodowla, mająca stronę internetową takie podstawowe informacje podaje do tzw publicznej wiadomości. Można sprawdzić każdego reproduktora, jego rodowód. Eśkę (DSPP) kupowaliśmy "w ciemno" i mąż długo wypytywał hodowczynię o różne rzeczy, gdyż w tamtym czasie nasza wiedza w temacie psów była niemal zerowa, o forum nie wiedziałam a o istnieniu rasy DSPP dowiedziałam się 2 dni wcześniej szukając w internecie rasy odpowiedniej do naszych potrzeb. Z ogarem było prościej - temat przestudiowany w necie, skonsultowany mailami a wizyta po odbiór szczeniaka trwała tyle, że nie zdążyliśmy kawy wypić  (nikt nas nie wyganiał, to nam się spieszyło
  (nikt nas nie wyganiał, to nam się spieszyło  ). Nie widziałam rodziców ogara ani samej hodowli bo nie miałam takiej potrzeby, natomiast możliwość była, jak najbardziej. Na podstawie pewnych faktów uznaliśmy, że hodowla jest bardzo dobra, hodowca uczciwy i kompetentny to co będziemy d..e truć?
 ). Nie widziałam rodziców ogara ani samej hodowli bo nie miałam takiej potrzeby, natomiast możliwość była, jak najbardziej. Na podstawie pewnych faktów uznaliśmy, że hodowla jest bardzo dobra, hodowca uczciwy i kompetentny to co będziemy d..e truć?  Bierzemy psiuna i do domu, a od nagłych przypadków jest telefon.
  Bierzemy psiuna i do domu, a od nagłych przypadków jest telefon.  ).
 ). 

Żeby pytać hodowcę najpierw trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie czego oczekuję od mojego psa. W jakim celu go kupuję. Bo inaczej będziesz szukał typowego eksteriera, a inaczej psa np stricte do pracy.wujaszek napisał(a): Natomiast to o co pytać hodowcę jest bardzo istotne! Ale żeby zapytać hodowcę trzeba najpierw wiedzieć gdzie pytać (...)
 i doskonale wiem dlaczego. Ty też wiesz, ale się droczysz, zarzucając ludziom złe intencje czy zmowę milczenia. A to nie tak.
  i doskonale wiem dlaczego. Ty też wiesz, ale się droczysz, zarzucając ludziom złe intencje czy zmowę milczenia. A to nie tak. ). Pod względem eksterieru odbiega od ideału, ale ja z założenia nie szukałam psa na wystawy tylko do towarzystwa oraz pracy, pierwotnie do dogo ale też i sportów, dlatego liczyła się dla mnie przede wszystkim budowa określana jako "sportowa" lub "młodzieżowa" , zdecydowanie lżejsza niż preferowana we wzorcu, charakter i zdrowie. Pomijam drobny szczegół, że szukałam wiernej kopii swojej pierwszej suni, ale po 10 hodowli kiedy zaczęłam być postrzegana jak świr mi przeszło
 ). Pod względem eksterieru odbiega od ideału, ale ja z założenia nie szukałam psa na wystawy tylko do towarzystwa oraz pracy, pierwotnie do dogo ale też i sportów, dlatego liczyła się dla mnie przede wszystkim budowa określana jako "sportowa" lub "młodzieżowa" , zdecydowanie lżejsza niż preferowana we wzorcu, charakter i zdrowie. Pomijam drobny szczegół, że szukałam wiernej kopii swojej pierwszej suni, ale po 10 hodowli kiedy zaczęłam być postrzegana jak świr mi przeszło  Dogo nie wypaliło z racji moich życiowych perypetii, ale inne aktywności suka ogarnia w stopniu mnie satysfakcjonującym.
 Dogo nie wypaliło z racji moich życiowych perypetii, ale inne aktywności suka ogarnia w stopniu mnie satysfakcjonującym. Nawet wiem, że po tym jak w końcu wybrałam szczenię, wiele osób było wielce zaskoczonych i brzydko komentowało mój wg nich beznadziejny wybór
 Nawet wiem, że po tym jak w końcu wybrałam szczenię, wiele osób było wielce zaskoczonych i brzydko komentowało mój wg nich beznadziejny wybór  Owszem z ich punktu widzenia i ich potrzeb moja suka rzeczywiście jest średnich lotów, ale dla mnie to strzał w dziesiątkę. No może w 9 i pół w porównaniu z pierwszą idealną, która nota bene była kupowana w ciemno, bez większej wiedzy o rasie i dostępnych hodowlach
  Owszem z ich punktu widzenia i ich potrzeb moja suka rzeczywiście jest średnich lotów, ale dla mnie to strzał w dziesiątkę. No może w 9 i pół w porównaniu z pierwszą idealną, która nota bene była kupowana w ciemno, bez większej wiedzy o rasie i dostępnych hodowlach ![diabełek ]:->](./images/smilies/icon_70.gif)

wujaszek napisał(a):Dla mnie liczyć sie będzie mądre szczenie (przejawiające predyzpozycję do szybkiej nauki)
 tyle, że u DSPP mądrość i predyspozycja nie zawsze idą w parze z ochotą  do nauki
 tyle, że u DSPP mądrość i predyspozycja nie zawsze idą w parze z ochotą  do nauki  

wujaszek napisał(a):
Majszczur , Kerovynn jeżeli chodzi o hodowlę Mur muru z uwagi na to, że jest ona z dolnośląskiego
sprawdzałem na stronie ZKwP we Wrocławiu hodowle i tam ich nie ma
)

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości