Pisałam o alergii-to nie jest choroba wrodzona ani genetyczna!;można ostrożnie rozważać wrodzoną predyspozycję danego osobnika do wystąpienia alergii -Kresko
Tylko testy alergiczne mogą dać pewną odpowiedź czy mamy do czynienia z alergią np.na białko wołowiny czy też na jakiś inny składnik w tym mięsie zawarty,np.jakiś konserwant.
Dodam,że zalecanie przy alergii karm gotowych(suchych) ma swoje uzasadnienie - w dobrych karmach jest zawarte białko hydrolizowane(-zmieniona struktura białka do postaci mniej alergizującej).
Nie zmienia to faktu, że przy niestrawnościach weci zawsze pytają, co jedzą psy i krzywią się, gdy mówię o podawaniu wołowiny i kości cielęcych. Pierwsze zalecenie: odstawić "domowe jedzenie", pozostawić tylko karmę gotową (u mnie RC).
artykuł lek. med. Ryszarda Feldmana, ordynatora III Oddziału Chorób Wewnętrznych w Szpitalu Praskim p. w. Przemienienia Pańskiego w Warszawie
Przyczyny alergii
Alergia ma podłoże genetyczne, bardzo często występuje rodzinnie. Gen alergii kontrolujący wytwarzanie immunoglobuliny IgE znajduje się na piątym chromosomie. Żeby jednak doszło do ujawnienia się alergii, predysponowana dziedzicznie (rodzinnie) do niej osoba musi się bardzo wcześnie, jeszcze w wieku niemowlęcym, zetknąć z substancją uczulającą - alergenem, i to w odpowiednio dużym stężeniu.
Stosowanie karmy wilgotnej i suchej w żywieniu psów
JÓZEF NICPOŃ, PIOTR JANOWICZ , GRZEGORZ SAPIKOWSKI
Katedra i klinika Chorób Wewnętrznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej AR ,
pl. Grunwaldzki 47, 50 -366 Wrocław
Coraz częstszym modelem żywienia psów i kotów staje się obecnie wykorzystywanie pokarmów suchych (1). Ze względu na łatwą dostępność, małą pracochłonność związane z karmieniem i zachęcającymi reklamami producentów, pokarm suchy stał się powszechnie akceptowany.
W Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych przeprowadzono badania obrazujące do jakiego stopnia różne postacie pokarmu mogą wpływać na zdrowotność zwierzęcia. Konieczność podjęcia takiej tematyki badań została wymuszona stosunkowo dużą liczbą pacjentów Kliniki, których symptomy chorobowe związane były ze schorzeniami przewodu pokarmowego i narządów nim związanych. Szczególne zainteresowanie budziło zagadnienie oddziaływania karmy suchej na stan śluzówki przedniego odcinka przewodu pokarmowego.
Należy podkreślić, że karmy suche zostały właściwie narzucone zwierzętom przez człowieka. Forma pokarmu suchego jest stosowana głównie z tego względu, że jest to twarda metoda konserwowania pasz. Karmy suche są szczególnie narażone na destrukcje związków tłuszczowych przy zbyt wysokiej temperaturze przechowywania, nasłonecznieniu, dostępności powietrza, zbyt długi okres przechowywania (4,6). Niestety na opakowaniu rzadko podawane są informacje dotyczące tych ograniczeń.
Właściciele zwierząt, często ze względów finansowych, decydują się na zakup dużych opakowań dla małych psów, ponieważ cena karmy za kilogram spada wraz z wielkością opakowania. Sprzyja to ekspozycji karmy na wymienione niekorzystne warunki.
W przypadku pojawienia się w karmie niedoborów niektórych składników np. kwasu linolowego, linolenowego, archidonowego ( ten ostatni dotyczy głównie żywień kotów) można spodziewać się pewnych zaburzeń zdrowotnych. Kwas linolowy, należący do grupy kwasów n-6 (pierwsze wiązanie znajdujące się przy węglu ) jest odpowiedzialny za tworzenie mediatorów zapalnych - eikozanoidów serii 2 i 4. Uznaje się, że tylko prawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych uwzględniające przede wszystkim kwas linolowy, linolenowy i archidonowy zapewniają prawidłowe utrzymanie stanu okrywy włosowej oraz zapobiegają tłuszczowej degeneracji wątroby, anemii zaburzeń płodności u samców i samic (2,4,6). Kwasy n-6 znajdują się głównie w oleju kukurydzianym, słonecznikowym i bawełnianym. Uważa się również, że kwasy tłuszczowe - linolowy i linolenowy powodują zwiększoną produkcję czynników prozapalnych w stanach przewlekłych schorzeń nerek przy zastosowaniu diety bogatej w kwasy n-6. Pochodne kwasów n-3 jako prekursory czynników słabo zapalnych mogą być przydatne w dietetycznej terapii przewlekłych schorzeń nerek. Takie kwasy zawarte są w olejach pochodzących głownie z ryb oraz tłuszczu zwierząt karmionych planktonem (6). Kwas archidonowy ma jedynie istotne znaczenie w żywieniu kotów, gdyż nie wytwarzają one enzymu 6-desatrurazy, umożliwiającego powstawanie tego kwasu z innych prekursorów tłuszczowych (4,6). Wymieniane kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są za stan uwodnienia błon komórkowych, a zatem zmieniają odpowiedź recepturową, w tym reaktywność imm.unol.ogiczną .
W obrębie skóry wiązanie wody w komórkach warstwy kolczystej wpływa na elastyczność i poprawia właściwości skóry jako bariery przed czynnikami zewnętrznymi.
Dłużej trwające niedobory wspominanych kwasów tłuszczowych mogą odbijać się na prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego i wątroby (6). Celem pracy była ocena wpływu karmy suchej i wilgotnej na stan zdrowia psa, ze szczególnym uwzględnieniem stanu błony śluzowej żołądka.
MATERIAŁ I METODY
Badania przeprowadzono na 12 psach - 6 jamnikach i 6 owczarkach niemieckich, różnej płci. Psy w wieku 8 tygodni podzielone zostały na dwie równe liczbowo grupy (3 jamniki, 3 owczarki niemieckie ), z których jedna była żywiona karmą suchą ( granulat ), a druga karmą wilgotną ( konserwy ) o tym samym składzie. Zwierzętom podawano gotowy produkt pokarmowy przeznaczony przez producenta dla młodych, dorastających psów. Badania trwały do ukończenia przez psy w wieku 12 miesięcy. Psy zgodnie z ogólnie przyjętym programem profilaktycznym były zaszczepione i odrobaczone. Karma przeznaczona do żywienia psów była przebadana pod kątem zawartości frakcji tłuszczowych Losowo wybrane próbki karmy wilgotnej i suchej zostały przebadane w trzech powtórzeniach metodą chromatografii gazowej.
W każdej grupie psów wykonywano comiesięczne badania biochemiczne krwi uwzględniając poziom diastazy, lipazy, GPT, kwasów żółciowych, białka całkowitego, albumin, mocznika, amoniaku oraz glukozy. Z tą samą częstotliwością wykonywano badanie morfologiczne krwi (leukocyty, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt). Wymienione badania wykonane zostały aparatem Ektachem DT- firmy Kodak. Badanie endoskopowe żołądka i ocenę histopatologiczną bioptatów z błony śluzowej żołądka przeprowadzano co 3 miesiące. Wykorzystano do tego celu fiberoskop pediatryczny Olympus XQ-20 o długości roboczej 100cm i średnicy 9,8 mm, podłączony do zasilacza Olympus CLE 10.
WYNIKI I OMÓWIENIE
Do 8 mies. Życia psów nie zaobserwowano istotnych różnic między badanymi grupami doświadczalnymi. W późniejszym okresie, w grupie psów żywionych karmą suchą, pojawiły się zmiany w okrywie włosowej o podłożu grzybiczym. Ze względu na fakt że psy miały zapewnione te same warunki utrzymania (ten sam opiekun, możliwość korzystania z wybiegów, ta sama częstotliwość żywienia itd.) postanowiono dokładnie przeanalizować oba produkty pokarmowe pod względem tych składników, które mogły mieć znaczenie w aspekcie zaistniałych zmian chorobowych. Dane piśmiennictwa bardzo mocno eksponują znaczenie pochodnych tłuszczowych odgrywających rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowie a skóry i jej wytworów (2,4, 6,). Przeprowadzona analiza składu paszy pod względem zawartości poszczególnych frakcji tłuszczowych (C12, C18=3, C20=1) wykazała, że zawartość kwasu linolowego (C18=2) w karmie suchej wynosiła średnio 14g/kg suchej masy, a w wilgotnej 37 g/kg suchej masy. Wydaje się, że zwierzęta dorosłe, które mają zgromadzoną tkankę tłuszczową zapasową nie są tak bardzo podatne na niedobory wymienionych frakcji tłuszczowych (4). Zmiany w okrywie włosowej można tłumaczyć nie brakiem możliwości odkładania się związków tłuszczowych w odpowiednich strukturach skóry, ale brakiem możliwości oddziaływania farmakokinetycznego czynników wytwarzanych z konkretnych tłuszczów (6). Ocena makroskopowa błony śluzowej żołądka nie wykazała istotnych zmian natomiast ocena mikroskopowa bioptatów pobieranych w czasie endoskopii wykazała zmiany degeneracyjne w błonie śluzowej żołądka psów żywionych karmą suchą. Znaczenie pojawienia się zmian pod wpływem karmy suchej, granulowanej wykazano u koni i świń (3,5). Prawdopodobnie tylko dlatego, że endoskopia przewodu pokarmowego nie jest jeszcze w weterynarii bardzo rozpowszechniona. Niewiele wiadomo na temat wpływu struktury fizycznej karmy na stan błony śluzowej przewodu pokarmowego psów. W świetle przeprowadzonych badań nie można jednoznacznie stwierdzić, czy obserwowane zmiany są wynikiem oddziaływania struktury karmy, czy brakiem stabilności niektórych jej składników. Badania biochemiczne krwi nie odzwierciedlały niepokojących zmian w pierwszych miesiącach doświadczenia, ale zauważono tendencję wzrostową w zakresie zawartości aminotransferazy alaninowej i amoniaku. Zawartość GPT u psów żywionych karmą suchą wynosiła pod koniec okresu badań średnio 60 U/l (N:3-50 U/l) a amoniaku 80 uM/l (N:32 uM/l). Pozostałe parametry krwi mieściły się w granicach normy podczas całego doświadczenia. Kliniczne, poza okrywą włosową, nie obserwowano innych zmian mogących świadczyć o zaburzeniach zdrowotnych zwierząt.
WNIOSKI
Jednostronne żywienie psów karmą suchą nie wydaje się być optymalne.
Z punktu widzenia zdrowia zwierząt powinno się wymagać od firm produkujących karmę czytelnej informacji dotyczącej nie tylko terminu ważności produktu, ale i sposobów jej przechowywania.
Właściciele zwierząt winni być informowani przez lekarzy o niebezpieczeństwie związanym ze zbyt długim i niewłaściwym przechowywaniem karmy suchej.
PIŚMIENNICTWO
Allen D.: Small Animal Medicine. J.B.Lippincott Comp., Philadelphia, 1991.
Case L.P., Carey D.P., Hirakw D.A.: Canine and Feline Nutrition, Mosby Year Book, Inc, St.Louis, 1995.
Hmpson D., Kidder J.: Proc. Nutr. Soc. 43, 18, 1984.
Lewis L.D., Morris JR. M.L., Hand M.S.: Small Animal Clinical Nutrition Mark Morris Ass.Topeka, Kansas, 1987.
Nicpoń J., Deegen E.: Magazyn Wet. 3,9, 1994
Wills J.M., Simpson K.W.: The Waltham Book of Clinical Nutrition of the Dog and Cat.Josephin Wills, Keneth Simpson, Pergamon, England.1994
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości