kreska napisał(a):Oj mam nadzieje , ze nie zapesze ale wyglada na to ze z gorkimetronidazol odstawiony, jeszcze tylko jutro ostatnia dawka Panacur i za miesiac kontrolne badania krwi.
Przyczyna choroby Laty na 99,9% byly jakies wstretne pasozytybyc moze pozniej nalozyly sie jeszcze inne jak m.inn. plastikowe wlosie zalegajace 2tyg. w zoladku
To wszystko doprowadzilo do stanu zapalnego, ktory sie powiekszal i przemieszczal
Lata byla regularnie odrobaczana i miala zrobione badania w kierunku pasozytow i innych paskudztw, ktore nic nie wykazaly
ani w krwi ani w kale. Profesor powiedzial , ze badania czasem nie wykazuja obecnosci pasozytow, podczas kiedy one sa
a Drontal dosc czesto zawodzi
![]()
Dlatego niech ten watek bedzie ostrzeżeniem dla wszystkich , ktorzy nie odrobaczaja psow bo w badaniach nic nie wyszlo. Kiedys na forum byla taka dyskusja w , ktorej bralam udzial ale nie moge znalezcczy psy odrobaczac standartowo czy nie potrzebnie nie "truc" i robic badania na podstawie , ktorych podejmowac decyzje
Dzis stanowczo moge napisac "truc"
i w zyciu zadnego psa nie bede juz odrobaczac drontalem, ktory na pewno jest tanszy ale daje mniejsza pewnosc co do skutecznosci
![]()
To byly okropne miesiace zycia w niepewnosci i strachu co bedzie dalej, ale zrobilismy w miedzy czasie tyle badan,ktorych bym nie zrobila w normalnych warunkach, dzieki ktorym wiem jakiego zdrowego mam psa![]()
Jeszcze raz wszystkim bardzo dziekuje za wsparcie, ktore podnosilo nas na duchu przez caly czas![]()
Mysle ze ten watek powinien zostac przeniesiony do dzialu pasozyty![]()
pozdr
Ze względu na specyficzny sposób "oszukiwania" układu immunologicznego przez Giardia lamblia, polegający na produkcji fałszywych białek wprowadzających w błąd limfocyty, monocyty wchłaniające je mogą zostać otoczone limfocytami tworząc ziarniniaki, które mogą osadzać się w wątrobie. Może to również prowadzić do powikłań autoimmunologicznych, dlatego infekcji nie powinno się lekceważyć.
ewazoltowska napisał(a):Może się komuś przyda taka rada -podawanie płynnej parafiny zmniejsza ryzyko "zakłaczenia" przewodu pokarmowego co może być przyczyną nieastrawności u naszych czyścioszków
Powrót do Zdrowie i pielęgnacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości