Szelki generalie nie nadają sie do chodzenia na codzień i tutaj Roma ma całkowitą racje! Młody pies może zdeformować sobie klatke piersiową. Szeleczki tak naprawde nadają się tylko do obrony, ciągnięcia i czasem używa się je na ślady ale one zupełnie inaczej wyglądają i z mojego doświadczenia są zbędne. W życiu codziennym najlepsza jest zwykła obroża lub łancuch zaciskowy jeśli pies ma tendencje do ciągnięcia, to w zupelności wystarcza.
narazie planuję kupic kantar lub halter zobaczę na wystawie co mają w ofercie a szelki to tak na przyszłość bo czytałam o ich wpływie na stawy barkowe i opinie są podzielone
Zastanawiam się o dłuższego czasu jak rażąco oznaczyć moje psy na spacerach. Myślę o jakimś wdzianku w rodzaju szelek koniecznie widocznych z daleka. Mogę płacić mandaty za bieganie psów po lesie, ale nie chciałabym żeby jakiś .... myśliwy miał wątpliwości co do tego że pies ma właściciela. Macie jakieś pomysły?
Jakie szelki wybrać dla Pandy ? Ma 80cm w klatce Obwód klatki: 70-100cm / 25mm Obrazek został zmniejszony. czy Obwód klatki: 75-100cm / 25mm Obrazek został zmniejszony.