od jakiegoś czasu zastanawia mnie jak to jest z tym inochodem, wiem że nie jest on porządny na wystawach, raczej stara się dobrać takie tempo aby go wykluczyć, ale wadą nie jest. Czy w ogóle ma jakieś znaczenie?
Prosze poprawcie mnie jeśli sie mylę
Moderator: Anirysova
Hekate napisał(a):oki rozumiem że ma znaczenie, i wiem że w prawidłowym chodzie pies prezentuje się znacznie lepiej. Ale czy wpadanie przez psa w inochód wpływa na obniżenie oceny na wystawie?
Zuzanda napisał(a):Hekate napisał(a):oki rozumiem że ma znaczenie, i wiem że w prawidłowym chodzie pies prezentuje się znacznie lepiej. Ale czy wpadanie przez psa w inochód wpływa na obniżenie oceny na wystawie?
U niektórych sędzów tak ,psy z regóły chodzą innochodem chyba im jest wygodniej .zobacz jak pies chodzi wolno i jak zczniesz z nim biec zaraz zmienia nogi
Zuzanda napisał(a):psy z regóły chodzą innochodem chyba im jest wygodniej
Wszystkie duze rasy maja tendencje do wpadania w inochod,jest to normalne.Pies uzywa tego rodzaju ruchu zwlaszcza na smyczy,bo moze wtedy wydajniej ciagnac wlasciciela
pacing ja nazwalabym chodem spacerowym. to jest cos takiego jak step polaczony z inochodem. to jest ten powolny sposob poruszania sie. rozni sie od inochodu tym, ze jedna lapa z tych dwoch, co ida jednoczesnie, wyprzedza ruch drugiej. taki chod jest oszczedny i w behawiorze swiadczy zasadniczo o wyluzowaniu......
inochod nie swiadczy o nieprawidlowosciach w budowie psa. za to step czy pacing czyli chod spacerowy moze, bo jest uzywany zeby oszczedzic wysilek (i stawy).
Bardzo mocno próbowałam sobie przypomnieć sytuacje, kiedy widziałam inochód u czw, dodatkowo obejrzałam podlinkowane filmy i zaryzykuje jeden wniosek: czw (moze tez wilk?) może iśc inochodem tylko w sytuacji absolutnego luzu. Np idzie sobie naprzód ale nie nakierowuje uwagi na żaden cel. W chwili gdy cokolwiek przykuje jego uwagę- krok sie zmienia. Czyli inochód mamy w stanie full luzu i jakby wyłączenia innych zmysłów na wolne obroty
Daria + Chila i Luna napisał(a):no no jak czytam watki z wystawianiem ( śledze bo w planach jest piesio wystawowy choć nie berneńczyk)
i stwierdzam, że do wystawiania psa trzeba też mieć kondycje
a ma moze ktoś z was filmiki tzn inochód i prawidłowy ruch może ktos ma możliwość zrealizowania takich filmików przyznam ze to by wielu mogło pomóc:)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości