Moderator: annasm
Szam napisał(a):Magat bo nie ma psow idealnych ! Taaak...HDB, ciezka dysplazja
magat napisał(a): .... abstrachujac od opisywanej sytuacji, czasem mimo zachodu i i szczerych chęci a także wiedzy moze sie coś przydazyc , pomijjając nawet nieoczekiwaną mutację genu, która moze przynieść niespodziankę.
magat napisał(a):.............. wszedzie coś sie trafiało , jak nie problem ze znaczeniami to z sierścią, albo z kolorem, a jak wszystko dobrze to HD-B, albo ogon nie taki, albo brak badań oczu itd. ....
Guard napisał(a):No niestety my hodowcy jesteśmy pozostawieni sami sobie. Przy braku pomocy profesjonalistów nie zawsze przy najszczerszych chęciach wszystko wyjdzie tak jak powinno.
W innych krajach mają pomoc klubu rasy, specjalistów.
Mnie osobiście pozostają dobre chęci bo przeprowadzka do Austrii czy Niemiec odpada.
Ewa z Dżoszem napisał(a):... nie zgadzam się, że każde skojarzenie rodowodowych i hodowlanych psów daje perfekcyjne osobniki. (...) Dlatego napisałam, że Andre może powinien taki wyrosnąć. Ale nie musiał, bo to jest wliczone w biologię. (...)Na czym polega prowadzenie hodowli - nieco się orientuję. Wybacz, ale nie będę rozwijać tu tematu.
Ewa z Dżoszem napisał(a):... Nie czuję się kompetentna w tłumaczeniu komukolwiek co powinien robić - a szczególnie hodowcom. Nie zawsze podoba mi się to, co robią. Ale moje poglądy mogą się różnić od ich poglądów i lepiej będzie jak każdy zostanie przy swoim.
Ewa z Dżoszem napisał(a):... Ale i nabywca, dla którego ciosem jest defekt własnego psa bo wiązał z nim plany hodowlane, który wkleja cytaty z regulaminu i jednocześnie napomyka o bazarkowej, jak to ładnie ujęłaś Aga, metodzie prowadzenia hodowli - czy jest do końca w porządku?
Aga-2 napisał(a):[Oczywiście, że na miejscu Oli można zagryźć zęby i nie przyznawać się światu do tego, że się zostało nabitym w butelkę. Czy uważasz, że właśnie tak należy postępować?
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości