Moderator: marieanne
Witam,
Drodzy państwo, pozwoliłem sobie na wpisy w temacie klubu bo uważam że jest on potrzebny zwłaszcza w obecnej sytuacji berneńczyków w Polsce.
posiadam 3 berneńczyki, że nie uważam się za hodowcę, (większość z nas to pasjonaci amatorsko zajmujący się psami),
Busola napisał(a):Ania Rysiowa - jeśli tylko zdradzi Klub czeski
AniRysTeam napisał(a):Busola napisał(a):Ania Rysiowa - jeśli tylko zdradzi Klub czeski
Nie zdradzi, a chyba zapisze się jeszce do klubu szwedzkiego
bo jak czyta te wszystkie wpisy, to odechciewa jej się wszystkiego...
Idę na kawę, może humor mi się poprawi.
A ja poproszę o podanie cytatów gdzie się negatywnie wypowiadałam na temat hodowców.
Ps - Jeśli o mnie chodzi mozesz Kresko spać spokojnie - nie zamierzam być we władzach Klubu.Natomiast chętnie się do niego przyłączę - kiedy już powstanie, o ile ten Klub będzie reprezentował idee które są mi bliskie.
Kresko, w dalszym ciagu nie wykazalas sprzecznosci pomiedzy idea katalogu a zacytowanymi przez Ciebie pogladami.
Najpierw bez przemnyslenia rozmnazacie i sprzedajecie psy a potem robicie skladki i biegacie im na ratunek. To kolo blede ktore ciagle sie zamyka i tak naprawde nic dobrego z tego nie wyniknie. Nie bede nadmieniac juz o temacie "dlugosci zycia lin" za ktore hodowcy po czesci sa odpowiedzialni, a oczywiscie zawsze w rozmowach przeklada sie to na genetyke i chorobliwosc rasy.
Gdyby glebiej sie przyjrzec idei katalogu, klubu, to wbrew temu co piszesz, jest to jedynie "obleczenie w cialo" pogladow tak spojnie przedstawionych m.in przez Caro. Unormowanie tego, co wymknelo sie spod jakiejkolwiek kontroli.
Poza tym - sprzecznoscia logiczna jest dla mnie to co proponujesz - wyrzucanie przed przyjeciem (mowie o Klubie) Zapewniam Cie, ze do Klubu przystapia hodowle, ktore moga sie tak wlasnie nazywac, a nie pseudo, bo to hodowlom zalezy na hodowaniu, czyli polepszaniu, a nie na pomnazaniu..
Klub rasy szwajcarow jest bardzo potrzebny ale musi wspoldzialac z ZK.
jesli bedziemy typowac osoby wedlug mniemania to mozemy rozminac sie z zalozeniami powstania "klubu"
chcemy stworzyc Klub , ktory ma promowac pewne wartosci wiec powinnismy okreslic kryteria jakie powinni spelniac jego czlonkowie
musza byc stworzone warunki aby hodowcom ktorzy sa chetni ulatwic a nie utrudniac.
Cefreud napisał(a):moge zrobic porządek w deklaracjach
Szam napisał(a):Deklaracje moga isc do mnie chociazby. Jak wroce ze spaceru przygotuje deklaracje juz z adresem.
STATUT I CELE
ART.1
Klub C.I.A.B.S. funkcjonuje, bez zysków, i ma na celu polepszenie genetyczne populacji, badania, promocję, wykorzystanie "potencjału" ras: Appenzeller, Berneński pies pasterski, Entebucher, Duży szwajcarski pies pasterski rozwijając również edukację w kwestii ras szwajcarskich i dobór badań oraz weryfikację przez ZK, a także zapewnienie niezbędnej pomocy technicznej dla Centralnej Komisji Technicznej (zajmującej się) przewidzianym w specyfikacji drzewem genealogicznym (rasy). W tym celu C.I.A.B.S. ENCI przewiduje okresowe sprawozdania na temat sytuacji rasy wraz z przedstawieniem celów selekcji, do których będzie wraz z uzyskiwanymi wynikami.
ART. 2
Dla osiągnięcia powyższych celów, Klub:
- propaguje "rozprzestrzenianie/reklamowanie" rasy Appenzeller i Entlebucher, Berneński pies pasterski, Duży szwajcarski pies pasterski i asystuje - w ramach własnych mozliwości - swoim członkom we wszystkich przedsięwzięciach, które mają ogólny interes ukierunkowany w stron e osiągnięcią wyżej przytoczonych celów. C.I.A.B.S. jest zrzeszony we Włoskim Związku Kynologicznym, którego ustawy, rozporządzenia, decyzje i ustalenia zobowiązany jest przestrzegać, sumiennie wywiązywać się z obowiązków, które będą przekazywane dotyczące nadzoru, kontroli i upoważnienie do nakładania sankcji i wymiana z ZK (ENCI).
- organizowanie imprez, bezpośrednio lub we współpracy z włoskim ZK, ze stowarzyszeniami kynologicznymi przez ów uznawanymi lub innymi organizacjami lub stowarzyszeniami specjalistycznymi, które są również zaangażowane w takie inicjatywy, co wymaga wcześniejszej zgody i uznania ENCI, w ramach dyscypliny przez nią określonej.
Powrót do Klub Szwajcarskich Psów Pasterskich
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości