Wodniak stawu łokciowego? Obrzęk

Moderator: Anirysova

Wodniak stawu łokciowego? Obrzęk

Postprzez Lukasz_m » 2011-10-17, 19:58

Witam serdecznie.

Jestem właścicielem 8-miesięcznego Berneńczyka i zwracam się do Was o pomoc i poradę. Około 2 tygodni temu mojemu pieskowi pojawiła się na prawej łapie kulka wielkości jajka i wtedy zwróciliśmy się z tym do weterynarza, który początkowo podał trzykrotnie zastrzyk w celu "zmaterializowania" tego co zaczęło się tam zbierać z myślą o rozejściu lub późniejszym wycięciu. No i niestety doszło do wycięcia, a w środku była jasna krew. Myśleliśmy, że po zaszyciu zacznie się to goić ale ta kulka znowu zaczęła się powiększać tak jak to było na początku. Weterynarz zaczął podawać antybiotyk od ubiegłego czwartku (nazwę mogę podać jutro) ale do wczoraj nie było żadnego efektu więc udaliśmy się do innego weterynarza.

Drugi weterynarz ocenił to na efekt urazu lub też jakąś wadę wrodzoną. W tym momencie nie leci już sama krew, bardziej jasny płyn o lekkim zabarwieniu krwi. Weterynarz postanowił przepłukać tą ranę i rozpocząć leczenie sterydem - Dexafort (podał 1 zastrzyk, który ma działać do soboty), wyjął 2 szwy żeby ten płyn mógł uchodzić, no i pozostało nam czekać.

Nie wiem co teraz robić, czy to faktycznie jest ten wodniak i jak wyleczyć mojego pieska. Na razie czekamy ale chciałbym usłyszeć Waszych porad.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam, Łukasz
Lukasz_m

Ostrzeżeń: 0
psy: Berneński Pies Pasterski, Bernardyn

Re: Wodniak stawu łokciowego? Obrzęk

Postprzez ewazoltowska » 2011-10-18, 07:19

Z moich doświadcze mogę powiedzieć -bądż spokojny . Wszystko robią tak jak moj wet w identycznej sytuacji u mojego psiaka -byl w podobnm wieku. Ważne ,żeby z ranka za szybko się nie zamkneła -jest płyn / może być lekko zarożowiony/przesiękowy.Ja sama plukałam antybiotykiem /tetradelta/ z tubostrzykawki.Jedynie to teraz ograniczać psiakowi ostre biegaie ,zabawy z inymi psami wykluczone. Ten wysiek to najprawdopodobniej byl efekt urazu-czy nie szalał z niimy psem ? cięcie wskazane-w tym miejscu na łockiu nie ma gdzie się wchłonąć !!!
Spokojnie jescze ok 2-3 tyg i nie bedzie śladu po urazie. Mizianki la malucha a dla Ciebie flaszka herbatki z melisy.
ewazoltowska

psy: Bey w typie BPP

Postprzez Szam » 2011-10-18, 07:51

U nas lekarz sciagnal plyn, w jego miejsce wstrzyknal steryd i bylo po problemie. Oczywiscie trzeba wkluc sie w idealne miejsce i wiedziec jak, zeby nie wprowadzic do stawu bakterii.
Pies powinien lezec na miekkich poslaniach (podejrzewam, ze bedzie go ciezko namowic).
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Lukasz_m » 2011-10-18, 11:25

@ewazoltowska

Dziekuje za wsparcie i slowa otuchy:) Pies nie ma zadnego kontaktu z innymi psami, bo jest sam ale jakis czas temu na spacerze zaatakowal go inny pies, rozgryzł tylną łapę (rana juz sie zagoila) ale przewracal sie z tym psem wiec moze wtedy cos sie wydarzylo.

Czy jest jeszcze cos, co mogłbym dla niego zrobic lub na co zwrocic uwage?

@Szam

Pies aktualnie jest w domu i od pierwszych miesiecy zycia trzymamy w domu dywany (ze wzgledu na stawy) i teraz tez staramy się zeby kladl się na nich ale wiadomo, ze szuka chlodu i kladzie sie bezposrednio na plytkach lub panelach.

Mysle, ze odnosnie prawidlowego wkłucia to doswiadczony weterynarz powinien wiedziec jak to zrobic, ja w tej materii bym nie pomogl.

Pozdrawiam
Lukasz_m

Postprzez ewazoltowska » 2011-10-18, 14:35

nic tylko obserwować gdyby pojawiał się obrzęk wyciskać podać antybiotyk z tubostrzykawki nie pozwolić na forsowanie łapki. Przede wszystkim przestac się zamartwiać będzie dobrze !!!/skąd jesteś ?/
ewazoltowska

Postprzez Lukasz_m » 2011-10-18, 15:35

Już dodałem lokalizację. Jestem z okolic Wielunia (25 km od Wielunia, woj. łódzkie). Blisko mam też do kępna, kluczborka.

Na razie czekam i obserwuję, będę pisał o postępach.

Pozdrawiam
Lukasz_m

Postprzez kreska » 2011-10-18, 20:49

Robiliscie przeswietlenie czy tylko na "macanego" wet diagnozuje?
Mozna staw jeszcze "na oliwic" czyli podac kwas hialuronowy, czesto podaje sie go koniom iniekcyjnie bezposrednio do stawu.
http://www.medivet.hg.pl/artykul8.html
pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez saba&mlis » 2011-10-19, 08:07

chyba tu cos tez bylo na ten temat
viewtopic.php?f=91&t=4062
saba&mlis
Moderator Działu

psy: Buba

Postprzez Lukasz_m » 2011-10-20, 21:18

Witam ponownie.

Po wyjęciu 2 szwów początkowo było lepiej ale dzisiaj zauważyliśmy, ze rana coraz mocniej się otworzyła. Pojechaliśmy z tym do weterynarza i powiedział, że kaletka jest przerośnieta, wypchnęła się i zdecydował się to wyciąć.

Nie mam pojecia czy to dobrze czy źle ale sam juz nie wiem co mozna byloby zrobic. Teraz ma to zaszyte i weterynarz twierdzi, ze bedzie dobrze.

Jakie sa Wasze odczucia i rady? Pozdrawiam:(
Lukasz_m

Postprzez ewazoltowska » 2011-11-02, 10:46

czy z łokciem już jest dobrze ?
ewazoltowska

Postprzez Lukasz_m » 2011-11-06, 13:36

Witam.

Niestety nie jest i nie wygląda to dobrze. Po dwóch zabiegach można teraz powiedzieć, że płyn już nie leci (jak już pisałem - kaletka została usunięta) ale rana nie chce się zagoić.

Od ostatniego zabiegu minęło ponad 2 tygodnie, a pies ciągle ma szwy z obawy przed całkowitym otworzeniem się rany ale i tak część szwów puściła i widać dziurę. Byliśmy już u 3 weterynarzy i każdy ma swoje zdanie. Obecnie pies ma owiniętą łapę a z rany pobrany został wymaz w celu badania na obecność bakterii. Tak ma pozostać do czwartku i wtedy ma zostać podjęta decyzja czy na nowo go uśpić i zaszyć ranę. Ja już nie wiem co robić i który lekarz ma rację.

Pies ma niewiele ponad 9 miesięcy a był już usypiany 2 razy i może zostać uśpiony po raz trzeci co z pewnością odbije się na jego zdrowiu.

Doradźcie mi proszę co robić, czy udać się do kogoś kto Wam pomógł w szybki i sprawny sposób, czy zdecydować się na ten kolejny zabieg. Sam już nie wiem.

Poza tym, jakby tego było mało, na szyi wyszedł mu mały guz, który według lekarza jest spowodowany zastrzykiem i twierdzi, że się wchłonie.

Pozdrawiam.
Lukasz_m

Postprzez MB » 2011-11-06, 13:50

Musisz poczekać na wynik tego wymazu, jeśli wyrosną bakterie, to trzeba to najpierw wyleczyć (a może to być bardzo prawdopodobne skoro się "paprze").
Pytanie, czy wystarczy do tego tylko antybiotyk, czy nie trzeba rany oczyścić, założyć drenażu....

Opisz to wszystko dokładnie, dołącz zdjęcia jeśli masz i wyślij na abvet@seznam.cz , do drNovaka z prośbą o konsultację.
MB

psy: Wania,Konrad,Fia, Solo['] Paiko['] Sasza[']

Postprzez MB » 2011-11-16, 12:04

I co z Twoim psiakiem?
Lepiej?
MB

psy: Wania,Konrad,Fia, Solo['] Paiko['] Sasza[']

Postprzez Lukasz_m » 2012-02-11, 16:00

Witam serdecznie

Przepraszam, że odpisuję po tak długim czasie. Na szczęście od dłuższego czasu z pieskiem jest wszystko dobrze. 26 stycznia skończył rok i na chwilę obecną jest zdrowy:)

Rana goiła się dosyć długo od środka ale w końcu się zamknęła. Widać lekkiego strupa ale może z czasem zarośnie sierścią.

Dziękuję wszystkim za porady, pomoc i zainteresowanie. Pozdrawiam gorąco:)
Lukasz_m

Postprzez ewazoltowska » 2012-02-11, 16:24

Tak trzymac =precz z wszelkimi choróbskami !!!!
ewazoltowska

Powrót do - Choroby układu kostnego i aparatu ruchowego (stawy)