Moderator: Halina
Ella napisał(a):Spotkałam się z opinią hodowczyni szwajcarów ,którą spotkałam na jednej z wystaw,że szwajcary i inne psy ras olbrzymich mogą chodzić tylko po płaskich terenach ,absolutnie nie po pochyłościach,nie mówiąc już o schodach.
Cefreud napisał(a):ja tez trochę offowo. Marieanne widziałaś zdjęcia legendarnego Barryego- bernardyna? Polecam muzeum historii naturalnej w Brnie
A co do noszenia to prawda jest taka że z berna kozicy nie zrobisz ale nie ma też potrzeby robić z niego kaleki.Umiar jak we wszystkim
daria napisał(a):Ja dziś osobiście wiem że mieszkając na 3 piętrze bez windy zrezygnowałabym z posiadania berna,dziś mieszkam na 1 pietrze ,bez windy i nie chcę myśleć co by było gdyby moja suka zaniemogła,50 kg psa wnieść ,męka dla właściciela i psa.
daria napisał(a):Ja dziś osobiście wiem że mieszkając na 3 piętrze bez windy zrezygnowałabym z posiadania berna,dziś mieszkam na 1 pietrze ,bez windy i nie chcę myśleć co by było gdyby moja suka zaniemogła,50 kg psa wnieść ,męka dla właściciela i psa.
saba&mlis napisał(a):Podpisuje sie pod ostatnim postem.
Czytajac caly watek widac ze Ci co maja wieksze doswiadczenia w opiece nad strszym czy chorym psem, beda odradzac decydowanie sie na bernenczyka w bloku bez windy.
A ci co na razie nie mieli klopotu, mysla ze to nic takiego, bo moze psiaki nie beda chorowac, czy sie starzec.
Ja poradzialm bernenczyka lzejszego, ale jak wspomnialam o takiego przy dzisiejszej modzie troche trudniej.
Tak na powaznie radze zastanowic sie nad inna, mniejsza rasa, a jesli rzeczywiscie tylko bernenczyk to moze pomyslec nad zamiana mieszkania? (ja np ze wzgledu na psy robie w tej chwili przebudowe domu)
lukez napisał(a):Witajcie,
Rozważam zaproszenie małego rodowodowego berneńczyka do naszego mieszkania. Wiem już, że powierzchnia mieszkania nie jest najważniejsza jeśli zapewnie się pieskowi aktywność poza nim i do tego mamy fajne warunki. Jedyna obawa jaka jeszcze mnie powstrzymuje to fakt, iż mieszkamy na 3 piętrze bez windy. Póki pies będzie mały, można go ewentualnie nosić po schodach ale gdy podrośnie to sobie tego nie wyobrażam.
Co radzicie w takiej sytuacji? Czy wyniknie z tego problem zdrowotny (stawy/dysplazja)? Czy jeśli pies będzie rodowodowy, dobrze zadbany itd, to nie powinno być problemu?
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość