Kamik47 myślę, że izolowanie tak małego pieska to jednak nie najlepszy pomysł. Ile byście wszyscy po kolei do niego zaglądali i jak często, to uważam, że wróży to problemy z nawiązaniem prawidłowych więzi emocjonalnych pomiędzy psem i rodziną. Taki maluch tak jak dziecko "uczy się nas" przez obserwację: co robimy, jakie mamy zwyczaje, jak mówimy, jak się zachowujemy w różnych sytuacjach.
Kamik47 napisał(a):takze nie wydaje mi sie ze on sie czuje samotny wrecz przeciwnie.
Mnie się wydaje, że takiemu berneńskiemu maluchowi (i nie tylko maluchowi) NIGDY za wiele kontaktu z panem. To taka rasa. Więc na pewno nie "wręcz przeciwnie".
Kamik47 napisał(a):PS3: Noi nie bardzo ja go moge nauczyc zeby wychodzil na pole, bo musialby sobie sam drzwi otwierac, a przeciez nie moge siedziec przy psie 24h
A jak myślisz radzą sobie psiaki (i ich właściciele oczywiście) mieszkający w blokach.
Fakt, to wymaga sporo wysiłku, ale warto, naprawdę.
To co w malca "zainwestujesz" teraz (całą uwagę, miłość, czas i naukę) odda Ci po wielokroć później. Możesz być pewnien.
Tak więc powodzenia i nie żałuj mu siebie.