Fitmin - co sądzicie ??

Fitmin - co sądzicie ??

Postprzez Ola_Dora » 2011-03-17, 19:39

Ostatnio postanowiłam pokombinować. :roll:
Karmie Puriną Pro Plan, nie żeby ta karma była zła, ale pewnie jest coś lepszego. ;-)
Trafiłam na Fitmina, skład chyba dobry. :roll:
Jest więcej mięsa. ;-) W Pro Planie - 19%, a w Fitminie - 39%. 8-)
I co mnie zachęciło to to, że 81% białka, to białko pochodzenia zwierzęcego. :-D
Ktoś miał może styczność z tą karmą. :roll: :?:
Licze na szczegółowe opinie. :lol:
Z góry dziękuje. ;-)
Ola_Dora

Ostrzeżeń: 0
psy: EYOWA Ered Luin [*]

Re: Fitmin - co sądzicie ??

Postprzez Drixon » 2011-03-17, 19:49

Fitmin zbiera bardzo dobre recenzje i obecnie jest marką bardziej godną zaufania niż Pro Plan*(spora partia PP na naszym rynku to produkcja made in china)
Miałam próbki tej karmy , duże granule, smakowało psiakom. Skład nie najgorszy prównywalny z Britem (u nas odpada ze względu na kuraka)
Drixon

Postprzez Anna Rozalska » 2011-03-17, 20:32

Dużo lepsza od karmy Fitmin jest rownież czeska Brit care. Fitmin nie jest karma z tzw. górnej półki.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Ola_Dora » 2011-03-17, 21:04

Anna Rozalska napisał(a):Dużo lepsza od karmy Fitmin jest rownież czeska Brit care. Fitmin nie jest karma z tzw. górnej półki.

Dlaczego. ? :roll:
Jakościowo jest lepsza od Pro Plana, który jest uznawany za tego ' z górnej półki '. :->
Ola_Dora

Postprzez Ola_Dora » 2011-03-18, 17:54

Wiem, że moja wcześniejsza wypowiedź zabrzmiała troche wrednie, :->
Ale zabardzo nie wiem dlaczego Fitmin nie jest z górnej półki. :roll:
Zgadzam się z Drixonem, Fitmin składowo jest porównywalny do Brita. ;-)
Tu jest dowód;

Skład Fitmina;
mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego ( min. 32% ), mączka rybna, bulion z mięsa i wątroby, ryż, tłuszcz drobiowy, kukurydza, pszenica, pełnoziarnista, wysłodki buraczane, suszona marchew, wyciąg z jabłek, drożdże piwowarskie, kiełki pszenne, siemię lniane, świeże jaja, tłuszcz z łososia, Optimin.

Analiza składowa Fitmina;

białko 23%
tłuszcz 12%
włókno 3%
popiół 7%
wapń 1,1%
fosfor 0,9%
sód 0,35%
miedź 25 mg
witamina A 15000 IU
witamina D3 1400 IU
witamina E 300 mg

Skład Brita;
mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (min. 35 %), ryż, kukurydza, pszenica, pulpa buraczana, drożdże, tłuszcz drobiowy, olej z łososia, minerały, glukozamina, siarczan chondroityny, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E.

Analiza sładowa Brita;
Białko - 23 %
Tłuszcz - 9 %
Wilgotność - 10 %
Popiół - 8%
Błonnik - 3 %
Wapń - 1,5 %
Fosfor - 1 %
Miedź - 15 mg
Witamina A - 15 000 IU
Witamina D3 - 1 500 IU
Witamina E - 130 mg

Mniej więc jest to samo. ;-)
A cena nie gra roli. ;-)
Ola_Dora

Postprzez saba&mlis » 2011-03-18, 18:12

Anna Rozalska napisał(a):Dużo lepsza od karmy Fitmin jest rownież czeska Brit care. Fitmin nie jest karma z tzw. górnej półki.

Z Britem care mam zle doswiadczenia, karma ma male granulki i moja Saba je pochlaniala blyskawicznie, efekt skret zoladka z ktorego wet w trakcie operacji wyplukal sfermentowanego brita.
Ale co pies to ..obyczaj :mrgreen: , niestety trzeba troche poprobowac zanim sie trafi na dobra karma, a i ta nalezy zmieniac bo pies sie uczula na skladniki jesli dostaje dlugo taka sama.
saba&mlis
Moderator Działu

psy: Buba

Postprzez Ola_Dora » 2011-03-18, 18:30

A czy ktoś może polecic jakieś karmy :?:
Ola_Dora

Postprzez saba&mlis » 2011-03-18, 19:01

Przez kilka lat moj Bono jadl na zmiame Eukanube, Acane, Brita, Josera czy Royala, kupowalam w zaleznosci od promocji na Allegro, nie przejmujac sie zabardzo skladem czy pochodzeniem, staralam sie trzymac sredniej i gornej polki, wiedzialam tylko ze karma nie moze byc z ryba bo pies wola z glodu pasc niz cos takiego zjesc.
Byl zdrowy choc mial objawy alergi, ale czy od karmy nie wiem, zwlaszcza ze zadna zmiana w jedzeni nie przenosila sie na objawy alergi.
Z Saba mielismy od poczatku problemy (zanim do nas trafila byla zle odzywiana i trzeba bylo popracowac nad poprawa wynikow badan), z tego wzdledu byla najpierw na Nutrze Golg, potem krotko na Bricie, po operacji dlugo na gotowanym. Teraz je Lukullusek, zastanawiam sie nad kupieniem James Wellbeloved i Markus-Mühle. Niestety mozna je kupic tylko w zooplusie (http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/).
saba&mlis
Moderator Działu

Postprzez Anna Rozalska » 2011-03-18, 19:55

Lamia jadła różne karmy i długo testowałam, która jej najbardziej pasuje. U nas ważna była wielkość chrupek. Orjen za drobny a Biomil za duży. Najbardziej przypasował jej Brit care z jagnięciną.
Anna Rozalska

Postprzez Bobik » 2011-03-18, 21:12

Na rynku jest mnóstwo karm przemysłowych. Firmy je produkujące mają przed sobą: kryzys, trzęsienie ziemi w Japonii, wysokie ceny paliw, etc. Jakaś karma dobra dziś, jutro będzie niedobra, bo jej producent musiał wdrożyć program oszczędnościowy i przeniósł produkcję do Chin. Tam cały czas główkują, jak obniżyć koszty. W związku z tym karma dobra dziś, będzie niekoniecznie dobra przy kupnie następnego worka. Warto brać to pod uwagę przy wyborze sposobu karmienia psa, no i oczywiście również jak najbardziej przy kamieniu siebie :-)
Karmy przemysłowe są wygodne w użyciu i relatywnie tanie, więc w naszym zabieganym życiu znajdują wielu zwolenników. Sam do nich należałem, ale namawiam wszystkich do podstawowej refleksji i dystansu do wybierania takiej czy innej.
Bobik

psy: Entlebuchery Cyrus i Urania
Hodowla: Quercus Niger

Postprzez Kamil » 2011-03-19, 16:27

Też się zastanawiam nam Fitminem.
Co do Brit Care z jagnięciną - dla Jantara chrupki były za małe i często się dusił... Worek dokończył spaniel.
Kamil

psy: Jantar i Atos

Postprzez Cefreud » 2011-03-20, 01:20

jutro wstawie zdjęcia Freuda po Bricie...Łapy wyżarte do mięsa....Koszmar...
I najgorsze jest to,że na moją własną prośbę.Wymyśliłam,że 3 lata karmy rybnej to się psu odmiana nalezy...
Zgodnie z rosyjskim powiedzeniem "chcieliśmy dobrze a wyszło jak zwykle"....

Najważniejsze jest nie to co karma ma w składzie a to czy Twojemu psiakowi będzie pasowała.Jedne psy świetnie funkcjonują na karmach premium inne zadowalają się średnią półką a jeszcze inne są zdrowe na karmach marketowych
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Wiola&Nero » 2011-03-20, 01:50

saba&mlis napisał(a): zastanawiam sie nad kupieniem James Wellbeloved i Markus-Mühle. Niestety mozna je kupic tylko w zooplusie (http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/).

Markus Muhle można też kupić na allegro :-P Trzeba tylko wpisać razem markusmuhle :-D Mój dwupak (jak to pięknie brzmi :mrgreen: ) od tygodnia się nim zajada ;-)
Wiola&Nero

psy: Nike(*), Gina i Nero-BPP

Postprzez daria » 2011-03-20, 10:41

Wiola&Nero napisał(a):
saba&mlis napisał(a): zastanawiam sie nad kupieniem James Wellbeloved i Markus-Mühle. Niestety mozna je kupic tylko w zooplusie (http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/).

Markus Muhle można też kupić na allegro :-P Trzeba tylko wpisać razem markusmuhle :-D Mój dwupak (jak to pięknie brzmi :mrgreen: ) od tygodnia się nim zajada ;-)

Ale ta cena :shock: ,za 5kg. 74,99zł to rozbój,w zooplusie za 15kg płaci się 159zł.
Karma mojej suczy bardzo smakowała,teraz jesteśmy na Happy Dogu Nowa Zelandia i jest super,dowody przyswajania twarde i az miło zbierać :-D
Bosch-to było zadrapywanie się do krwi,strupy, koszmar :-/
O Fitminie słyszałam że OK,jednak są to sprawa indywidualna,jednemu posłuży drugiemu nie.
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Olcia » 2011-03-20, 12:15

daria napisał(a):teraz jesteśmy na Happy Dogu Nowa Zelandia i jest super,dowody przyswajania twarde i az miło zbierać :-D

U nas Happy Dog NZ też się sprawdził wyśmienicie. Kupki twarde, a sierść tak błyszcząca, że aż się na wystawie ludzie pytali jakie suplementy Negrze podaję. :lol: Po pół roku jedzenia Happy Dog Negrze się już trochę znudziła, więc zamówiłam Brit Care, ale nie jesteśmy zadowolone. Kulki stanowczo za małe i pies połyka je w całości. No i średnio jej smakują, choć muszę przyznać, że kupki wychodzą małe i twarde.
Teraz też się zastanawiam nad Fitminem.
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez Wiola&Nero » 2011-03-20, 12:50

daria napisał(a):Ale ta cena :shock: ,za 5kg. 74,99zł to rozbój,w zooplusie za 15kg płaci się 159zł.

Ten sam sprzedawca ma 15 kg za 149,- przesyłka gratis ;-)
Wiola&Nero

psy: Nike(*), Gina i Nero-BPP

Postprzez saba&mlis » 2011-03-20, 13:17

Czasem lepiej wydac "duzo"za 5kg, niz mniej za 15kg, nie jeden duzy worek oddalam bo karma z jakis powodow nie nadawala sie dla moich psow :mrgreen: , na szczescie psy mojego bratra, znajome tymczasy czy schroniskowe biedy nie wybrzydzaja i karmy sie nie zmarnowaly :-D
saba&mlis
Moderator Działu

Postprzez Drixon » 2011-03-20, 23:43

każda karma każdemu psu inaczej będzie pasowała, trzeba karmę dobrać pod psa - jednemu spasuje pedigree innemu tylko Pondo Dog ... zależy kto i czego oczekuje od karmy
Drixon

Postprzez HaniaHa » 2011-03-21, 10:28

Ja sobie chwalę Fitmina bardziej od Brit care. Qupki są stabilne, i pruki przyjemniejsze czego nie mogłam powiedzieć przy Bricie :mrgreen: , i Dager nie pochłania jej tak szybko jak Brita!
HaniaHa

psy: DSPP - Grand Dager Żorska Prima FCI

Postprzez Anna Rozalska » 2011-03-21, 20:24

Zatem jak sami widzicie każdemu psu pasuje inna karma, i nie ma reguły, że dana karma jest zła czy dobra.
Anna Rozalska

Następna strona

Powrót do Karmy suche