do specjalistow od karm;)

Re: do specjalistow od karm;)

Postprzez anula » 2011-04-22, 07:35

nika napisał(a):Często karma dla szczeniąt ras dużych to wielka ściema - bo psy i tak na niej za szybko przybierają na wadze. <mysli>
Przekonałam się o tym dwukrotnie, szybko musiałam zmieniać na kramę dla dorosłych osobników, bo panienki za szybko rosły. <uoee>

Mam podobne obserwacje. Tylko zastanwiam się czy problem nie tkwi w zawyżaniu dawkowania na opakowaniach, albo naszej słabości i oczkach kota ze Shreka, które doskonale potrafią robić nasze psiaki. Moje osobiste suki jakoś specjalnie nie miały problemów z nadwagą. Zresztą jestem zwolennikiem szczupłego prowadzenia psa przynajmniej do roku. Niestety z obserwacji niektórych naszych szczeniąt widzę, że mają problem z nadwagą a apetyt koński. Jedna z suczek na diecie sama sobie zorganizowała dodatkowy posiłek, bestia zeżarła państwu gar bigosu. <głupek>
Poprzyglądaj się jeszcze Bento Kronen http://www.telekarma.pl/p29/bento.krone ... .15.kg.htm Junka ładnie na niej rosła.
anula

Ostrzeżeń: 0
Hodowla: Astrolabium

Postprzez Cefreud » 2011-04-22, 09:06

Składniki:
jagnięcina (21%), ryż (17%), gluten kukurydziany, kukurydza, odwodnione proteiny drobiowe, tiuszcz zwierzęcy, pulpa buraczana, digest, suszone jaja, olej rybny, drożdże, fosforan wapnia

Ania w pozycji tłuszcz zwierzęcy zawarty jest kurak.Pytałam juz parę razy przedstawicieli Purin i do tej pory wszystko miało dodatek.U Freuda nawet taka ilość jest szkodliwa.
Szkoda,bo już miałam nadzieję, na coś tańszego
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Bobik » 2011-04-22, 09:29

Z tą wielką ściemą to może niestety być prawda. Za chwilę pojawią się specjalistyczne karmy dla ras małych z długim włosem kręconym przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Niezbite bowiem pojawią się dowody, że niewielki dodatek konopii indyjskich w takiej karmie wzmaga podkręcenie włosa.
W polecanym przez saba&mlis portaliku *dogfoodproject* piszą, że producenci zwiększają sztucznie asortyment karm, aby ich oferta zajęłą większą szerokość półki w sklepie. To chyba zupełnie jak obecnie robią producenci samochodów.
Bobik

psy: Entlebuchery Cyrus i Urania
Hodowla: Quercus Niger

Postprzez Busola » 2011-04-22, 09:55

Bobik napisał(a):... Niezbite bowiem pojawią się dowody, że niewielki dodatek konopii indyjskich w takiej karmie wzmaga podkręcenie włosa.

<hahaha> to ja już wiem dlaczego moja Kojka raczyła się ganją-samosiejką z ogródka - chciała mieć kręcone futerko :lol:

każdą z karm jaką stosowaliśmy podawałam i podaję 2/3 zalecanej dawki - na większych dawkach Dalmiska przybierała. Niedawno zmieniliśmy karmę i musiałam "wycyrklować" dawkę dlatego mamy 3kg za dużo :oops:
Busola

Postprzez kerovynn » 2011-04-22, 11:20

Cefreud napisał(a):Składniki:
jagnięcina (21%), ryż (17%), gluten kukurydziany, kukurydza, odwodnione proteiny drobiowe, tiuszcz zwierzęcy, pulpa buraczana, digest, suszone jaja, olej rybny, drożdże, fosforan wapnia

Ania w pozycji tłuszcz zwierzęcy zawarty jest kurak.Pytałam juz parę razy przedstawicieli Purin i do tej pory wszystko miało dodatek.U Freuda nawet taka ilość jest szkodliwa.
Szkoda,bo już miałam nadzieję, na coś tańszego

Sprawdź Joserę o której pisałam - to dla dorosłych psów. Odkąd daję to Esi to zniknęły swędzące zaczerwienienia na uszach i łapach. A droga nie jest - 15 kg/115 zł z darmową dostawą w Krakvet.
nika napisał(a):Często karma dla szczeniąt ras dużych to wielka ściema - bo psy i tak na niej za szybko przybierają na wadze. <mysli>
Przekonałam się o tym dwukrotnie, szybko musiałam zmieniać na kramę dla dorosłych osobników, bo panienki za szybko rosły. <uoee>

W przypadku Robina jest na odwrót. Ja mu daję więcej niż napisane a Grzesiek jeszcze mi każe go dokarmiać bo mały wygląda jak więzień oświęcimski. Ale ... on jest tak ruchliwy, że mnie czasem bolą oczy od samego śledzenia go wzrokiem ;-)
A co do ściemy i chwytów marketingowych...
.... z jednej strony producenci i "amerykańscy naukowcy" 8-) przekonują nas jak ważny jest skład karmy, zbilansowanie i dawkowanie....
.... z drugiej strony fakty:
u mojego brata na wsi psy są karmione głównie kaszą ze skwarkami, resztkami z obiadu i ze "świoniobicia" - kości wieprzowe i ochłapki. Rok temu odeszła ze starości 14-letnia bernardynka, sunia-kaukaz tez dożyła późnej starości - poza szczepieniami wet nie był wzywany. Koleżanki rodzice - w tej samej wsi i podobnie żywiona - mają sunię BPP. Nie wiem dokładnie ile ma lat ale raczej koło 12 a na pewno nie mniej niż 10. Tez nie słyszałam by jakoś poważnie chorowała. Kolega miał sunię (mieszaniec ON-podobny) która namiętnie pożerała "świeże" surowe królicze skóry z futrem. Odeszła ze starości w wieku 16 lat. Poza szczepieniami jej też wet nie oglądał...

Dla mnie najlepszy jest tzw "złoty środek" czyli karma z mięsem, a nie produktami mięsopodobnymi typu soja ale tak w granicach stówki za worek i żarcie urozmaicone - czyli od czasu do czasu gotowane, jajo, twaróg, marchew z olejem i kefirem, jabłko..... Żadnych chudych extra wołowinek ani innych frykasów - za wyjątkiem okresów szczególnych typu choroba (tfu, tfu, na psa urok)... ;)
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez PaniBisiowa » 2011-04-22, 20:30

A co np. z TOW lub Wolfsblut, które nie mają podziału na karmy dla ras małych/śrenich/dużych, szczeniaków, mini juniorów, starszych juniorów, przejściowych juniorów, dorosłych, psów starych? :-) Nie mówiąc o "specjalistycznych" :-P karmach dla ONków, yorków, labków i nie wiadomo kogo jeszcze. W moim przekonaniu te wszystkie podziały to zwykła ściema ;-) Byle więcej, byle dużo.
PaniBisiowa

psy: Biszkopt (ORLANDO Stoplandia)

Postprzez Cefreud » 2011-04-23, 15:56

Ania Josera też ma kuraka.Też rozmawiałam z dystrybutorem.Widziałaś jak wygląda skóra Freuda po najmniejszej czy wręcz śladowej ilości kuraka...Jesteśmy skazani na rybę z ziemniakami w wersji paszowej.Po gotowanych ziemniakach koopa nabiera wielkości kopca kościuszki :lol:
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez kerovynn » 2011-04-23, 16:21

to przegwizdane :ojoj: a "kopca Kościuszki" o konsystencji wiadomej :boszz: - do sprzątania współczuję
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Karna/Luna » 2011-04-23, 16:50

Moja Luna od początku, a raczej od 8 tygodnia jak jest z nami je tylko royal`a dla ras olbrzymich i jej bardzo smakuje, najbardzej zasmakowała jej ta obecna Royal Canin Giant Junior,
więc nie testuje niczego innego bo je z przyjemnością, kupki ładne i nie puszcza bąków, :-D
tylko jak już zje to sobie lubi beknąć na znak pełnego brzuszka :mrgreen:
Karna/Luna

psy: Luna

Postprzez bonus » 2011-04-23, 18:55

postawiłam na Eukanubę, bo każda karma ma opinie i złe, i dobre, dziś zjadł pierwszy raz i zobaczymy:) Co do postu o jedzeniu na wsi...= wcześniej byłam szczęśliwą właścicielką podhalana, żyła 12lat. Przyznam szczerze, że nie czytałam wtedy o karmach, nie byłam zapisana na forum i nie interesowałam się na tyle teorią, choć oczywiście dbałam o psinę, bawiłam się z nią,jeździłam do weterynarza itp., żywiła się jedzeniem, które my jedliśmy i również rarytasami po świnobiciu itp. Była naprawdę zdrowym i szczęśliwym psiakiem. Teraz bonus jest bardziej domowym psiakiem i "wkręciłam się w teorię" zobaczymy, co z tego będzie. pozdrawiam i Wesołych;)
bonus

psy: Bonus

Postprzez Busola » 2011-04-23, 19:24

bonus napisał(a):postawiłam na Eukanubę, bo każda karma ma opinie i złe, i dobre, dziś zjadł pierwszy raz i zobaczymy:) Co do postu o jedzeniu na wsi...= wcześniej byłam szczęśliwą właścicielką podhalana, żyła 12lat. Przyznam szczerze, że nie czytałam wtedy o karmach, nie byłam zapisana na forum i nie interesowałam się na tyle teorią, choć oczywiście dbałam o psinę, bawiłam się z nią,jeździłam do weterynarza itp., żywiła się jedzeniem, które my jedliśmy i również rarytasami po świnobiciu itp. Była naprawdę zdrowym i szczęśliwym psiakiem. Teraz bonus jest bardziej domowym psiakiem i "wkręciłam się w teorię" zobaczymy, co z tego będzie. pozdrawiam i Wesołych;)

...to radziłabym nie zmieniać karmy z dnia na dzień bo rewolucje murowane ;-)
najlepiej stopniowo dodawać nowej karmy zachowując taką samą gramaturę.
Busola

Postprzez bonus » 2011-04-23, 21:33

dzięki za informację:) podajemy po woli:) choć jak na razie bonus nie należy do bardzo wrażliwych psiaków, odpukać!
bonus

psy: Bonus

Poprzednia strona

Powrót do Karmy suche