podróbki karm ostrzezenie RC

podróbki karm ostrzezenie RC

Postprzez Hekate » 2010-03-27, 13:06

kopiuję z dogo:
[QUOTE=andromeda;14370144]Jaks czas temu zarejestrowałam sie na stronie produktow Royal Canin. Dzsaj na moja poczte przyszło cos takiego:

Szanowni Państwo,
Zostaliśmy poinformowani przez naszych Klientów, że niektóre produkty sprzedawane na polskim rynku przez kilka internetowych sklepów zoologicznych, nie spełniają wymogów podyktowanych przez polskie prawo (brak wymaganego prawem opisu w języku polskim, brak adresu importera), co może wprowadzać konsumentów w błąd.
Pragniemy Państwa poinformować, że produkty te nie są produkowane ani importowane przez Royal Canin Polska Sp. z o.o.
Dotyczy to produktów z grupy Size Health Nutrition: Medium Junior, Medium Adult, Maxi Junior, Maxi Adult, Giant Junior i Giant Adult w opakowaniach 15 kg.
Produkty te są bardzo łatwe do zidentyfikowania:
-są pakowane w plastikowe worki (inaczej niż produkty przeznaczone na rynek polski)
-nie posiadają opisu w języku polskim (wymaganego przez prawo)
-na opakowaniach nie są podane dane adresowe oraz specyfikacja importera
-z przodu opakowania widnieje opis w języku rosyjskim i chińskim, jak na przykładzie poniżej:

Tu powinien byc przykładowy obrazek opakowania RC Maxi Adult w jezyku chinskim i rosyjskim

Jeżeli kupili Państwo któryś z opisanych wyżej produktów prosimy o poinformowanie nas drogą e-mailową podając miejsce zakupu oraz dołączając, jeżeli jest to możliwe, kopię paragonu i zdjęcie opakowania (tył opakowania). Wiadomości prosimy przesyłać na adres: [email="info@royal-canin.pl"]info@royal-canin.pl[/email].
Informacje podane przez Państwa pomogą nam podjąć odpowiednie kroki prawne, łącznie z zawiadomieniem Państwowej Inspekcji Handlowej.
Jednocześnie pragniemy zapewnić, że obejmujemy gwarancją wszystkie karmy produkowane lub importowane przez Royal Canin Polska Sp. z o.o.
Dziękujemy za zaufanie do produktów i marki Royal Canin.[/QUOTE]
Hekate

Ostrzeżeń: 0

Re: podróbki karm ostrzezenie RC

Postprzez qbav » 2010-10-22, 11:03

To ja jeszcze pociągnę temat, ponieważ Royal Canin jeden drugiemu nie równy, a nie koniecznie musi być podróbka. Przez ostatnie 2 lata kupowania RC, zauważyłem, ze karma ta potrafi zdecydowanie różnic się od siebie, wielkością, zapachem, tłustością w dotyku, w smaku może tez, nie próbowałem :mrgreen: , ale Betel jedną je jedną omija szerokim łukiem. :evil:

Wykonałem zatem kilka telefonow do krakvetu, telekarmy i RC Polska i co się dowiedziałem:
na rynku (poza podrobkami) sa karmy chyba z 3 rożnych źródeł:
1) polski producent (RC polska) - worki 15 kg sa przeszywane nicią i zaklejane białą taśmą u góry
2) import francja - worki przeszywane nicią identycznie jw.
3) Import francja - worki zgrzewane hermetycznie

Ostatnie 3-4 worki z pkt3 Betel wcinał w mgnieniu oka, najnowszy worek z pkt2, zostawia pełne miski i karma ewidentnie śmierdzi starym olejem i pójdzie chyba dla ONka który zje wszystko ;) Dla pełnego obrazu muszę zamówić jeszcze worek z zaznaczeniem ze chce producenta polskiego i wtedy wszystko będzie jasne.

Moje informacje dotyczą karmy RC Giant Adult, nie wiem jak jest w przypadku innych

A wasze pieski którą karmą się zajadają ? Macie podobne spostrzeżenia ?
qbav

psy: Kuba + Betel & Birma

Postprzez Majszczur » 2010-10-22, 11:12

Jest jeszcze jedno źródło
4) imoport Niemcy - worki zgrzewane (na zgrzewce symbol De) tak jak na zgrzewce francuskiej symbol Fr
RC od zawsze jedzą moje koty i zarówno pkt 3) jaki i 4) wciągają błyskawicznie :-D
Pozostałe partie (czyli te zszywane) są ewidentnie nieporządane.

pomijam fakt, że na przestrzeni kilku ostatnich lat rc skiepścił się wyraźnie - widzę to po jakości sierści futrzaków.
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez anula » 2010-10-22, 13:13

Hmm zamówiłam już ładnych kilkanaście worków i póki co moje wsuwają, ale z tego co pamiętam to przychodzą zszyte i oklejone papierem. Zamawiam Maxi Adult, bo duże za nic w świecie nie chcą tych wielkich kulek jeść z Giant Adult :roll: dla bejbików Giant Baby Dog, Starter i Puppy. Może jakieś znaczenie ma to, że kupuję zwykle w klubie hodowców RC.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez qbav » 2010-10-22, 15:01

anula napisał(a):Zamawiam Maxi Adult, bo duże za nic w świecie nie chcą tych wielkich kulek jeść z Giant Adult :roll:

ja kazda kulke kroje na pol :-/ dluzej wychodzi mi robienie psu posilku niz sobie :mrgreen:
qbav

Postprzez anula » 2010-10-22, 20:12

Ja pół wora tłukłam tłuczkiem do mięsa :roll: resztę zamieniłam na inną karmę z zaprzyjaźnioną hodowlą :mrgreen:
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez OlgaO » 2010-10-22, 20:27

My jakis czas tez dostawalismy zgrzewana i srednio ja jadl(ale bylo to przez lato i nie wiem czy to nie wina temperatury) :roll:
Teraz znowu przychodzi zszywana i zaklejana a Rock znowu wcina.
Takze moze cos w tym jest ;-)

Ja swojego czasu tez miażdżyłam karme bo byla za duza a synek ja polykal w calosci az nie wytrzymalam i nauczyl sie grysc :mrgreen: i koniec tluczenia.
OlgaO

psy: Rock'n'Roll Kropla Nadziei

Postprzez iwona_k1 » 2010-10-22, 21:31

Fakt,3 lata temu już zauważyłam,że karma w workach z różnych źródeł wyglądała inaczej-jedne tłuste,inne suche ale nie zwracałam uwagi jakie to były worki. :roll:
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Marta_i_Focus » 2010-10-23, 10:53

Ja też już jakiś czas temu zauważyłam że karma, która do nas przychodzi jest różna - jedna ładnie pachnie, kulki są gładkie i suche, a druga ... tłusta, o dziwnym zapachu. Nie potrafiłam dojść do tego co jest grane. A że karme zawsze przesypujemy do pojemnika nigdy nie zwróciłam uwagi na worek w jakim przychodzi. Teraz akurat jeden jeszcze mam w domu i wyszło na to, że niestety jest to karma z pkt 2 - import francja, worek zszyty i zaklejony białą taśmą = ochyda! I rzeczywiście Focus ma opory przed zjedzeniem tego ale z braku laku je..

Czy macie jakiś sprawdzony e-sklep skąd przychodzi ta pachnąca wersja RC?
Marta_i_Focus

psy: Focus

Postprzez qbav » 2010-10-23, 14:09

zarowno krakvet jak i telekarma sprzedaja karme z roznych zrodel, wystarczy w zamowieniu zaznaczyc w uwagach ze chce sie np worek zgrzewany lub szyty i taki sie otrzyma
qbav

Postprzez Marta_i_Focus » 2010-10-23, 21:38

ok, dzieki za info. zapomniałam dodać że moje spostrzeżenia dostyczą RC giant junior.
zamówie teraz worek zgrzewany i zobaczymy czy potwierdzi sie teoria.

qbav jak przetestujesz polskiego producenta - daj znac!
Marta_i_Focus

Postprzez qbav » 2010-10-23, 22:29

wiesz szkoda mi betela do tych eksperymentow :mrgreen: chyba skupie sie juz na przetestowanych zgrzewanych z importu
qbav

Postprzez Tańka » 2010-10-24, 20:28

Ja kupuję RC z KAR-MA (nick z allegro), od 2 lat, więc firma przetestowana i mogę polecić. Karma pachnie, Yoki wciąga i po wpłacie na drugi dzień, mam ją w domu.
Tańka

psy: Yokozuna z Deikowej Doliny (*), Echo mix

Postprzez Marta_i_Focus » 2010-10-25, 16:31

zrobilam rozeznanie jak wyglada w e-sklepach (silesia-pet, krakvet, telekarma) sprawa RC giant junior - niestety ma nigdzie w worku zgrzewanym:-(
zdecydowalam wiec, że zamówimy worek producenta polskiego i jeśli znowu kulki będą tej gorszej jakości to rezygnujemy z RC. nie ma sensu wciskanie psu karmy na sile tylko dlatego ze nazywa sie Royal. a swoją drogą dam znać co odkryłam po otwarciu nowego worka..
Marta_i_Focus

Postprzez nika » 2010-10-25, 18:12

zerknij jeszcze w zooplus.pl - to sklep z Niemiec
nika

psy: Katia (BPP), Lena (BPP), Pluto (mix), Hela (mix)

Postprzez Marta_i_Focus » 2010-11-13, 21:54

niestety nowy worek też nas nie zadowolił, napisałam więc do Royala zapytanie co jest grane. w odpowiedzi zadzwoniła do mnie Pani z RC i powiedziała ze mogę reklamować karmę jeśli nie jestem z niej zadowolona - tak też zrobiłam. spotkałam się z przedstawicielem i dostałam nowy worek - kulki trochę inne ale niestety jakość dalej tak samo kiepska.
tak więc zdecydowaliśmy że podziękujemy już RC i przechodzimy na inną karmę.
Marta_i_Focus

Postprzez Danka2208 » 2010-11-13, 22:03

Ja zamawiam w zooplusie i jak na razie nie ma żadnego problemu Frodo wsuwa ze uszy mu się trzęsą
Danka2208

psy: Frodo
Hodowla: Pamajo Canis Familiris

Postprzez Bernielovers » 2010-12-10, 02:54

My też w pełnym zaufaniu do ZOOPLUSA zamawiamy RC w prawdzie jeszcze tylko dla naszego kota, ale wciąż to RC. Zawsze jest świeże - i saszety i suche i daty też sprawdzam - są ok. Nie mogę narzekać. Psiurkowi też stamtąd będziemy zamawiać - ceny są naprawdę konkurencyjne, nawet bez promocji.
Bernielovers

psy: Opium Szmaragdowa Leszczyna

Powrót do Karmy suche