Aga-2 napisał(a):Czy ze Związkiem, czy bez - jak widzicie plan działalności dla takiego klubu?
Powyższe pytanie oczywiście należy do podstawowych i nie wiem, czy potrafię podać odpowiedź. Ale nie zamierzam nie próbować... Poniżej wynik mojego wewnętrznego brain stormingu dotyczącego programu nie istniejącego ale możliwego klubu rasy (w moim wypadku entlebuchera) w Polsce.
PS. Nie mam pojęcia, jak to wszystko zrealizować i zdaję sobie sprawę, że wymaga to być może dekady pracy, ale od czegoś trzeba zacząć.
Cele:
• Dbanie o dobrostan zwierząt należących do rasy.
• Utrzymanie, a następnie stopniowa poprawa jej zdrowotności.
• Propagowanie hodowli zmierzającej do doskonalenia populacji zgodnej ze wzorcem i rozwijającymi go interpretacjami.
• Dostarczenie właścicielom, hodowcom i miłośnikom rasy platformy do organizacji imprez, akcji, wymiany doświadczeń i reprezentowania ich wobec organizacji kynologicznych i innych podmiotów.
Środki i metody:
• Prowadzenie działalności edukacyjnej wśród członków w zakresie objętym celami.
• Nawiązanie kontaktu z hodowcami i klubami w kraju i zagranicą.
• Stworzenie artefaktów związanych z klubem, kreujących jego rozpoznawalność (witryna internetowa, adres poczty elektronicznej, drobne gadżety, etc.)
• Stopniowe stworzenie struktury klubu.
• Stworzenie rocznego planu pracy i ramowego budżetu (do momentu uzyskania osobowości prawnej mającego tylko charakter informacyjny).
• Wybór osobowości prawnej i jej uzyskanie.
• Stopniowe stworzenie standardów hodowlanych, a z czasem regulaminu hodowli.
• Utworzenie komisji hodowlanej.
• Stopniowe wprowadzenie bonitacji zwierząt.
• Stopniowe rejestrowanie hodowli i wprowadzenie nadzoru nad nimi.
• Uzyskanie wsparcia w łonie ZKwP.
• Rejestracja oficjalnego klubu rasy w ramach ZKwP.
• Utworzenie komisji sędziowskiej.
• Zorganizowanie wystawy klubowej.