Moderator: marieanne

iwona_k1 napisał(a):CZy to ma jakieś znaczenie?

Niekoniecznie, jak w regulaminie klubu malamuta możemy sami decydować i zapraszać konkretnego sędziego na przegląd hodowlany, a nie ...pierwszego z brzegu. 
 Oczywiscie zdajecie sobie sprawe, ze wszystkie wymogu klubu (dodatkowe badania itp itd) beda obejmowaly tylko czlonkow klubu i ich psy, a nie tych spoza klubu?? 

Szam napisał(a):Oczywiscie zdajecie sobie sprawe, ze wszystkie wymogu klubu (dodatkowe badania itp itd) beda obejmowaly tylko czlonkow klubu i ich psy, a nie tych spoza klubu??
"Cele naszego Klubu to przede wszystkim:
• promowanie hodowli dbających o zdrowie, psychikę i eksterier par rodzicielskich oraz
optymalnie odchowujących i socjalizujących swoje mioty;
• promowanie hodowli oraz reproduktorów spełniających dodatkowe wymagania Klubu
(patrz Regulamin Hodowlany punkty 3-5);
• propagowanie idei „rasowy=rodowodowy” ;
• przeciwstawianie się niekontrolowanemu i nastawionemu wyłącznie na zysk rozmnażaniu
psów;
• intergracja środowiska hodowców, właścicieli i miłośników rasy poprzez organizowanie
wspólnych spacerów, pikników, spotkań, wystaw;
• działalność informacyjna i edukacyjna;
• współpraca i wymiana doświadczeń z innymi klubami rasy na świecie;
• reprezentowanie Klubu i jego wartości na zewnątrz."
 Bardzo mi sie podoba przegląd hodowlany na wzór niemiecki. Pies jest dokładnie ważony, mierzony, opisywana jest dokładnie jego budowa, kolor oczu, szata, wybarwienie, charakter, itp, wszystko co niezbędne by rzetelnie psa ocenić
 Bardzo mi sie podoba przegląd hodowlany na wzór niemiecki. Pies jest dokładnie ważony, mierzony, opisywana jest dokładnie jego budowa, kolor oczu, szata, wybarwienie, charakter, itp, wszystko co niezbędne by rzetelnie psa ocenić 

Mam kilka ...propozycji personalnych, zaznaczam że nie wszystkie osoby lubię, wymieniam te które w moim mniemaniu mogą sie pozytywnie przyczynic do powstania jak równiez utrzymania i sprawnej działalności klubu,
staram sie trzeźwo podejść do tematu, niezależnie od osobistych "upodobań".

Kasper Maltabar zszedl w ciagu 7-10dni, zdrowy pies w wieku 6-7 lat schodzi w krotkim czasie, przestaje jesc,wymiotuje,  jest otepialy, ma wykonane podstawowe badania krwi, brak badan moczu/przynajmniej nie ma informacji/nie ma usg i umiera wymiotujac krwia
 Kasper Maltabar zszedl w ciagu 7-10dni, zdrowy pies w wieku 6-7 lat schodzi w krotkim czasie, przestaje jesc,wymiotuje,  jest otepialy, ma wykonane podstawowe badania krwi, brak badan moczu/przynajmniej nie ma informacji/nie ma usg i umiera wymiotujac krwia  i mimo tego , ze maz Margo jest weterynarzem nie jest przeprowadzona sekcja
 i mimo tego , ze maz Margo jest weterynarzem nie jest przeprowadzona sekcja  ile miotow po sobie zostawil
 ile miotow po sobie zostawil  dla spokoju duszy nalezalo go poprawnie zdiagnozowac
 dla spokoju duszy nalezalo go poprawnie zdiagnozowac  Panstwo uznali ze zmarl na skutek peknietych wrzodow
 Panstwo uznali ze zmarl na skutek peknietych wrzodow  Kasper kryl rowniez w zaprzyjaznionej hodowlanej fabryce, gdzie jest ok. 10ras i kazda siedzi w kojcu i wedlug mnie zadna z ras nie zasluzyla na tak maly kojec i izolacje, mimo wieloletniej tradycji /45 lat
 Kasper kryl rowniez w zaprzyjaznionej hodowlanej fabryce, gdzie jest ok. 10ras i kazda siedzi w kojcu i wedlug mnie zadna z ras nie zasluzyla na tak maly kojec i izolacje, mimo wieloletniej tradycji /45 lat  / i sukcesow hodowlanych
 / i sukcesow hodowlanych  

czy chcemy zadbac o dobro rasy
 czy chcemy zadbac o dobro rasy   i tak staniemy sie "elitarnym" klubem i nie zmienimy faktu ze ZK nadal bedzie honorowac inne hodowle nie zrzeszone w klubie wiec po co byc zaleznym:?:
 i tak staniemy sie "elitarnym" klubem i nie zmienimy faktu ze ZK nadal bedzie honorowac inne hodowle nie zrzeszone w klubie wiec po co byc zaleznym:?: twórcy katalogu (chyba uzasadniac nie trzeba) ze przytocze z innego watku....
 ze przytocze z innego watku....Asia Rekinowa
Ten post jest głosem większości osób pracujących nada katalogiem; w tym mnie. Wklejam go jako ukłon w strone Caro. Nie wszędzie została zachowana liczba mnoga, wybaczcie...
CARO
TAK, to prawda, że pseudohodowle moga funkcjonować, bo często udaje im się kupić psa z normalnej hodowli. I taka hodowla nie interesuje się potem specjalnie dalszym losem psa. Znam kilka pseudohodowli, gdzie są psy z topowych polskich hodowli. Czy ktoś z Was słyszał o przypadku - dozwolonego na podstawie zapisów umowy - że w razie nieuzyskania uprawnień hodowlanych i rozmnażania takiego psa, hodowca ma prawo psa odebrać? Ja nie i piwo temu, kto mi taki przypadek wskaże. 

Ale mają możliwość stworzenia stowarzysznia? Klubu? Walki o bonitacje? Przeglądy hodowlane? Ograniczenie kryć? Mają... Więc - dlaczego tak się nie dzieje? Powiedzcie nam. 
 Klub, a potem wszystkie wyżej wymienione kroki. 

Nie wiem, czy tylko społeczeństwo. Na każdym kroku dostrzegam olbrzymie braki i w naszej wiedzy. Naszej, w tym i mojej - żeby nie było, iż się wywyższam. A szukam, czytam, koresponduję. Wczoraj miał ruszyć "wiedzowy" dział w katalogu; z przyczyn technicznych nastąpi to dopiero na dniach, ale mam nadzieję, że znajdziecie tam kilka "bomb", że da to nam wszystkim do myślenia. 
 Wszędzie można stworzyć odpowiednie regulacje; trzeba chcieć. 
   halooo orędownicy powstania klubu, gdzie jestescie zeby sie wypowiedziec
Do "jz"
Przedstawisz sie nam w końcu? :) Nawet nie wiemy czy dziewczynka czy chłopiec ;) 

złożyłam deklarację,byłam pełna zapału ze się uda ale niestety ,mimo najszczerszych chęci
 złożyłam deklarację,byłam pełna zapału ze się uda ale niestety ,mimo najszczerszych chęci   
   .Tak że juz chyba jestem za stara żeby uwierzyć w powodzenie.
 .Tak że juz chyba jestem za stara żeby uwierzyć w powodzenie.
kreska napisał(a):na dzien dzisiejszy swozyli strone z reproduktorami i hodowlami , ktore z ich strony byly krytykowane na forumze przytocze z innego watku....
- Kod: Zaznacz cały
Asia Rekinowa
Ten post jest głosem większości osób pracujących nada katalogiem; w tym mnie. Wklejam go jako ukłon w strone Caro. Nie wszędzie została zachowana liczba mnoga, wybaczcie...
CARO
TAK, to prawda, że pseudohodowle moga funkcjonować, bo często udaje im się kupić psa z normalnej hodowli. I taka hodowla nie interesuje się potem specjalnie dalszym losem psa. Znam kilka pseudohodowli, gdzie są psy z topowych polskich hodowli. Czy ktoś z Was słyszał o przypadku - dozwolonego na podstawie zapisów umowy - że w razie nieuzyskania uprawnień hodowlanych i rozmnażania takiego psa, hodowca ma prawo psa odebrać? Ja nie i piwo temu, kto mi taki przypadek wskaże.
czy wprowadziliście jakies obostrzenia w katalogu

Ala Busolowa napisał(a):twórcy katalogu (chyba uzasadniac nie trzeba)
kreska napisał(a): na dzien dzisiejszy swozyli strone z reproduktorami i hodowlami , ktore z ich strony byly krytykowane na forumze przytocze z innego watku....
kreska napisał(a):Asia Rekinowa napisał(a):Ten post jest głosem większości osób pracujących nada katalogiem; w tym mnie. Wklejam go jako ukłon w strone Caro. Nie wszędzie została zachowana liczba mnoga, wybaczcie...
CARO
czy wprowadziliście jakies obostrzenia w katalogu
kreska napisał(a):VPR napisał(a):Ale mają możliwość stworzenia stowarzyszenia? Klubu? Walki o bonitacje? Przeglądy hodowlane? Ograniczenie kryć? Mają... Więc - dlaczego tak się nie dzieje? Powiedzcie nam.
dlaczego nie walczycie
Kreska napisał(a):Klub, a potem wszystkie wyżej wymienione kroki.
jaki Klub , jakimi wartosciami sie kierujacy
Kreska napisał(a):Vel+Pan_Rekin napisał(a):]Nie wiem, czy tylko społeczeństwo. Na każdym kroku dostrzegam olbrzymie braki i w naszej wiedzy. Naszej, w tym i mojej - żeby nie było, iż się wywyższam. A szukam, czytam, koresponduję. Wczoraj miał ruszyć "wiedzowy" dział w katalogu; z przyczyn technicznych nastąpi to dopiero na dniach, ale mam nadzieję, że znajdziecie tam kilka "bomb", że da to nam wszystkim do myślenia.
mam nadzieje , ze w krotce powstanie bo zarejestrowlam sie i czekam na konkrety
Kreska napisał(a):VPR napisał(a):Wszędzie można stworzyć odpowiednie regulacje; trzeba chcieć.
Czy w tym watku sa podane regulacje

alicja napisał(a):no to ja wrzuce cos z archiwum-jeden został mi na pamiątkę dz dzis.Popatrze podumam i tyle.prosze zauwazyć na dole jest numer telefonu chyba Ani RE albo Agaty już dokladnie nie pamiętam

Jeżeli dalej dyskusja i konwersacja będzie prowadzona w takim tonie jak post Kreski możemy być pewni ,że żaden hodowca nie zaszczyci klubu swoją obecnością...Nie można na nikogo napadać,nie można krytykować. W kilku watkach byla prowadzona dyskusja , ze tylko "ciumkamy",  ja nie ciumkam i tez chce miec prawo do wypowiadania wlasnego zdania
 W kilku watkach byla prowadzona dyskusja , ze tylko "ciumkamy",  ja nie ciumkam i tez chce miec prawo do wypowiadania wlasnego zdania  jak to nie mozna krytykowac
 jak to nie mozna krytykowac  jesli cos jest niepoprawne, zle to mam na to przymykac oczy
 jesli cos jest niepoprawne, zle to mam na to przymykac oczy  jesli moj poglad jest inny to mam siedziec cicho
 jesli moj poglad jest inny to mam siedziec cicho  ja nie walcze, no chyba ze o swobodne prawo do wypowiedzi wlasnych pogladow i opinii bez wykrzykiwania i zakrzykiwania
 ja nie walcze, no chyba ze o swobodne prawo do wypowiedzi wlasnych pogladow i opinii bez wykrzykiwania i zakrzykiwania  

Poniewaz wyzwano niejako nas do obrony naszej pracy... - Kreska, Ty chyba nie rozumiesz generalanie idei katalogu.. Napisalas tu jakies kosmiczne bzdury (przepraszam, ale jak mam to interpretowac inaczej? )
Katalog w zalozeniu ma gromadzic wiedze o calej populacji rasowych bernenskich psow pasterskich w Polsce.  
 Aniu, zaznaczam, że jest to personalna propozycja Ali, więc nie do końca zgaduję, dlaczego akurat nas wzywasz "do tablicy". Mogę jedynie dodać, że zgadzam się z tym, że w klubie/stowarzyszeniu powinni być reprezentanci różnych okołoberneńskich środowisk.
 nie tylko Was wyrwalam i mialo to na celu zwrocenie uwagi na kryteria wyboru
 nie tylko Was wyrwalam i mialo to na celu zwrocenie uwagi na kryteria wyboru  chcemy stworzyc Klub , ktory ma promowac pewne wartosci wiec powinnismy okreslic kryteria jakie powinni spelniac jego czlonkowie albo dajmy sobie spokoj z gornolotnymi ideami
 chcemy stworzyc Klub , ktory ma promowac pewne wartosci wiec powinnismy okreslic kryteria jakie powinni spelniac jego czlonkowie albo dajmy sobie spokoj z gornolotnymi ideami  

Szkoda tylko, że tak mało osób chce ją przelewać na papier. W klubowych dyskusjach przewijają się najczęściej te same nicki... c)brak czasu na puste dyskusje,d)brak "interesu", ale szkoda bo jakby zebrac ze zrozumieniem wszystkie "za" i "przeciw" to moze byloby latwiej dojsc do konsensusu.
 c)brak czasu na puste dyskusje,d)brak "interesu", ale szkoda bo jakby zebrac ze zrozumieniem wszystkie "za" i "przeciw" to moze byloby latwiej dojsc do konsensusu.
Powrót do Klub Szwajcarskich Psów Pasterskich
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości