Apena Wita Was

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Apena Wita Was

Postprzez jolcia.g » 2011-07-29, 07:21

Witam serdecznie wszystkich :-)
Nasze cudna berneńska sunia właśnie 23lipca skończyła 2 lata.
Wychowywały się razem z córką, która w czerwcu skończyła również 2 latka.
Nie samowite jest to jak się dogadują jak suni jej pilnuje na każdym kroku.
Ze złości jak wychodzimy z domu a sunia zostaje to niszczy zabawki Emilki <tak>
A jak wracamy to pierwsze co to wita się z Emi, Ciekawe coo...
Niestety nie umie jej tego oduczyć, więc wychodząc z domu,
wszystko chowam do jednego pokoju i zamykam drzwi :-) .

NO ALE OCZYWIŚCIE MÓJ BERNEŃCZYK NIE DAJE ZA WYGRANĄ, NAUCZYŁA OTWIERAĆ SOBIE DRZWI SAMA <haha>

Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Jola
jolcia.g

Ostrzeżeń: 0
psy: Apena
Hodowla: Szwajcarskie Cudo

Re: Apena Wita Was

Postprzez Barbel » 2011-07-29, 10:18

Witamy.
Skad jesteś?
To gryzienie wszystkiego to lęk separacyjny, nie złość.. Jak znajde linka to wrzucę.
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez starter1 » 2011-07-29, 10:46

Witamy na forum.
starter1

psy: Neska(*), Tija, Ala

Postprzez Justynka » 2011-07-29, 18:28

Witamy :-)
gryzienie i niszczenie pod Waszą nieobecność to zapewne lęk separacyjny. Psinka za Wami tęskni i w ten sposób rozładowuje stres, jaki przeżywa gdy Was nie ma w domu. Mój pies również go przechodził (mimo, że go przyzwyczajałam stopniowo do zostawania samemu ) i potrafił mi z zabezpieczonej szafy wyjąć wszystkie buty i pogryźć akurat te skórzane, drogie buty..i przez chwilę nie myślałam, że zrobił to złośliwe, bo przecież pies nie wie czy buty kosztowały 50 czy 400 zł. Po prostu te skórzane, z obcasem lepiej się gryzie. Poza tym czuł w nich mój zapach, dlatego je gryzł. U Was jest pewnie podobnie, a z małą jest najbardziej zżyta.
Justynka

psy: Pako

Postprzez jolcia.g » 2011-07-30, 11:17

Wiem że to lęk ale jak mam jej to wytłumaczyć że nic się nie dzieje. :(
Czytałam na forum żeby radio zostawić włączone, zrobiłam tak ale efekt był odwrotny.
Nie było nas tylko pół godziny, poszłam tylko do sklepu, a ona odgryzła wszystkie guziki w pościeli <głupek>
I wiele innych rzeczy przeżyłam szok jak weszłam do domu.
Wiem że czuje się samotnie i nie pewnie. Bo się przeprowadzamy no i opózniła nam się przeprowadzka, rzeczy mamy spakowane już przeszło miesiąc. Tak mi się wydaje że ona boi się że ją zostawimy.
Może to głupie ale ja z nią rozmawiam tak jak z człowiekiem tłumacze jej że jej nie zostawimy, ale ona chyba mnie nie rozumie:(
Już nie wiem co mam robić
Pomóżcie mi <prosi>
Czytałam że dużo osób przez to przechodziło napiszcie proszę jak tego oduczyliście psiaki
Ja jestem ze Zdzieszowic 40km od Opola ale wyprowadzamy się do Holandii raczej na stałe.
Pozdrawiam serdecznie
jolcia.g

Postprzez jolcia.g » 2011-07-30, 11:28

Justynka napisał(a):Witamy :-)
gryzienie i niszczenie pod Waszą nieobecność to zapewne lęk separacyjny. Psinka za Wami tęskni i w ten sposób rozładowuje stres, jaki przeżywa gdy Was nie ma w domu. Mój pies również go przechodził (mimo, że go przyzwyczajałam stopniowo do zostawania samemu ) i potrafił mi z zabezpieczonej szafy wyjąć wszystkie buty i pogryźć akurat te skórzane, drogie buty..i przez chwilę nie myślałam, że zrobił to złośliwe, bo przecież pies nie wie czy buty kosztowały 50 czy 400 zł. Po prostu te skórzane, z obcasem lepiej się gryzie. Poza tym czuł w nich mój zapach, dlatego je gryzł. U Was jest pewnie podobnie, a z małą jest najbardziej zżyta.

Skórzane mają bardziej intensywny zapach. Te psiaki to są bardzo mądre naprawde

Aplusia potrafi sama drzwi otworzyć, które mi jest ciężko otworzyć bo się zacinają.
Laptopa i drukarkę przykrywam kocem bo boje się żeby nie pogryzła kabli, oczywiście ona umie mi udowodnić że przed nią nic nie uda mi się ukryć, ściąga koc <haha>

Napisz mi proszę jak ci się udało oduczyć gryzienia
jolcia.g

Postprzez Justynka » 2011-07-30, 16:43

Ja zgłosiłam się do specjalisty, gdyż straciłam już pomysły jak temu zaradzić. U nas było tak, że pies zostawiany na 30 minut potrafił wyć, gdy nas oboje nie było. Natomiast, gdy wychodzilśmy osobno nawet na dłużej kilka godzin zachowywał się spokojnie. Czasami wydawało się, że nie ma problemu, a czasami wracając do domu..sajgon..Strasznie się denerwowałam, nie chodziło tylko o zniszczenia w domu (choć moje straty w butach było bardzo duże :( ), ale również o bezpieczeństwo mojego psa.Nigdy niewiadomo co pies może wymyślić.
Podstawową radą jest stopniowe przyzwyczajnie psa do zostawania samemu. Zaczynasz od zostawieia go samego w innym pokoju. Jeżeli pies zachowuje się spokojnie przez kilka minut nagradzasz go. Później wydłużasz ten czas. Ważne jest, aby nie pozwalać, aby pies wszędzie za Tobą chodził przez cały czas. Wiem, że to bardzo trudne (bo taka jest natura berna), ale psiak musi wiedzieć, że jak jest przez chwile sam to też jest ok, nie musi pilnować przez cały czas swojego stada. To samo dotyczy zostawania w domu samemu, zaczynasz od kilku minut i stopniowo wydłużasz ten okres. Najlepiej zostawić coś psiakowi na ten czas, np. konga wypełnionego jedzeniem, kość prasowaną. Możesz też zostawić psu jakieś swoje ubranie, które będzie pachniało Tobą. My to do tej pory zostawiamy klapki mojego narzeczonego (klapki jeszcze "żyją" :mrgreen: ) Mozna też spróbować przygotować coś dla psa, co może zniszczyć. Np. przygotować średniej wielkości karton w niego włożyć mniejszy, wypełnić gazetami a do środka wrzucić garść suchej karmy. Psinka zajmie się takim kartonem, zmęczy i prawdopodobnie nie będzie chciała juz innych rzeczy niszczyć. Czasami działa zostawienie włączonego radia czy telewizora. U nas też się to nie sprawdziło. Tak jak pisałam ja w końcu zgłosiłam się do behawiorysty. Na wcześniejszym szkoleniu doradzono mi trening klatkowy lub ..kupienie drugiego psa. Ale to wszystko to nie było rozwiązanie problemu. Pako po prostu strasznie za nami tęsknił i nie umiał się uspokoić jak go zostawialiśmy oboje. Tak naprawdę to bardzo indywidualna sprawa. Do tego potrzeba sporo czasu i pracy. U nas stosowaliśmy różne rzeczy. Stopniowe przywyczajnie stosowałam od szczeniaczka, od pierwszych dni, więć to nie była rada. Musieliśmy zawsze osobno wychodzć, zostawialiśmy mu konga lub kość. Pożniej te kartony do zniszczenia i to była bardzo dobra metoda. Poza tym podawaliśmy mu Kalm Aid i po kilku tygodniach były efekty. Teraz Pako jak zostaje sam potrafi się wyciszyć i spać. Jak jesteśmy w domu to często nasza obecność przeszkadza mu w spaniu, bo przenosi się do miejsc, gdzie może w spokoju spać np. w łazience. Natomiast jego temperament w ogóle się nie zmienił. Jest bardzo, bardzo żywym i energicznym psem. Tak naprawdę w przypadku młodego psiaka może być tak, że z czasem z tego wyrośnie. Być może u nas tak było. Twój pies jest juz trochę starszy, ale na pewno musisz próbować.
Nie piszę o takich oczywistych sprawach jak dłuższy spacer przed wyjściem. Najlepiej też zmęczyć psa psychicznie, trochę szkolenia czy pracy węchowej. Mój Pako "myśleniem" męczy się bardzo szybko :-)

Skoro Twoja psina nauczyła się otwierać drzwi to proponuje zamontować zamki w drzwiach. Mając psa z tendencją do zniszczeń lepiej nie kusić losu i zabezpieczyć odpowiednio mieszkanie/dom. A co do rozmawiania z psem, ja tez do swojego gadam, czasem się żale i zwierzam. Natomiast wiem, że on i tak tego nie rozumie. Chociaż oczywiście, gdy mówie do niego miłym głosem to się bardzo cieszy :-)
Justynka

Postprzez Wydra » 2011-07-30, 17:17

Czasami bywa tak, że to właśnie zamknięte pomieszczenia działają na psiaka destrukcyjnie.Spróbujcie pozostawiać wszystkie pomieszczenia pootwierana a psa przed pozostawieniem w domu zabrać na długi wyczerpujący spacer a do zabawy zostawić mu jakąś zabawkę ze smaczkami czym mógłby się zająć i zacząć od kilku minut a po powrocie nagradzać go czymś co najbardziej lubi.Po pewnym czasie połączy te fakty ze sobą i pozostawanie będzie kojarzył z czymś dobrym i może to da rezultaty.
Wydra

Postprzez jolcia.g » 2011-07-30, 18:35

Dzieki Wam serdeczne za rady.

Od jutra zaczynam pracę z psiakiem, zobaczymy czy coś to pomoże. Znalazłam też fajną stronkę ze sztuczkami spróbuje ją troche tym wymęczyć a przy okazji nauczyć czegoś nowego.
U nas też buty gryzła ale jak była szczeniaczkiem no i oczywiście teraz chowam.
Dla jej bezpieczeństwa wyciągam wszystko z kontaktów,żeby jej coś głupiego nie przyszło do głowy i nie zaczepiała kabli. Nawet nie chce myśleć co by to było.

A co do zostawiania rzeczy które mogła zniszczyć to ona ich nawet nie ruszyła, wolała to co nie dozwolone:D
Bardzo mi się podoba pomysł z kartonem, myślę że powinien na nią zadziałać, Ale tylko myślę ;)
jolcia.g

Postprzez jolcia.g » 2011-07-30, 18:38

Barbel napisał(a):Witamy.
Skad jesteś?
To gryzienie wszystkiego to lęk separacyjny, nie złość.. Jak znajde linka to wrzucę.

Jestem ze Zdzieszowic (40km mam do Opola) ale w Sierpniu wyjeżdżamy do Holandii raczej na stałe ;)
jolcia.g

Postprzez Dagata » 2011-07-31, 00:43

WITAJCIE!
Powodzenia w szkoleniu!
Dagata

psy: Nemo, Noemi [*]

Postprzez Megan » 2011-08-02, 10:57

Witamy!
Megan

psy: Haszczak Megan, (w przyszłości berneńczyk)

Postprzez jolcia.g » 2011-08-02, 17:25

Niestety karton nie pomógł :(
Jak stał tak stoi a dookoła części innych rzeczy...

Co do szkolenia może coś z tego będzie, dzisiaj kupiłam jej nowe smaczki,
ale wybredna jest nie powiem :)

Mam małą prośbę jak by ktoś mógł wejść na forum Waga Wzrost i odpowiedzieć była bym wdzięczna
Pozdrawiam wszystkich
jolcia.g

Postprzez nugatika » 2011-08-02, 21:42

witajcie! ;-)

Niusław pozdrawia... :-)
nugatika

psy: Bystra, Nutka, niedźwiedz berneński Nugat {*}

Postprzez Justynka » 2011-08-02, 23:01

Czy Apena jest wybredna? Może spróbuj włożyć tam coś za co dałaby się pokroić i posolić, nie takie suche smaczki, tylko np. żwacze wołowe czy jakieś kawałki pachnącej kiełbaski. A próbowałaś z kongiem?

Na jak długo zostaje sama w domu?
Justynka

Postprzez jolcia.g » 2011-08-03, 07:47

Nooo... Chyba jak każdy berneńczyk to są prawdziwe smakosze
Na świeżą kiełbaskę albo suche kabanosiki może porozmawia z kartonem:)
Ona teraz mi prawie nic nie je. Wybrzydza a ja kombinuje żeby zjadła cokolwiek.
Dzisiaj na śniadanko dostała bułkę z mlekiem i zjadła wszystko :okok:
No cóż będę dalej walczyć z moją zwariowaną sunią.
Mam nadzieje że jak będziemy na nowym domku wszystko wróci do normy;)
jolcia.g

Postprzez Justynka » 2011-08-03, 22:12

Ja nie wiem co to wybredny pies, bo mój zje wszystko z wielką chęcią w każdej ilości i jeszcze jest wiecznie głodny. Nawet na widok tabletek cieknie mu ślinka. Także na widok konga Pakuś zapomina o bożym świecie :mrgreen:
Życzę powodzenia z panną, mam nadzieję, że uda się opanować lęk i niszczenie ;)
Justynka

Postprzez dorciaj » 2011-08-10, 14:47

Witam serdecznie :papa:
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez ani@ » 2011-08-12, 09:32

Witam serdecznie na forum :-D

Powodzenia :-D
ani@

Postprzez Gosia1812 » 2011-08-14, 18:46

Witamy serdecznie. Powodzenia w szkoleniu.
Gosia z Kajką
Gosia1812

psy: DSPP Kajka
Hodowla: Z Chełmskiego Grodu

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!