Witamy z Dobrej

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Witamy z Dobrej

Postprzez MaTaM » 2010-06-21, 23:28

Witam

Czytam Wasze forum (już po woli czuje ze też będzie moje) od dłuższego czasu, nawet popełniłem już pewne posty wiec pora się przedstawić.

Jesteśmy 3 osobową rodziną i mieszkamy koło Szczecina, i jak większość na tym forum polubiliśmy berneńczyki.
Szukamy zwierzęcia, który nie będzie miał cech dominujących i przywódczych, będzie chętny do zabawy, spokojny i łagodny a zarazem będzie choć trochę stróżował. Nie zamierzamy być hodowcami.

Od początku byliśmy zdecydowani na suczkę, jednak teraz zastanawiamy się że może jednak pies. Kierowaliśmy się tym że suka jest spokojniejsza, natomiast pies będzie w czasie cieczek nam uciekał a także "podlewał" drzewka.
Czytając to forum natrafiłem na zdanie że "Berneńczyk nie wychodzi poza teren swojego domu", to nas mocno ucieszyło że z tymi ucieczkami to jakiś lapsus.
Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

Byliśmy na wystawie w Szczecinie (w ubiegłą niedziele) i praktycznie tylko berneńczyki nas interesowały, zapewne część z Was była co było dość widoczne bo dużo osób się znało. Wystawa tylko utwierdziła nas co do charakteru Berneńczyków.

Pozdrawiamy

MaTaM z rodziną
MaTaM

Ostrzeżeń: 0

Re: Witamy z Dobrej

Postprzez zadra » 2010-06-22, 08:58

Ale fajnie. Znów ktoś z naszej okolicy - będzie nas więcej na wspólne spacerki. My czekamy właśnie na pieska, będzie DSPP z hodowli pani Agnieszki z Czandorii. Odbiór przewidziany na lipiec:-)
zadra

psy: Dexter Czandoria 21.05.2010

Postprzez asia78 » 2010-06-22, 09:18

Witajcie.
Każdy pies (czy suka) jest inny, z każdym psem trzeba pracować.
Rzadko kiedy zdarza się pies który sam domyśli się czego nie wolno mu robić.
Lepiej nastawić się na to że będzie podlewał drzewka, że będzie skakał i gryzł po nogach, że trzeba będzie go złapać przed otworzeniem bramy, że będzie kradł ze stołu. Jeżeli mimo to będziecie go kochać to ok. Jeżeli się nie sprawdzi to będziecie tylko mile zaskoczeni, a nie rozczarowani. ;-)
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez HaniaHa » 2010-06-22, 09:22

Cześć!! Dokładnie mieliśmy z Mężem ten sam dylemat!!! W końcu zdecydowaliśmy się na psa -Dużego Szwajcara!! Nasz Mały cudowny rozrabiaka!!! :-D
HaniaHa

psy: DSPP - Grand Dager Żorska Prima FCI

Postprzez Wydra » 2010-06-22, 11:13

Witajcie!Życzę Wam abyście trafili na swojego psa,który jest Wam pisany a wtedy żadne trudności nie będą problemem :-D
Wydra

Postprzez MaTaM » 2010-06-22, 15:22

Dziękujemy za życzenia.

Możecie polecić jakąś książkę na temat berneńczyków i ich wychowania?
Oraz jak to jest "statystycznie" z psem, czy rzeczywiście będzie chciał uciekać ?
MaTaM

Postprzez meggy » 2010-06-22, 15:47

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć ,ze skłonności do uciekania berny raczej nie mają:)

no chyba ,że w okolicy kusząca panienka a pies na nieogrodzonym terenie to wtedy pewnie powędruje jej śladem :->
Na leśnych spacerach u nas najdalej zapuszcza się niunia reszta się mocno pilnuje :roll: no chyba ,ze pobiegną pilnować niuni :mrgreen:
Raz miałam fajne zdarzenie ,psy ujadały mocno pod brama a nikogo nie było widać ,po 10 min zeszłam zobaczyć o co chodzi ,a tam z drugiej strony do furtki przyklejony siedział demonek ,który wyszedł inna bramą z tyłu ogrodu( bo była niedomknięta) i błagał by go wpuścić do domu :lol:
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez anula » 2010-06-22, 16:04

"Berneński Pies Pasterski" Adam Janowski, "Okiem psa" John Fisher :mrgreen:
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Agama » 2010-06-22, 17:29

Witajcie teraz już wtopicie i będziecie obrastać w berny tak jak my to bardzo przyjemna choroba :lol:
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez Dagmara » 2010-06-22, 21:06

to prawda... jak już się ma bernusia, to nie da się go nie kochać, one przyciągają do siebie :-) co do uciekania moja Bajcia za daleko się nie oddala, dwa razy tylko sobie wyszła poza ogrodzenia ;-) co do kwiatków to nie podlewała, ale za to poobgryzała co nie co np młode drzewko iglaste, ligustra szczepionego :-? no ale cóż nie da się kochać takiego miśka przytulaska ;-)
MaTaM zobaczysz będzie dobrze ;-)
Dagmara

psy: Bajka

Postprzez Wydra » 2010-06-22, 21:53

My mamy dwa bernusie,Bianka nie oddali się od nas dalej jak na 10m a Dinuś to nawet za dziką zwierzyną nie goni,pobiegnie kawałek i zaraz wraca,nawet wołać nie trzeba.Bywają jednak i takie które lubią samotne wycieczki ;-)
Wydra

Postprzez MaTaM » 2010-06-22, 22:09

Wieczorami zgłębiam forum i doczytałem o kastracji jakby bardzo uciekał.
Jednak jako facet obecnie nie biorę tego pod uwagę.
MaTaM

Postprzez Apcik » 2010-06-22, 23:05

no i znowu się potwierdza ze mój jest inny :roll: :lol: jeżeli brama otwarta to psina sama wyprowadza sie na spacerek trasa którą zawsze idziemy.. wraca zazwyczaj do godziny chyba ze zabawi pod płotem jakieś suczki :roll:

witamy serdecznie na forum :mrgreen:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez asiaqu » 2010-06-23, 22:41

Witamy serdecznie :-D
asiaqu

psy: Bogna,Ashantii,Labelle,Huba Buba ,Ferrari,Junior ,
Hodowla: Pamajo-Canis Familiaris

Postprzez kijanka » 2010-06-24, 11:57

także witamy :mrgreen:
z tym sikaniem po krzakach to u nas trochę mit - Moro jak na dorosłego już w końcu psa nogę podnosi nieczęsto więc celuje prosto w trawę, labek za to faktycznie posikuje - iglaki muszą być poza zasięgiem, bo życie kilku sztuk dobiegło przedwczesnego końca,
za to zapędy ogrodnicze i owszem - lubi sobie czasem dołek a raczej dół wykopać, tam gdzie uwielbia leżeć trawa nie rośnie, trochę krzaczków (głownie porzeczek) powyrywał z korzeniami, uciekać nie myśli, chociaż 2x przelazł przez bramę (w niejasny sposób), ale tylko dlatego, że widział z daleka, że jadę... grzecznie czekał na mnie przed bramą... no i 1x wykonał podkop POD bramą, kiedy został "na służbie" z rodzicami... wróciliśmy zanim skończył ;-)
generalnie jeśli stado w komplecie to nasz Moro szczęśliwy i nie myśli o życiu na gigancie,
mieszkamy na skraju lasu, sarny miewamy za płotem, psa prowadzimy zawsze na smyczy (też długiej 5m) z racji zwierząt właśnie (które go fascynują i bezbłędnie je zawsze wypatrzy) i kilku przypadków nieuzasadnionego zastrzelenia psów w lasach w naszym woj,
za panienkami jakoś oba nie ganiają,
trzeba przyznac, że płuca ma dobre, wyje po mistrzowsku :lol:
reasumując, zalety BPP i radość jaką daje ta rasa zdecydowanie są warte kilku dziur w ogródku....
kijanka

psy: Moro Spartańska Osada i Abacus Tajemnicza Gaja

Postprzez Danka2208 » 2010-06-24, 12:47

Witamy serdecznie
To widzę że następni są zarażeni najfajniejszą chorobą na świecie.
Mam Frodusia niecały tydzień, ale nikt w domu nie wyobraża już sobie, że mogło by go nie być.
Jak by mi ktoś powiedział że pan mąż będzie wieczorem leżał na glebie z psem to popukałabym się po czole, a jakby mi ktoś powiedział że moj 17 letni syn będzie zbierał qpy z trawnika po psie to nie uwierzyłabym nawet po pijaku.
Bernusie to niesamowite psiaki.
Pozdrawiam
Danka2208

psy: Frodo
Hodowla: Pamajo Canis Familiris

Postprzez Megan » 2010-06-25, 21:36

Witamy :mrgreen:
Megan

psy: Haszczak Megan, (w przyszłości berneńczyk)

Postprzez Dagmara » 2010-06-25, 21:46

MaTam... przygotuj się na to, a może się to zdarzyć że Ci się bernuś "uświni" tak jak mi dzisiaj :oops: przymusowe mycie, bo zachciało jej się targać w nieczystościach :lol: a tydz temu była kąpana. :-)
Dagmara

psy: Bajka

Postprzez MaTaM » 2010-06-28, 18:24

Z przyjemnością informujemy że zarezerwowaliśmy szczeniaka. Odbierzemy prawdopodobnie 15 sierpnia.
:-)
MaTaM

Postprzez mysza » 2010-06-28, 19:16

Super! Ja też czekam na małego benka i też odbiorę go właśnie w okolicach 15stego sierpnia. Na jaką hodowlę się zdecydowaliście?
Czy tak samo jak ja, nie potraficie już myśleć o niczym innym niż o szczonku? :mrgreen: Oj, dłuży mi się, dłuży... :-/ ;-)
mysza

psy: Franco

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!