Ja się jednak będę upierać że żurawina zakwasza mocz - tak zawsze twierdziła moja pierwsza Pani Profesor, która wiele lat była ordynatorem oddziału nefrologii CZD.
"Pacjentowi należy również doradzić zwiększenie spożycia płynów do 3-5 litrów na dobę, przyjmowanie witaminy C i płynów zakwaszających mocz, np. soku z żurawin"
Źródło -
http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/ar ... 82adu.html"Żurawina ogranicza przyczepność bakterii do ściany pęcherza. Możliwy jest także efekt bakteriostatyczny wskutek zakwaszenia moczu oraz tworzenia się kwasu hipurowego, który jednak wydaje się być mniej znaczący."
Źródło -
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3140"mięso, jaja, ryby, sery, chleb, makaron, rabarbar, owoce cytrusowe, żurawina – zakwaszają mocz, a
www.farmacja.e-lama.pl 9
Farmakoterapia – opracowanie pytań z podręcznika (rozdział 3)
więc zmniejszają wydalanie leków o odczynie kwaśnym (salicylany, sulfonamidy, barbiturany,
pochodne kumaryny, fenylbutazon, streptomycyna, ampicylina, atropina), zwiększają wydalanie
leków zasadowych (amfetamina, aminofenazon, chinidyna, imipramina, petydyna, prokaina, teofilina,
erytromycyna),
- mleko, jarzyny i większość owoców alkalizują mocz, powodując działanie przeciwne do w/w,"
Żródło -
http://www.farmacja.e-lama.pl/farmakote ... erapia.pdf"Efektywność soku z owoców żurawiny wielkoowocowej w prewencji i leczeniu
infekcji układu moczowego wynika z uniemożliwiania przylegania bakterii, głównie
Gram-ujemnych, do komórek nabłonka dróg moczowych, a także ze wzrostu zakwaszenia
moczu."
Źródło -
http://www.iripz.pl/ftp/herba_2005supl.pdfDodam też że w przypadkach kamicy nie powinno się podawać witaminy C bo może ona stanowic centrum krystalizacji.