przez Barbara_Bi » 2010-03-11, 19:40
Znalazłam coś takiego:
"W porównaniu z chlebem kasze, zdecydowanie bogatsze w łatwo przyswajalne węglowodany, powinny stanowić podstawę pożywienia psa. Dobrze ugotowana kasza owsiana wydziela sporo śluzu, który wpływa dobroczynnie na proces trawienia, białko zaś w niej zawarte działa dodatnio na czynność wątroby i serca.
Ponieważ kasza owsiana zawiera sporo tłuszczów, stawia ją to na pierwszym miejscu pod względem kaloryczności pośród innych kasz. Kaszę owsianą należy przed ugotowaniem moczyć w wodzie 6-8 godzin, gdyż inaczej źle się ugotuje. Na psi orga nizm bardzo dobrze wpływają płatki owsiane w różnych postaciach.
Kasza manna jest bardzo dobrze przyswajalna, natomiast kukurydziana odznacza się bardzo niską przyswajalnością składni ków odżywczych. Jedyną jej właściwie ważniejszą zaletą jest regulowanie procesów fermentacyjnych w jelitach. Kasza grycza na bogata jest w lecytynę, co powoduje, że używa się jej przy chorobach wątroby. Kasza perłowa i jęczmienna zawierają wiele błonnika i najlepiej gotować je zmieszane w stosunku 1: 1 z pęczakiem lub płatkami owsianymi. Przyswajalność składników odżywczych zawartych w kaszy perłowej i jęczmiennej jest stosunkowo niewielka, zawierają one jednak dość dużo kwasu foliowego i żelaza, co wpływa korzystnie na tworzenie się krwi. Kaszą perłową warto karmić psa, kiedy jest otłuszczony i ma za parcie. Jeśli chodzi o ryż, to należy go traktować jako pokarm dietetyczny. Podobnie jak kasza owsiana ryż podczas gotowania wydziela dużo substancji śluzowych, co dobrze wpływa na pracę żołądka i jelit.
Dzienna porcja kaszy dla psa dorosłego nie powinna przekra czać 250 g, dla szczeniąt zaś do pierwszego miesiąca życia 100 g, a powyżej szóstego miesiąca 120-150 g."
Ale moje psy (wszystkie) zawsze po kaszy miały wzdęcia i rozwolnienie. Może trzeba ją bardzo długo gotować?