Potrawy zakwaszające
Spaghetti
Corn flakes
Biały ryż
Chleb żytni
Biały chleb
Pełne mleko
Soczewica
Wołowina
Wieprzowina
Bardzo zakwaszające potrawy
Ser Parmezan
Ser Topiony
Twardy ser
Ser Gouda
Biały ser
Brązowy ryż
Owsianka
Chleb biały pełno ziarnisty
Orzechy
Orzech włoski
Salami
Mielonka, konserwa
Wątróbka
Kurczak
Dorsz
Śledź
Pstrąg
Jajka
Reszta na stronce:
http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_Przewodnik_ ... 94816.htmlW diecie osoby chorej zaleca się produkty zakwaszające mocz. Będą to: mięso, drób, kasze, makarony, ryby. Wędliny i pieczywo spożywa się w ograniczonej ilości. Zawierają w swym składzie dodawana w czasie produkcji pewną ilość fosforanów. Wskazane jest obfite spożywanie wód mineralnych, wody przegotowanej, soków owocowych.
W razie współistnienia osadów z soli wapnia (kamica fosforanowo-wapniowa) ogranicza się dodatkowo pokarmy zawierające w swym składzie większe ilości tego składnika, takie jak: jaja, mleko, sery twarogowe i podpuszczkowe, rośliny strączkowe, konserwy rybne (np. szproty).
Szczególną odmianą kamicy fosforanowej jest tzw. kamica struwitowa czyli kamica fosforanowo-amonowo-magnezowa. Także i ten rodzaj kamicy z reguły spowodowany jest zakażeniem dróg moczowych drobnoustrojami powodującymi alkaliczny odczyn moczu. Dlatego właśnie odpowiednia dieta oraz skuteczne leczenie zakażenia antybiotykami ma podstawowy wpływ na przebieg kamicy fosforanowej. W razie potrzeby podaje się jeszcze leki zakwaszające mocz. Należy jednak przestrzec przed ich nadmiarem, gdyż mogą one doprowadzić do powstania kamicy wapniowej. A to ze strony Choroby.biz
http://www.nadzieja-glejak.pun.pl/viewtopic.php?id=113http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart2991.html