Przysmaki

Przysmaki

Postprzez mysia.x » 2013-11-07, 23:43

Kochani słuchajcie.. tak sie pozmieniało rok mnie nie było i mi smaki które kupowałam psiakowi wycofali!! <szok>
Royal Canin Educ podobno nie ma ich w żadnym zoologu!! Jeszcze jutro pójdę do jednego w którym w Kielcach nie byłam. Macie może coś na zastępstwo Educów? Coś w miarę suchego i nie bardzo brudzącego ząbki (twardego).
Buziaki! Pozdrawiam <buzki>
Avatar użytkownika
mysia.x
 
Posty: 1186
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2010-12-17, 15:21
Lokalizacja: Kielce
psy: VERNE von Romanshof , Forest

Re: Przysmaki

Postprzez Asia Morrisowa » 2013-11-08, 13:19

Asia Morrisowa
 
Posty: 531
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2013-01-18, 14:41
psy: Morris

Re: Przysmaki

Postprzez gabana » 2013-11-08, 14:36

Avatar użytkownika
gabana
 
Posty: 423
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-11-16, 15:48
Lokalizacja: Kolumna
psy: Gabana Majowy Skarbiec
Hodowla: Melle Dulcior

Re: Przysmaki

Postprzez kreska » 2013-11-09, 00:04

1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Przysmaki

Postprzez Cefreud » 2013-11-09, 10:45

kreska napisał(a):1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr


Kreska, same te żołądki? Żadnej "mąki" czy innego zlepiacza?
Avatar użytkownika
Cefreud
 
Posty: 10797
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 21:36
psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Re: Przysmaki

Postprzez gabana » 2013-11-09, 11:23

My tak robimy wątróbkę <tak>
Avatar użytkownika
gabana
 
Posty: 423
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-11-16, 15:48
Lokalizacja: Kolumna
psy: Gabana Majowy Skarbiec
Hodowla: Melle Dulcior

Re: Przysmaki

Postprzez kreska » 2013-11-09, 12:08

Cefreud napisał(a):
kreska napisał(a):1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr


Kreska, same te żołądki? Żadnej "mąki" czy innego zlepiacza?

Samiutkie, mozna dac odrobine oleju lub oliwy zeby sie ziola lepiej trzymaly. Watrobke tez tak robie i serduszka ale zoladki robia sie bardziej chrupiace jesli sie chce taki efekt uzyskac, wszystko zalezy od dlugosci wysuszania w piekarniku. Ja teraz zrobilam w systemie 30 minut i 20 minut w 190stopniach i tez wygladaja <okok>po każdorazowym wylaczeniu piekarnika warto zostawic uchylone drzwiczki zeby odparowaly. Drugi raz w piekarniku powoduje ze mozna takie smaczki trzymac naprawde dlugo w przewiewnym woreczku i nie plesnieja. Jesli chcemy mniejsze kawaleczki to sugeruje ciac je na "cieplo" po drugim razie w piekarniku sa jeszcze wtedy dosc miekkie.
Naprawde polecam <tak> tego typu smaczki raz ze sa zdrowsze i wiemy z czego sa zrobione, dwa ze napewno sa tansze <okok> i maja swoja rzezsze psich fanow na wystawach :-D
Tak wygladaja mniej wiecej po miesiacu lezenia w saszetce na smaczki ;)
obrazek
Obrazek został zmniejszony.

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Przysmaki

Postprzez Anirysova » 2013-11-09, 20:39

A już po wysuszeniu, np. te na fotce, to jakiej są wielkości?
Avatar użytkownika
Anirysova
Moderator
 
Posty: 5202
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 21:23
Lokalizacja: śląskie
psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Re: Przysmaki

Postprzez kreska » 2013-11-09, 22:08

Anirysova napisał(a):A już po wysuszeniu, np. te na fotce, to jakiej są wielkości?

jako smaczki treningowe lub wystawowe sa za duze ;)ich wielkosc zalezy od tego jakiej byly wielkosci na swiezo i jak mocno je suszymy :-) tych ze zdjecia juz nie mam mozliwosci zmierzyc bo zostaly dzis pozarte :mrgreen: ale swierzynki maja ok. 1cm szerokosci i 3 cm dlugosci :-)

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Przysmaki

Postprzez beta68 » 2013-11-11, 11:51

Dzięki za pomysł mój psiak ma uczulenie na konserwanty i w zasadzie to nie mam mu co dawać, bo tych pustych ciasteczek nie chce jeść. Kosci najczęściej nie są wedzone, tylko moczone w czymś co sprawia efekt wędzenia. Ulubiona jest więc bułka z masłem, tyle, że takiej nie włoże do kieszeni. Oczywiście gotuję mu szyjki z indyka lub kości wołowe i jest ok.
Czekam na nowe kulinarne pomysły. <hura>
Avatar użytkownika
beta68
 
Posty: 525
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-12-30, 00:43
psy: Collin
Hodowla: z Abra- ber

Re: Przysmaki

Postprzez inta2 » 2013-11-11, 21:35

Polecam parówki pokrojone na plasterki i wysuszone w piekarniku. Proste, szybkie do przygotowania, nie brudzą rąk i ... smaczne! :)
Avatar użytkownika
inta2
 
Posty: 148
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2013-02-16, 13:17

Re: Przysmaki

Postprzez ruudzielec » 2013-11-20, 23:22

kreska napisał(a): Tak wyglądają mniej więcej po miesiącu leżenia w saszetce na smaczki ;)
miesiąc???? ja się pytam jakim cudem tak długo się ostały? <mysli> mój niejadek właśnie pilnuje piekarnika a od soboty już mu drugą partię robię, jedyny minus tych smaczków to zaśliniona podłoga w momencie jak tylko otwieram pudełko z nimi ;) dzięki Kreska
Avatar użytkownika
ruudzielec
 
Posty: 486
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2009-07-14, 12:01
Lokalizacja: Zabrze
psy: Viper

Re: Przysmaki

Postprzez Anirysova » 2013-11-21, 11:53

kreska napisał(a):
Anirysova napisał(a):A już po wysuszeniu, np. te na fotce, to jakiej są wielkości?

jako smaczki treningowe lub wystawowe sa za duze ;)ich wielkosc zalezy od tego jakiej byly wielkosci na swiezo i jak mocno je suszymy :-) tych ze zdjecia juz nie mam mozliwosci zmierzyc bo zostaly dzis pozarte :mrgreen: ale swierzynki maja ok. 1cm szerokosci i 3 cm dlugosci :-)

pozdr


Dzięki, ale trochę za duże na szkolenie i pewnie bardziej kaloryczne ;-)

Ja kupuję te: http://www.telekarma.pl/p6507/brit.care ... .3x80g.htm
i jeszcze kroję na 4 części.
Ostatnio tych kółeczek nie było więc kupiłam to: http://www.telekarma.pl/p7683/brit.care ... .400.g.htm
i pokroiłam na malutkie kawałeczki.
Zaletą tych kupnych jest to, że nie brudzą kieszeni <tak>
Avatar użytkownika
Anirysova
Moderator
 
Posty: 5202
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 21:23
Lokalizacja: śląskie
psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Re: Przysmaki

Postprzez kreska » 2013-11-21, 12:30

miesiąc???? ja się pytam jakim cudem tak długo się ostały? <mysli> mój niejadek właśnie pilnuje piekarnika a od soboty już mu drugą partię robię, jedyny minus tych smaczków to zaśliniona podłoga w momencie jak tylko otwieram pudełko z nimi ;)

ostaly sie bo saszetka sie zapodziała;) a poza tym ja ich uzywam przewaznie do treningu <tak> i na szczescie mam tylko jeden egzemplarz sliniacy sie, pozostala czesc stada wybalusza tylko oczy ;-)

Dzięki, ale trochę za duże na szkolenie i pewnie bardziej kaloryczne ;-)

dlatego ja do szkolenia kroje je na kawałeczki a co do kaloryczności to bym dyskutowala bo w tego typu smaczkach to mamy sam mięsień (żołądki i serca), praktycznie zero tłuszczu bo oliwe mozna dodac ale nie trzeba <tak> a i nie mamy konserwantow <okok> i tez nie brudza kieszeni chyba ze sie przesadzi z iloscia ziół wtedy troszke paprochów zostaje;)ale kazdy wybiera to co mu najbardziej pasuje <okok>

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Przysmaki

Postprzez beta68 » 2013-11-21, 19:27

Kupiłam żoładki i zaraz biorę się za panierke i piekę. Jutro napiszę jak wyszły.
Avatar użytkownika
beta68
 
Posty: 525
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-12-30, 00:43
psy: Collin
Hodowla: z Abra- ber

Re: Przysmaki

Postprzez aldonabak » 2013-11-21, 19:40

Muszę wypróbować. wcześniej robiłam psie ciasteczka z mąki razowej i wątróbki, ale teraz nie mam czasu, a z ciastkami trochę schodzi.
aldonabak
 
Posty: 297
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-12-11, 20:33
psy: Berneński pasterski

Re: Przysmaki

Postprzez beta68 » 2013-11-22, 00:27

Piękny zapach rozszedł sie po całym domu. Collin wymusił już kilka a i ja zjadłam 2 na ciepło. Jutro je dosuszę. Nie ma jednak opcji, żeby nie były dobre.
Avatar użytkownika
beta68
 
Posty: 525
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2007-12-30, 00:43
psy: Collin
Hodowla: z Abra- ber

Re: Przysmaki

Postprzez BeatkaBen » 2013-11-22, 12:55

kreska napisał(a):1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr

Czy te żołądki najpierw gotujemy? Czy takie surowe do piekarnika?
Avatar użytkownika
BeatkaBen
 
Posty: 390
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2011-08-16, 14:31
psy: CHEFSUPREME vel Ben i FREE & WILD vel Coby
Hodowla: BAKOTI

Re: Przysmaki

Postprzez kreska » 2013-11-22, 14:31

Piękny zapach rozszedł sie po całym domu. Collin wymusił już kilka a i ja zjadłam 2 na ciepło
. :mrgreen:

Czy te żołądki najpierw gotujemy? Czy takie surowe do piekarnika?

surowe <tak>

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Przysmaki

Postprzez nukari » 2013-11-22, 15:27

Jako niezbyt obeznany z kuchnią (chociaż starałem się stworzyć kiedyś ciasteczka z wątróbki ) zapytam czy te żołądki to drobiowe?
Avatar użytkownika
nukari
 
Posty: 11
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-03-27, 12:18

Następna strona

Powrót do Smaczki, gryzaki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron