Problem z wołowiną...

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez saba&mlis » 2013-02-04, 09:35

Moja Sabina jest alergikiem na wiele produktów, ale wołowina jest chyba na pierwszym miejscu.
Avatar użytkownika
saba&mlis
Moderator Działu
 
Posty: 2939
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2010-08-15, 10:49
Lokalizacja: okolice W-wy
psy: Buba

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez Barbel » 2013-02-04, 09:37

no to Barbel jest wyjątkiem. Od szczeniectwa lizał łapy po kurczaku ( we wszelkiej postaci,i tej ukrytej).
Jedynym wyjściem była własnie wołowina i karma z nią. Żarł surowa wołowine i karmę z ryżem bez drobiu a z wołowina (czyli Koebersa).
Do tej pory gotuje mu raczej wołowinę. Bo kutaka już zdarzy mu sie wciąć (ale nie ma takiej reakcji alergicznej). Karme miewa na zmiane kutakową (bo tańsza, a czasem nie wyrabiam) i taka wypasioną z batatami i rybami.
Aaa- alergia nie potwierdzona badaniami, jeno moimi obserwacjami.

Dopiszę wiecej.
Cavikarze polecają jako pierwsze miesne danie dla szczeniaków siekana przemrożona wołowinę. Potem w odchowie również jest zalecana. Mupet dostawał, potem okazało sie, że na stałe jest za tłusta dla niego, miał podawana surową przed kryciami i nie obserwowałam spadku kondycji.
Avatar użytkownika
Barbel
Moderator
 
Posty: 5195
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 17:31
Lokalizacja: Śląsk
psy: Barnaba (*),

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez kreska » 2013-02-04, 10:55

Ella, zupelnie nie rozumiem czemu poczulas sie jak na egzaminie ....<mysli> przeciez to normalne ze warto posugiwac sie opiniami , ktore sa oparte o jakies doswiadczenia lub badania, ja sie nie spotkalam z informacja aby zdrowego psa uczulilo mieso wolowe, stad moje pytanie <okok>
Akurat link vetopedii dotyczy psow "chorych" z uposledzonym ukladem odpornosciowym i tak jak juz wczesniej pisalam rowniez dotyczy drobiu, wiec nalezaloby napisac ze..nie podawjamy psom miesa, no moze z wyjatkiem baraninki, krolika.. ;-) Alergia to reakcja organizmu na zazwyczaj nieszkodliwe czynniki, czyli...mieso wolowe oraz inne nie jest szkodliwe/alergenne w przypadku spozywania go przez w pelni zdrowy organizm <tak> przynajmniej ja to tak rozumiem <tak> U ludzi , wiec pewnie rowniez i u psow alergia jest choroba rodzinna, uwarunkowana genetycznie. Do tego dochodzi atopia, czyli zwiększona produkcja immunoglobuliny IgE przez organizm, która również podnosi ryzyko alergii i rowniez jest uwarunkowana genetycznie.

Dzieki Barbelku za Twoje doswiadczenia z miesem ;-)
U wszystkich moich psow jakie dotychczas mialam zaden nie mial alergii na mieso a byly to psy rasowe jak i kundelki. Rowniez pamietam ze moja mama podawala naszym malym pociechom, jako pierwsze stale posilki wlasnie wolowine, bardzo drobno starta(jesli dobrze pamietam to wlasnie dlatego sie ja mrozilo zebu moc przy pomocy noza ja scierac). Moje szczoki rowniez jako pierwszy staly posilek otrzymaly wolowinke i jak do tej pory zadne z nich nie mialo ani rozwolnienia ani biegunki <tak>

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez Ella » 2013-02-04, 12:21

Droga Kresko-nie zrozumiałaś....
Przecież ja nie napisałam,że wołowina jest niedobrym rodzajem mięsa dla psów .To doskonałe żródło białka,zwłaszcza dla szczeniąt i daje się tę wołowinkę siekaną,surową ,gotowaną nawet małym szczeniaczkom,z wielkim pożytkiem dla ich zdrowia. Jest nawet bardziej polecana niż drób.
Barbel-twojemu małemu reproduktorowi też wołowinka będzie służyć-zwłaszcza przed kryciem(czemu pomyślałaś,że mógłby mieć po niej gorszą kondycję-przecież nie ma alergii na wołowinę(?) )

Tak więc reasumując: nie oskarżam wołowiny jako takiej <faja> Ona po prostu bywa częstym alergenem(dlaczego-to już inny temat-przede wszystkim chodzi o budowę białka wchodzącego w jej skład)Pomijam wszystkie sztuczne dodatki,które również mogą się w mięsie (każdym rodzaju) i karmach znajdować i też alergizować-to kolejny,szeroki temat.Tylko testy alergiczne mogą dać pewną odpowiedź czy mamy do czynienia z alergią np.na białko wołowiny czy też na jakiś inny składnik w tym mięsie zawarty,np.jakiś konserwant.

Pisałam o alergii-to nie jest choroba wrodzona ani genetyczna!;można ostrożnie rozważać wrodzoną predyspozycję danego osobnika do wystąpienia alergii -Kresko :sciana: Ale alergii jako takiej(nie na coś konkretnego),alergii czyli reakcji nadwrażliwości ,za którą jest odpowiedzialny układ odpornościowy i jego właściwości u konkretnego psa.
Każdy zdrowy pies może się uczulić na jakiś składnik pokarmowy(i nie tylko pokarmowy) w każdym momencie swojego życia.Zależy to od wielu czynników,które na układ odpornościowy psa mają wpływ -a są to czynniki różnorodne(i to jest temat -rzeka,nie zmieszczę się tu
Ostatnio edytowano 2013-02-04, 12:32 przez Ella, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Ella
 
Posty: 1797
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-01-01, 01:57
Lokalizacja: Czeladź(Śląskie)
psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez Anuta » 2013-02-04, 12:24

Czyżbym zostalam opacznie zrozumiana? Bardzo cenię wołowinę i cielęcinę w żywieniu swoich psów, szczególnie szczeniąt, suczek w okresie prokreacji i mlodzieży, gdy nabierają mięśni. Są to doskonałe źródła białka, witaminy B i minerałów budujących kościec. I jak u przedmówców jako pierwszy posilek stały szczeniętom podaję malaksowaną, surową wołowinę. Nie zmienia to faktu, że przy niestrawnościach weci zawsze pytają, co jedzą psy i krzywią się, gdy mówię o podawaniu wołowiny i kości cielęcych. Pierwsze zalecenie: odstawić "domowe jedzenie", pozostawić tylko karmę gotową (u mnie RC). Jako uzupełnienie w diecie mieszanej podaję również surowe mleko krowie oraz sery białe. Moje sunie bardzo je lubią, szczególnie latem.
A wracając do wątku alergii, czy występuje mozna dowiedzieć sie robiąc testy (ale raczej wtedy, gdy już jest problem), albo obserwując niepokojące reakcje (to częściej).
Avatar użytkownika
Anuta
 
Posty: 1370
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-29, 15:45
Lokalizacja: Warszawa
psy: Astra(*), Nora(*) i Indi(*), Jumper, KeyRa

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez Ella » 2013-02-04, 12:39

Dodam,że zalecanie przy alergii karm gotowych(suchych) ma swoje uzasadnienie <tak> - w dobrych karmach jest zawarte białko hydrolizowane(-zmieniona struktura białka do postaci mniej alergizującej).
Avatar użytkownika
Ella
 
Posty: 1797
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-01-01, 01:57
Lokalizacja: Czeladź(Śląskie)
psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez kreska » 2013-02-04, 13:55

Pisałam o alergii-to nie jest choroba wrodzona ani genetyczna!;można ostrożnie rozważać wrodzoną predyspozycję danego osobnika do wystąpienia alergii -Kresko

Ella, to bardzo ciekawe co piszesz, jesli moglabys mi wskazac jakas literaturke zebym sie doksztalcila bo dotychczasowa wnosi o rodzinnych, genetycznych uwarunkowaniach. Co oczywiscie nie oznacza ze osobnik po zdrowych przodkach nie moze sie uczulic <tak> bo sa jeszcze uwarunkowania srodowiskowe.
Nikt tu nie pisze o oskarzaniu tylko o dobrym zrozumieniu problemu <okok>
Tylko testy alergiczne mogą dać pewną odpowiedź czy mamy do czynienia z alergią np.na białko wołowiny czy też na jakiś inny składnik w tym mięsie zawarty,np.jakiś konserwant.


Oczywiscie ze tylko testy moga nam wskazac alergen, wystepuje rowniez cos takiego jak alergia krzyzowa ,ktora jest wynikiem polaczenia dwoch alergenow np. miesa wolowego i siersci krowiej, pior kurzych+ miesa drobiowego itd. i taka bedzie nam bardzo trudno zdiagnozowac u psa karmionego np. karma z miesa wolowego ;-)
A ja pisze o zdrowym naturalnym miesie wolowym, nie kupowanym w supermarkecie gdzie zapewne jakis konserwant znalezc sie moze <tak>

Dodam,że zalecanie przy alergii karm gotowych(suchych) ma swoje uzasadnienie - w dobrych karmach jest zawarte białko hydrolizowane(-zmieniona struktura białka do postaci mniej alergizującej).

pewnie ma ale piszesz tu o zwierzetach "chorych" a ja caly czas mysle o tych zdrowych z prawidlowym ukladem odpornosciowym :-)
Nie zmienia to faktu, że przy niestrawnościach weci zawsze pytają, co jedzą psy i krzywią się, gdy mówię o podawaniu wołowiny i kości cielęcych. Pierwsze zalecenie: odstawić "domowe jedzenie", pozostawić tylko karmę gotową (u mnie RC).


Anuto, a ladnych nascie lat temu kiedy nie bylo karm gotowych , weterynaryjnych i tym podobnych wynalazków, co polecali weci na niestrawnosc <mysli> czeste problemy z niestrawnoscia wynikaja nie z typu miesa i kosci ale ich umiejetnego podawania(odpowiednich ilosci i proporcji, gatunkow i polaczenia z innymi produktami) :-)
pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez Barbel » 2013-02-04, 14:19

Barbel jak wiadomo ma prawie 9 lat. Na początku swego zycia miewał biegunki po wiekszej ilości suchego chleba/biszkoptów + uszy czerwone po kurczaku. W drugim roku życia przeszedł skręt sledziony. Od tej pory karmiony wołowiną z ryzem po rozmaitymi postaciami. W 6 r.z. sledziona usunieta po wylewie pęknieciu zrostu + babeszja+ anaplazma+ podejrzenie kłopotów z nerkami. Karmiony niskobiałkową karmą z kurczakiem/wołowiną. aktualnie Ryby/wołowina ( bo niskobiałkowej z wołowiną nie było).
Mupet - nie moze jeść zbyt wiele tłuszczu, bo ma nieprawidłowe przetwarzanie lipidów (odłożyły by sie mu na oczkach). Dostawał 2 lata karmę RC Indestinal Low Fat + gotowane kutak+ ryż - jak mu się sierść skręciła na grzbiecie i wyraxnie zmatowiała to mnie cos wiecej tkneło ( aa- i znalazłam suchą mysz na dnie wora) - zasiegnęłam jezyka i masz - po tejze "wspaniałej" karmie tak sie dzieje z włosem. Od pół roku zmieniliśmy na inną firmę + nadal gotowane i zmierzamy do wymarzonego celu - sierść juz o niebo lepsza. A wracajac do przetwarzania lipidów - plamki na oczkach praktycznie znikneły.
Avatar użytkownika
Barbel
Moderator
 
Posty: 5195
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 17:31
Lokalizacja: Śląsk
psy: Barnaba (*),

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez Ella » 2013-02-04, 14:29

Dla Kreski:
Literatury sporo na ten temat.
Polecam m.inn.: "Alergia"(Lichtenstein,Church,Holgate)
" Podręcznik Chorób Alergicznych"(Graves)
"Alergologia Praktyczna"(PZWL)-konkretnie autora nie pamiętam
"Alergie,ch.alergiczne..."(A.Fala)

Przyjemnej lektury(zajmuje Trochę czasu) :papa:
Avatar użytkownika
Ella
 
Posty: 1797
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-01-01, 01:57
Lokalizacja: Czeladź(Śląskie)
psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez kreska » 2013-02-04, 17:46

Do Elli, dzieki za zbior podrecznikow ale liczylam na cos prostszego , cos w stylu ...

artykuł lek. med. Ryszarda Feldmana, ordynatora III Oddziału Chorób Wewnętrznych w Szpitalu Praskim p. w. Przemienienia Pańskiego w Warszawie


Przyczyny alergii

Alergia ma podłoże genetyczne, bardzo często występuje rodzinnie. Gen alergii kontrolujący wytwarzanie immunoglobuliny IgE znajduje się na piątym chromosomie. Żeby jednak doszło do ujawnienia się alergii, predysponowana dziedzicznie (rodzinnie) do niej osoba musi się bardzo wcześnie, jeszcze w wieku niemowlęcym, zetknąć z substancją uczulającą - alergenem, i to w odpowiednio dużym stężeniu.

caly artykul..
http://www.resmedica.pl/alergie/alergia
oczywiscie takich publikacji jest cale mnostwo, oczywiscie mozna kwestonowac kompetencje ich autorow ale kazda strona poswiecona alergiom podaje to samo :->
i cos dla Anuty i jej lek.wet ;-)

Stosowanie karmy wilgotnej i suchej w żywieniu psów
JÓZEF NICPOŃ, PIOTR JANOWICZ , GRZEGORZ SAPIKOWSKI
Katedra i klinika Chorób Wewnętrznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej AR ,
pl. Grunwaldzki 47, 50 -366 Wrocław

Coraz częstszym modelem żywienia psów i kotów staje się obecnie wykorzystywanie pokarmów suchych (1). Ze względu na łatwą dostępność, małą pracochłonność związane z karmieniem i zachęcającymi reklamami producentów, pokarm suchy stał się powszechnie akceptowany.

W Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych przeprowadzono badania obrazujące do jakiego stopnia różne postacie pokarmu mogą wpływać na zdrowotność zwierzęcia. Konieczność podjęcia takiej tematyki badań została wymuszona stosunkowo dużą liczbą pacjentów Kliniki, których symptomy chorobowe związane były ze schorzeniami przewodu pokarmowego i narządów nim związanych. Szczególne zainteresowanie budziło zagadnienie oddziaływania karmy suchej na stan śluzówki przedniego odcinka przewodu pokarmowego.

Należy podkreślić, że karmy suche zostały właściwie narzucone zwierzętom przez człowieka. Forma pokarmu suchego jest stosowana głównie z tego względu, że jest to twarda metoda konserwowania pasz. Karmy suche są szczególnie narażone na destrukcje związków tłuszczowych przy zbyt wysokiej temperaturze przechowywania, nasłonecznieniu, dostępności powietrza, zbyt długi okres przechowywania (4,6). Niestety na opakowaniu rzadko podawane są informacje dotyczące tych ograniczeń.

Właściciele zwierząt, często ze względów finansowych, decydują się na zakup dużych opakowań dla małych psów, ponieważ cena karmy za kilogram spada wraz z wielkością opakowania. Sprzyja to ekspozycji karmy na wymienione niekorzystne warunki.

W przypadku pojawienia się w karmie niedoborów niektórych składników np. kwasu linolowego, linolenowego, archidonowego ( ten ostatni dotyczy głównie żywień kotów) można spodziewać się pewnych zaburzeń zdrowotnych. Kwas linolowy, należący do grupy kwasów n-6 (pierwsze wiązanie znajdujące się przy węglu ) jest odpowiedzialny za tworzenie mediatorów zapalnych - eikozanoidów serii 2 i 4. Uznaje się, że tylko prawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych uwzględniające przede wszystkim kwas linolowy, linolenowy i archidonowy zapewniają prawidłowe utrzymanie stanu okrywy włosowej oraz zapobiegają tłuszczowej degeneracji wątroby, anemii zaburzeń płodności u samców i samic (2,4,6). Kwasy n-6 znajdują się głównie w oleju kukurydzianym, słonecznikowym i bawełnianym. Uważa się również, że kwasy tłuszczowe - linolowy i linolenowy powodują zwiększoną produkcję czynników prozapalnych w stanach przewlekłych schorzeń nerek przy zastosowaniu diety bogatej w kwasy n-6. Pochodne kwasów n-3 jako prekursory czynników słabo zapalnych mogą być przydatne w dietetycznej terapii przewlekłych schorzeń nerek. Takie kwasy zawarte są w olejach pochodzących głownie z ryb oraz tłuszczu zwierząt karmionych planktonem (6). Kwas archidonowy ma jedynie istotne znaczenie w żywieniu kotów, gdyż nie wytwarzają one enzymu 6-desatrurazy, umożliwiającego powstawanie tego kwasu z innych prekursorów tłuszczowych (4,6). Wymieniane kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są za stan uwodnienia błon komórkowych, a zatem zmieniają odpowiedź recepturową, w tym reaktywność imm.unol.ogiczną .

W obrębie skóry wiązanie wody w komórkach warstwy kolczystej wpływa na elastyczność i poprawia właściwości skóry jako bariery przed czynnikami zewnętrznymi.

Dłużej trwające niedobory wspominanych kwasów tłuszczowych mogą odbijać się na prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego i wątroby (6). Celem pracy była ocena wpływu karmy suchej i wilgotnej na stan zdrowia psa, ze szczególnym uwzględnieniem stanu błony śluzowej żołądka.



MATERIAŁ I METODY


Badania przeprowadzono na 12 psach - 6 jamnikach i 6 owczarkach niemieckich, różnej płci. Psy w wieku 8 tygodni podzielone zostały na dwie równe liczbowo grupy (3 jamniki, 3 owczarki niemieckie ), z których jedna była żywiona karmą suchą ( granulat ), a druga karmą wilgotną ( konserwy ) o tym samym składzie. Zwierzętom podawano gotowy produkt pokarmowy przeznaczony przez producenta dla młodych, dorastających psów. Badania trwały do ukończenia przez psy w wieku 12 miesięcy. Psy zgodnie z ogólnie przyjętym programem profilaktycznym były zaszczepione i odrobaczone. Karma przeznaczona do żywienia psów była przebadana pod kątem zawartości frakcji tłuszczowych Losowo wybrane próbki karmy wilgotnej i suchej zostały przebadane w trzech powtórzeniach metodą chromatografii gazowej.

W każdej grupie psów wykonywano comiesięczne badania biochemiczne krwi uwzględniając poziom diastazy, lipazy, GPT, kwasów żółciowych, białka całkowitego, albumin, mocznika, amoniaku oraz glukozy. Z tą samą częstotliwością wykonywano badanie morfologiczne krwi (leukocyty, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt). Wymienione badania wykonane zostały aparatem Ektachem DT- firmy Kodak. Badanie endoskopowe żołądka i ocenę histopatologiczną bioptatów z błony śluzowej żołądka przeprowadzano co 3 miesiące. Wykorzystano do tego celu fiberoskop pediatryczny Olympus XQ-20 o długości roboczej 100cm i średnicy 9,8 mm, podłączony do zasilacza Olympus CLE 10.



WYNIKI I OMÓWIENIE


Do 8 mies. Życia psów nie zaobserwowano istotnych różnic między badanymi grupami doświadczalnymi. W późniejszym okresie, w grupie psów żywionych karmą suchą, pojawiły się zmiany w okrywie włosowej o podłożu grzybiczym. Ze względu na fakt że psy miały zapewnione te same warunki utrzymania (ten sam opiekun, możliwość korzystania z wybiegów, ta sama częstotliwość żywienia itd.) postanowiono dokładnie przeanalizować oba produkty pokarmowe pod względem tych składników, które mogły mieć znaczenie w aspekcie zaistniałych zmian chorobowych. Dane piśmiennictwa bardzo mocno eksponują znaczenie pochodnych tłuszczowych odgrywających rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowie a skóry i jej wytworów (2,4, 6,). Przeprowadzona analiza składu paszy pod względem zawartości poszczególnych frakcji tłuszczowych (C12, C18=3, C20=1) wykazała, że zawartość kwasu linolowego (C18=2) w karmie suchej wynosiła średnio 14g/kg suchej masy, a w wilgotnej 37 g/kg suchej masy. Wydaje się, że zwierzęta dorosłe, które mają zgromadzoną tkankę tłuszczową zapasową nie są tak bardzo podatne na niedobory wymienionych frakcji tłuszczowych (4). Zmiany w okrywie włosowej można tłumaczyć nie brakiem możliwości odkładania się związków tłuszczowych w odpowiednich strukturach skóry, ale brakiem możliwości oddziaływania farmakokinetycznego czynników wytwarzanych z konkretnych tłuszczów (6). Ocena makroskopowa błony śluzowej żołądka nie wykazała istotnych zmian natomiast ocena mikroskopowa bioptatów pobieranych w czasie endoskopii wykazała zmiany degeneracyjne w błonie śluzowej żołądka psów żywionych karmą suchą. Znaczenie pojawienia się zmian pod wpływem karmy suchej, granulowanej wykazano u koni i świń (3,5). Prawdopodobnie tylko dlatego, że endoskopia przewodu pokarmowego nie jest jeszcze w weterynarii bardzo rozpowszechniona. Niewiele wiadomo na temat wpływu struktury fizycznej karmy na stan błony śluzowej przewodu pokarmowego psów. W świetle przeprowadzonych badań nie można jednoznacznie stwierdzić, czy obserwowane zmiany są wynikiem oddziaływania struktury karmy, czy brakiem stabilności niektórych jej składników. Badania biochemiczne krwi nie odzwierciedlały niepokojących zmian w pierwszych miesiącach doświadczenia, ale zauważono tendencję wzrostową w zakresie zawartości aminotransferazy alaninowej i amoniaku. Zawartość GPT u psów żywionych karmą suchą wynosiła pod koniec okresu badań średnio 60 U/l (N:3-50 U/l) a amoniaku 80 uM/l (N:32 uM/l). Pozostałe parametry krwi mieściły się w granicach normy podczas całego doświadczenia. Kliniczne, poza okrywą włosową, nie obserwowano innych zmian mogących świadczyć o zaburzeniach zdrowotnych zwierząt.



WNIOSKI


Jednostronne żywienie psów karmą suchą nie wydaje się być optymalne.
Z punktu widzenia zdrowia zwierząt powinno się wymagać od firm produkujących karmę czytelnej informacji dotyczącej nie tylko terminu ważności produktu, ale i sposobów jej przechowywania.
Właściciele zwierząt winni być informowani przez lekarzy o niebezpieczeństwie związanym ze zbyt długim i niewłaściwym przechowywaniem karmy suchej.
PIŚMIENNICTWO


Allen D.: Small Animal Medicine. J.B.Lippincott Comp., Philadelphia, 1991.
Case L.P., Carey D.P., Hirakw D.A.: Canine and Feline Nutrition, Mosby Year Book, Inc, St.Louis, 1995.
Hmpson D., Kidder J.: Proc. Nutr. Soc. 43, 18, 1984.
Lewis L.D., Morris JR. M.L., Hand M.S.: Small Animal Clinical Nutrition Mark Morris Ass.Topeka, Kansas, 1987.
Nicpoń J., Deegen E.: Magazyn Wet. 3,9, 1994
Wills J.M., Simpson K.W.: The Waltham Book of Clinical Nutrition of the Dog and Cat.Josephin Wills, Keneth Simpson, Pergamon, England.1994

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez Ella » 2013-02-04, 20:52

Kresko-w czym ty widzisz problem,to ja naprawdę nie wiem <mysli>
Jak już napisałam wyżej ,alergia nie jest chorobą wrodzoną ani genetyczną-można dziedziczyć jedynie predyspozycję do jej wystąpienia( w postaci określonego genotypu).
Tytuły podręczników podałam ci,bo z tych akurat czerpałam swoją wiedzę i uważam,że są dość przystępne.Podałam,bo mnie prosiłaś,ale wybacz,nie mam czasu szperać i szukać ci czegoś innego.
Co do suchych karm -moje doświadczenia wskazują,że przy różnego rodzaju kłopotach zdrowotnych psów(w tym alergii) przejście na odpowiednią suchą karmę przynosi pozytywne efekty.Jednak nie uważam,że karmienie psa na stałe tylko i wyłącznie suchą karmą jest dobre.

Dyskusja,jak to często bywa,zeszła z tematu wątku ,więc chyba trzeba ją zakończyć.
Avatar użytkownika
Ella
 
Posty: 1797
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2012-01-01, 01:57
Lokalizacja: Czeladź(Śląskie)
psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Re: Problem z wołowiną...

Postprzez kreska » 2013-02-04, 23:33

Ella, ja nie mam z niczym problemu, pisze poprostu o odmiennych pogladach i doswiadczeniach w temacie zywienia wolowina i alergii :-D juz w pierwszym swoim poscie napisalam o uwarunkowaniach genetycznych a nie o jej bezposrednim dziedziczeniu czy jak piszesz jako o chorobie wrodzonej :->
Wedlug mojej opinii nie zboczylysmy z tematu bo caly czas wymieniamy poglady dotyczace zywienia wolowina i "problemach" z tego wynikajacych;-)
Mysle ze kazda dyskusja ma sens jesli jest prowadzona w dobrym tonie i obydwie strony sa otwarte na odmienne poglady poparte argumentami <okok>

pozdr
Avatar użytkownika
kreska
 
Posty: 5497
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-11-29, 23:48
Lokalizacja: Zielonka
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Poprzednia strona

Powrót do Jedzenie domowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość