ilosc miesa dla doroslego psa

ilosc miesa dla doroslego psa

Postprzez Ania od Corteza » 2007-06-24, 16:44

jak to w koncu jest z ta iloscia gotowanego miesa, ktore powinien dostac dziennie dorosly BPP? czy ktos ma jakies dane?
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Postprzez Ania od Corteza » 2007-06-25, 20:38

Halo, halo nikt nic nie wie, czy wszyscy pojechali na wakacje? ;-)
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Postprzez Ania od Corteza » 2007-06-26, 09:31

o rety
tego to ja nie przelicze, ale dzieki Aniu :->
tak sie zastanawiam, bo wydaje mi sie, ze lata swietlne temu Gosia od Ozzy'ego pisala o tym, ze podaje 1kg dziennie Ozzy'emu, natomiast nasza znajoma, ktora ma mastiffa o wadze 64kg powiedziala, ze 1kg podaje na 4 dni, oczywiscie z wypelniaczami. :roll:
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Postprzez Cefreud » 2007-06-26, 09:41

surowego podaję ok 50 dkg na jeden posiłek,ale ile tam miecha a ile gnata-nie mam pojecia...
Avatar użytkownika
Cefreud
 
Posty: 10797
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 21:36
psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Zuzanda » 2007-06-26, 09:51

Ja daje Biance i Lappi po około 40 dkg mielonej surowej wolowiny ze zmielonymi kośćmi i chrzastkami jaki 1 posilek co 2-3 dni .
Tak jedzą sucha karme, nareszcie nie musze gotować garów bo Bianka polubiła Bozite :mrgreen:
Zuzanda
 
Posty: 3247
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 20:46
Lokalizacja: Błonie koło Warszawy
psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez Marszal » 2007-06-26, 10:06

Przepraszam, może głupio ale zapytam :oops: zawsze mnie to zastanawiało jak Wy mielicie kości? a raczej w czym? :shock:
Avatar użytkownika
Marszal
 
Posty: 1450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-29, 13:40
Lokalizacja: Wołomin k/Warszawy
psy: Maks

Postprzez Magda » 2007-06-26, 10:21

Według mojej starej książki - sprzed 16 lat ;) młody pies powinien dostawać 3,8 g białka dziennie na kilogram masy ciała, a dorosły 1,6 g. Przy czym podane jest, że surowe mięso zawiera około 20 % białka. Według tych danych dorosły, 60 kg pies powinien dostawać ok 0,5 kg mięsa dziennie.

Według danych, które podała Ania, wychodzi, że 60 kg pies powinien dostawać około 1,5 kg mięsa dziennie.

Bastek jak je gotowane, to dostaje średnio 1 kg (wołowina+indyk). Czyli tak pośrodku...
Avatar użytkownika
Magda
 
Posty: 3392
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-24, 18:35
Lokalizacja: woj.łódzkie

Postprzez Ania od Corteza » 2007-06-26, 10:31

Czyli podobnie jak Gosia od Ozzy'ego pisała? Cały czas rozmawiamy o wadze samego mięsa, bez reszty urozmaicaczy?

A propos, czy można zmielić te gnaty z mięsem PO UGOTOWANIU? jest to wykonalne w masznce do mięsa, czy będzie po maszynce?
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Postprzez Zuzanda » 2007-06-26, 10:39

Ania ja dostaje taki mix gotowy .
Mam klienta który hoduje piekne amstafy i żywi je tylko tym miesem .
Prosto z rzeźni odbiera po 200-300 kg no i mi sie udało podłączyć pod te specjały.
Zuzanda
 
Posty: 3247
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 20:46
Lokalizacja: Błonie koło Warszawy
psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez Ania od Corteza » 2007-06-26, 10:50

Ja raczej daje karme, choc ostatnio dla urozmaicenia chcialam dac troche miesa.
Wczesniej zdarzalo mi sie kupowac np. 3-4 kg, gotowac z warzywami i dodawac ryz lub rzadziej makaron, ale wszystko na oko. Takim gotowanym Cortezio zywil sie przez np. 4 dni, czyli wychodziloby po ok. 1 kg dziennie.
Najczesciej na gotowane przechodzilismy jak juz na karmie za bardzo puchł.
Jeszcze nadal nie przeszlismy na light, ale teraz np. po cieczkach ma talie osy :lol:
Choc jak go Marek zwazyl, to w szoku bylismy - PO ODCHUDZENIU 52 kg!
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Postprzez Gocha » 2007-06-26, 11:20

Ozzy teraz jada rano suche a wieczorem gotowane .Mięsa na jedną porcję jest około 0,5 kg plus dodatki . Mamy raz w tygodniu dzień ryby (bardzo lubi gotowaną Pange :lol: ) raz w tygodniu podroby (wątróbka drobiowa lub serduszka indyka ) a pozostałe dni przeważnie wołowina , czasami udziec indyczy . Ostatnie badania wyszły super więc mam pewność że taki sposób karmienia mu służy .
Avatar użytkownika
Gocha
 
Posty: 1539
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:01
Lokalizacja: Konstancin
psy: Ozzy [*], FBI-Zoy,Pooh- Niko wszystkie Altura

Postprzez Marszal » 2007-06-26, 11:57

Gosiu, widzę, że Ozzy na takiej samej diecie co Maks :-D Wszystko sie zgadza, tylko z tą rybką to u nas na bakier bo Maks nie chce jej jeść :-? no z wyjątkiem łososia i węgorzyka wędzonego ale to dostaje raczej w formie przekąski niz posiłku ;-)
Avatar użytkownika
Marszal
 
Posty: 1450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-29, 13:40
Lokalizacja: Wołomin k/Warszawy
psy: Maks

Postprzez Gocha » 2007-06-26, 15:10

Aniu u nas długo ryba była niejadalna jakiś czas temu spróbowaliśmy dać mu Pange i okazało się że to taki wielki przysmak. Inne ryby nadal są niejadalne :-D Może Maksio też zagustuje w tym gatunku :lol:
Avatar użytkownika
Gocha
 
Posty: 1539
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:01
Lokalizacja: Konstancin
psy: Ozzy [*], FBI-Zoy,Pooh- Niko wszystkie Altura

Postprzez Ania Gd » 2007-06-26, 19:52

Ania od Corteza napisał(a):zdarzalo mi sie kupowac np. 3-4 kg, gotowac z warzywami i dodawac ryz .....Takim gotowanym Cortezio zywil sie przez np. 4 dni

Aniu, a to ci nie kwaśniało i nie fermentowało przez 4 dni (nawet w lodówce) ?
Ja tak próbowałam zrobić to już na drugi dzień mi sie wydawało skwaśniałe.
Avatar użytkownika
Ania Gd
 
Posty: 2108
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:18

Postprzez Ania od Corteza » 2007-06-26, 20:44

Raczej nie, nie przypominam sobie, ale generalnie mrozilam porcjami, no i bez makaronu i ryzu.
Na początku chyba raz polaczyłam z tymi dodatkami, no i trzeba było wywalić. :evil:
Ale moze to zalezy od miesa i jak jest ono przechowywane przez sprzedawce, daty do spożycia itd.?
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Postprzez Gocha » 2007-06-27, 10:02

My mamy zaprzyjaźniony sklep mięsny i mięsko zawsze swieżutkie a pomimo tego gotuję tylko na dwa dni .Kiedyś poszłam na łatwiznę i ugotowałam na dłużej ale piesek dał mi do zrozumienia że "starego" jeść nie będzie :-D Gotowanego też nie mogę zamrozić bo pieskowi takie nie smakuje ;-) ma być świeżutkie prosto z garnka :-D
Avatar użytkownika
Gocha
 
Posty: 1539
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:01
Lokalizacja: Konstancin
psy: Ozzy [*], FBI-Zoy,Pooh- Niko wszystkie Altura

Postprzez Aga-2 » 2007-07-05, 11:01

My gotujemy w proporcjach 1 kg ryżu, 1 kg mięsa mielonego, 1/3 do 1/2 paczki suszonej jarzynki. Nie kwaśnieje nam w lodówce nawet przez 3 - 4 dni. Jak mam dodać świeżą jarzynę, to gotuję ją osobno, rozdrabniam i dodaję do ryżu z mięsem już na miski.
Aga-2
Moderator
 
Posty: 6352
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-26, 10:37
Lokalizacja: Kraków/okolica

Postprzez Ania od Corteza » 2007-07-18, 22:18

Aga a co to za paczka suszonej jarzynki? To jakis gotowy zestaw czy sama wczesniej "przerabiasz" i suszysz?
:roll:
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Postprzez Zuzanda » 2007-07-18, 22:55

mozna kupić suszona wloszczyzne w paczkach po 100g lub 150g.
Ja u mnie w sklepie ....rybnym kupuje warzywa suszone dla psa 500g co sie równa 5kg swieżych warzyw
Zuzanda
 
Posty: 3247
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 20:46
Lokalizacja: Błonie koło Warszawy
psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez Ania od Corteza » 2007-07-19, 08:44

Dzieki, jakos nie rzucila mi sie w oczy nigdy wczesniej :mrgreen:
Avatar użytkownika
Ania od Corteza
 
Posty: 450
Ostrzeżeń: 0
Dołączył(a): 2006-09-25, 11:06
Lokalizacja: okolice Poznania

Następna strona

Powrót do Jedzenie domowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość