Off

Moderator: Anirysova

Re: XIV Krajowa Miedziowa Wystawa Psów Rasowych - 08.08.2010

Postprzez meggy » 2010-08-05, 11:09

MartaD napisał(a):
Szam napisał(a):Marta ze skanu na www wynika ze Ochana miala zdjecie w wieku 13 miesięcy.

Zauważyłam to, ale trudno mi było uwierzyć :roll:

Jeśli prześwietlenie robi taki lekarz jak Dr. Siembieda to chyba wie czy jest to zgodne z przepisami czy nie :roll:
Inaczej powinien odmówić wykonania badania ,a już na pewno wpisu do rodowodu :roll:
meggy

Ostrzeżeń: 0
Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Szam » 2010-08-05, 11:11

Wiesz co mnie nie bulwersuje wiek, bo czesc krajow tak robi, ale dziwi mnie podjescie do hodowli pt. wyłącznie HD i szczeniaki. Ja wiem, ze zdjecie z ED i OCD kosztuje kilka razy tyle co samo HD i na dodatek nie jest obowiazkowe, ale chyba nie jest niemozliwe do wykonania.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Cefreud » 2010-08-05, 11:27

Leszczynka-nie znam Cię więc oceniam po postach.Prywatnie możesz być super dziewczyną ale podejście do hodowli masz straszne.Uczysz się podobno...Tylko jakoś wybiórczo.Podziwiana przez Cibie Maggy robi psom badania nie tylko obowiązkowe.Ma nawet na stanie jednego psa,który nie spełnia jej oczekiwań więc repro nie jest.Z Twoich postów wynika,że byle odbębnić.Jak z Kaprysem.Zamiast latać po wetach i pisać na forum o chorobie i Twoich z nią zmaganiach pytasz czy pies moze kryć na domowe potrzeby...Potem odbębnić hodowlankę.To Twoje własne posty.Napisałaś raz byle bdb ,potem drugi...Na stronie nawet już informujesz o szczeniakach...Dwie suki jeden repro.Dla mnie wygląda to ciut lepiej niż pseudo...
Zobacz ile dziewczyn na forum ma suki? Ile z nich nie jest rozmnażane? Ile czeka,na wszystkie dostępne badania.
A Ty aż HD zrobiłaś....
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez meggy » 2010-08-05, 11:32

Tak ale myślę,że znaczenie ma tu czynnik ludzki . nie zawsze wynika to z barku chęci ,świadomości,czy nawet możliwości finansowych.
Wracając do Kasi -dla mnie odbębnić hodowlankę tzn. pojechać na trzy wystawy po ukończeniu 15-m-ca i nigdy więcej nie pokazać suki.
Ochana śmiga po wystawach od szczeniaka .

.
meggy

Postprzez iwona_k1 » 2010-08-05, 11:35

Problem polega na tym ,że hodowle w Polsce to wolna amerykanka a ZK ma wszystko gdzieś.
Nie wiem co kieruje kimś kto decyduje się się na założenie hodowli ale moim zdaniem tak odpowiedzialna kwestia czyli tworzenie życia i ingerencja w geny powinna leżeć w rękach odpowiednio przeszkolonych i posiadających dużą wiedzę i specjalne zezwolenia osób.Jak jest naprawdę świadczy przypadek Zorna-toż to piez z rodowodem,nieprawdaż???
Wiele jest szczeniaków po chamiopnach -ale gdzie logika kryć nie wiem...Przy odrobinie "Szczęścia" i połączeniu dwóch skrajnych linii histiocytarnych pies dożywa 2,3 lat!!!!Toż to prawdziwy sukces hodowlany.Co z tego,że pies dożyje 8 lat i taka informacja jest na stronach hodowli jak i tak nie wiadomo na co odszedł,bo takich informacji nie ma nigdzie?Czym wiec kierować się w doborze hodowlanym?Ładną głową.grubą kością czy długą sierścią.
To biedne,nieszczęśliwe psy .Wiedzą o tym ci co zakładają wątki chorobowe na forum jak i ci co cierpią w milczeniu.
Ale jak widać nikomu na nich nie zależy :cry: :cry: :cry:
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez meggy » 2010-08-05, 11:44

aaaaaaaaaaaaaaaa"kocham "takie popadanie wskrajnosi :!:
Są ludzie którzy robią to tylko dla kasy i oni niestety będą.Ale są też wartościowi i im się za innych obrywa!
może jakiś osobny wątek?
meggy

Postprzez Cefreud » 2010-08-05, 11:53

wiesz Gosia,własnie tydzień spędziłam u Joli.Oglądałam na żywo jej walkę o każdy krok psa.Radość z uniesionego ogonka.Dlatego moze kolejny wpis o bdb + info na stronie o szczeniakach(suki,która jeszcze bądź co bądź uprawnień nie ma) i do tego przebadanej minimalnie doprowadza mnie do szału...
Ja nie piszę tego bo jestem wredna z natury.Mój pierwszy wpis miał na celu zwrócenie Leszczynce uwagi,że można jeszcze powalczyć,przebadać-krótko mówiąc dać psu czas...
Cefreud

Postprzez meggy » 2010-08-05, 12:03

Staram się zrozumieć.
Gdyby Kasia napisała ,że jedziemy na wystawę ,Ochana wygląda paskudnie bo ma wylinkę ,ale chciałabym zakończyć jej hodowlankę i mam nadzieję ,ze się uda :roll: wszystko było by ok.Napisała to takim jakby to powiedzieć żargonem hodowlanym-przynajmniej ja to tak odbieram :roll: -dane na stronie -no cóż ,żyje tym ,cieszy się.........,planuje jedni nie lubią zapeszać inni się dzielą od początku.......
meggy

Postprzez Aga-2 » 2010-08-05, 12:27

Po to jest to forum, żeby się czegoś nauczyć. Jak wiadomo większość z obecnych tu hodowców nie ma żadnych podstaw teoretycznych. Służymy sobie nawzajem pomocą i wiedzą. Chcemy ulepszyć rasę i podnieść jej walory zdrowotne i długowieczność. Niestety trudno się u większości takich działań dopatrzyć i powyższe posty są tego dowodem. Bardzo to smutne,ale niestety z goryczą podpisuję się pod postem Karoliny :-(
Aga-2
Moderator

Postprzez Aga-2 » 2010-08-05, 12:31

meggy napisał(a):Staram się zrozumieć.
Gdyby Kasia napisała ,że jedziemy na wystawę ,Ochana wygląda paskudnie bo ma wylinkę ,ale chciałabym zakończyć jej hodowlankę i mam nadzieję ,ze się uda :roll: wszystko było by ok.Napisała to takim jakby to powiedzieć żargonem hodowlanym-przynajmniej ja to tak odbieram :roll: -dane na stronie -no cóż ,żyje tym ,cieszy się.........,planuje jedni nie lubią zapeszać inni się dzielą od początku.......

Gosia, ja też tak pomyślałam. Dokładnie tak. Zła interpretacja tekstu. Niestety jak widać ze strony www już wszystko jest przygotowane do tego krycia i termin pojawienia się szczeniąt jest już z góry zaplanowany. To nie jest tylko niefortunnie sformułowana wypowiedź... niestety. To jest działanie przemyślane. Nie myślę, żeby Leszczynka miała złe intencje, ale to co robi, rozmija się z tym, o czym piszemy na tym forum.
Aga-2
Moderator

Postprzez iwona_k1 » 2010-08-05, 12:33

Nie uważam swojej wypowiedzi za skrajną.Czy ktoś może skazać mi choć jedną hodowlę gdzie w dziale pro memoriam znajdę przzyczynę śmierci psa i wyniki badań pośmiertnych?
iwona_k1

Postprzez Zuzanda » 2010-08-05, 12:54

iwona_k1 napisał(a):Nie uważam swojej wypowiedzi za skrajną.Czy ktoś może skazać mi choć jedną hodowlę gdzie w dziale pro memoriam znajdę przzyczynę śmierci psa i wyniki badań pośmiertnych?

Np. Szczęście ty moje ,ostatnio mocny Akord podał .
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez meggy » 2010-08-05, 12:56

nie chce już "mielić słomy" ale pod planowanym miotem jest zapis
Mamy nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Zainteresowanych zachęcamy do obserwowania naszej strony, gdzie na bierząco będziemy zamieszczać informacje dotyczące przyszłego potomstwa.Zachęcamy również do rezerwzcji szczeniąt.

GORĄCO ZAPRASZAMY !
dla mnie jest on czytelny -zgodnie z planem -rozumiem -jeśli suka spełni warunki ,jeśli krycie się uda ,jeśli urodzą się szczenięta.
Czasami dostaję @ z zapytaniem kiedy planuję następny miot ,kim będe kryła ,gdy nawet jeszcze się nie zaczęłam zastanawiać, bo dopiero wyjechały szczonki.
Naprawdę ja nie widzę w tym tekście nic złego.
meggy

Postprzez iwona_k1 » 2010-08-05, 13:02

Zuzanda napisał(a):
iwona_k1 napisał(a):Nie uważam swojej wypowiedzi za skrajną.Czy ktoś może skazać mi choć jedną hodowlę gdzie w dziale pro memoriam znajdę przzyczynę śmierci psa i wyniki badań pośmiertnych?

Pojedyńczy przypadek pojedyńczego psa...Jak hodowca ma wybierać w szerokim gronie potencjalnych reproduktorów?
Niestety problem dotyczy również zagranicznyc0h hodowli
Ile mamy hodowli w Polsce ?
iwona_k1

Postprzez Zuzanda » 2010-08-05, 13:06

iwona_k1 napisał(a):
Zuzanda napisał(a):

Pojedyńczy przypadek pojedyńczego psa...Jak hodowca ma wybierać w szerokim gronie potencjalnych reproduktorów?
Niestety problem dotyczy również zagranicznyc0h hodowli
Ile mamy hodowli w Polsce ?

Zaręczam że ja szukając repro i dzwoniąc do hodowli dostaje wyczerpujące dane i w tych zagranicznych i polskich .
Ja też mam dużo info dotyczących moich psów i ich przodków i jesli ktoś jest zainteresowany i pisze do mi to dzelę sie swoja wiedzą
Fakt że w nszych hodowlach mało jest info o badaniach przyczynach smierci ale to wlasnie wynika z takiego postępowania jakie tu jest prezentowane ,aby minimum tylko to co wymagają i nic poza tym :-(
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez iwona_k1 » 2010-08-05, 13:26

Szkoda tylko,że te dane nie są dostępne dla przeciętnego zjadacza chleba -takiego jak ja ,który nie ma hodowli a hobbystycznie szuka danych i znajduje je tylko w Gemerskiej albo w berner garde o ile pies wyjechał na inny kontynent.Jeżeli ktoś profesjonalnie zajmuje się hodowlą to powinien podchodzić do tematu poważnie
iwona_k1

Postprzez Cefreud » 2010-08-05, 13:31

Iwona-niektórzy znani mi hodowcy zgłaszają do bernergarde swoje psy.Te mieszkające w naszym kraju.
Niektórzy zaś nawet u Bena ich nie wpisują....
Cefreud

Postprzez Hekate » 2010-08-05, 13:51

Mnie boli jeszcze, że tyle kiedyś było kiedyś pisania na forum że szkoda że nie ma polskiego katalogu. I co powstał dzięki poświeceniu dużej ilości wolnego czasu przez pare osób, ale chyba traktowany jest głównie jako kolejna forma promocji, żadko kiedy uzupełnione są info o chorobach i przyczynie śmierci.
Hekate

Postprzez Cefreud » 2010-08-05, 13:56

Amen....
Cefreud

Postprzez Alicja i Spartki » 2010-08-05, 16:51

Napisałam spory poscik ale mi zjadło :-) .Cóż w tym złego że ktoś chce zakończyc hodowlankę,też odebrałm go na wesoło tym bardziej ze buzki były obok wesołe.No ale skoro amen to amen.
Nas nie bedzie
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Hodowlane dylematy na różne tematy, czyli o wszystkim po trochu; inne problemy i kwestie.