Czy takie zachowanie w jakiś sposób należy hamować? Wolałabym, żeby reagował mniej bojowo, ale też nie chcę, żeby zza bramki każdy mógł go miziać... Mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli i doradzicie jakiś złoty środek

Moderator: annasm

. Chyba że pani/panu to naprawdę przeszkadza to zawsze można psa oduczyć takiego zachowania. Jednak na waszym miejscu nie zmieniałabym tego.
. Chyba że pani/panu to naprawdę przeszkadza to zawsze można psa oduczyć takiego zachowania. Jednak na waszym miejscu nie zmieniałabym tego.

. Faktycznie, Kevin i Bohun okazały się słodziakami, ale pierwszy kontakt lekko mnie przeraził
 . Faktycznie, Kevin i Bohun okazały się słodziakami, ale pierwszy kontakt lekko mnie przeraził  .  Eśka tego nie ma i póki była sama bałam się zostawiać ją na dworze, gdyż pozwoliłaby sie ukraść bez protestu. Teraz zostaje pod opieką Robina, któremu nawet mysz się nie prześlizgnie
 .  Eśka tego nie ma i póki była sama bałam się zostawiać ją na dworze, gdyż pozwoliłaby sie ukraść bez protestu. Teraz zostaje pod opieką Robina, któremu nawet mysz się nie prześlizgnie 

) i grube szczeki,jak tylko zauważy coś "niepokojącego".Czasami podbiega do furtki i kilkoma szczekami zawiadamia,ze ktoś właśnie przechodzi,ale szczeka tylko na obcych,do sasiadów(nawet tych dalszych) macha przyjażnie ogonem.Na spacerach,jak do tej pory,żadnej agresji ani też szczekania na obcych nie zauważyłam,raczej jest nazbyt przyjazna,i staram się tę cechę trochę poskromić
 ) i grube szczeki,jak tylko zauważy coś "niepokojącego".Czasami podbiega do furtki i kilkoma szczekami zawiadamia,ze ktoś właśnie przechodzi,ale szczeka tylko na obcych,do sasiadów(nawet tych dalszych) macha przyjażnie ogonem.Na spacerach,jak do tej pory,żadnej agresji ani też szczekania na obcych nie zauważyłam,raczej jest nazbyt przyjazna,i staram się tę cechę trochę poskromić 

Frugo napisał(a):a ja mam pytanie bo widzę, że wasze psy są na działce. u nas także będzie płot i mamy ogromny taras. Czy zostawiacie psy na noc na zewnątrz? czy też zabieracie do domu?

I ciężko go w ogóle zaciągnąć na noc do domu, co próbuje zawsze ich starsza córa zrobić jak zostaje sama. bo się boi.
 I ciężko go w ogóle zaciągnąć na noc do domu, co próbuje zawsze ich starsza córa zrobić jak zostaje sama. bo się boi.

Frugo napisał(a):to inaczej zdam pytanie. Kto zostawia na noc poza domem??

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości