Moderator: annasm

maryjan napisał(a):Dobrze, że zapisaliście się na szkolenie - to podstawa. My szelek praktycznie nie używaliśmy w ogóle. Hans od początku był uczony chodzić na obroży i dało to efekty, bo bez problemu wyprowadzam 50-kilogramowego psa w miejsca, gdzie jest wiele bodźców (dzieci, psy,...). Jedyne czego nie potrafię go oduczyć to gonienie za kotami - ma na ich punkcie totalnego świra - i czasami jak zobaczy kota wcześniej ode mnie to startuje do niego, ale na szczęście jestem w stanie go zatrzymać :) Gdyby był na szelkach to przypuszczam, że nie zatrzymałabym go w pogoni za kotem.

)Przy obroży półzaciskowej sam fakt,że pies czuje przy pociągnięciu,że wokół szyi robi się ciasno ,jest dla niego bodźcem hamującym.U Joki działa rewelacyjnie.
 )Przy obroży półzaciskowej sam fakt,że pies czuje przy pociągnięciu,że wokół szyi robi się ciasno ,jest dla niego bodźcem hamującym.U Joki działa rewelacyjnie. (Urazowi może ulec krtań i tchawica psa,jeśli pies gwałtownie szarpnie a jest w obroży-i tu lepsze są obroże z niezbyt sztywnych materiałów.
(Urazowi może ulec krtań i tchawica psa,jeśli pies gwałtownie szarpnie a jest w obroży-i tu lepsze są obroże z niezbyt sztywnych materiałów.

Berrn napisał(a):Witam
U mnie jest podobnie. Negri potrafi pociągnąć gdy dookoła są interesujące bodźce.Ale również mam problem ze skakaniem przy powitaniu , gdy wracam i spotkam ją na spacerze odrazu się wyrywa i leci żeby mnie obskoczyć , podobnie ma się sprawa gdy odwiedzi mnie jakiś znajomy którego Negri dobrze zna.Znacie może jakiś sposób jak oduczyć skoków?
PS. W jakich cenach są szkolenia ? I czy 11 miesięcy to nie jest za późno na takie szkolenie ?
 ),gość drapie za uchem i po krótkim rytuale powitalnym jest już baaaardzo grzeczna i spokojnie obserwuje kto to i po co przyszedł.Podobnie witamy się z nią przy naszych powrotach z pracy-zawsze się sprawdza,tyle,że ci najbardziej kochani muszą drapać długo
 ),gość drapie za uchem i po krótkim rytuale powitalnym jest już baaaardzo grzeczna i spokojnie obserwuje kto to i po co przyszedł.Podobnie witamy się z nią przy naszych powrotach z pracy-zawsze się sprawdza,tyle,że ci najbardziej kochani muszą drapać długo  

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości