Moderator: annasm

wg mnie to dobrze, że szczon jest odważny. jeśli chcecie żeby się Was bardziej trzymał to musicie być dla małego atrakcyjniejsi czyli zabawki (ogólnie zabawa), smaczki, cokolwiek co będzie dla niego fajniejsze niż ktoś kto się do Was zbliża.
  wg mnie to dobrze, że szczon jest odważny. jeśli chcecie żeby się Was bardziej trzymał to musicie być dla małego atrakcyjniejsi czyli zabawki (ogólnie zabawa), smaczki, cokolwiek co będzie dla niego fajniejsze niż ktoś kto się do Was zbliża.

leciala gdzie popadnie, w ogole sie nie pilnowala, wszytsko bylo ciekawe i godne zainteresowania...
 leciala gdzie popadnie, w ogole sie nie pilnowala, wszytsko bylo ciekawe i godne zainteresowania...   

), gdy zechce do kogos podbiec po prostu mu to uniemożliwić zatrzymując go smyczą i jednocześnie wesoło wołać do siebie pokazując na przykład zabawkę lub nęcąc smakołykiem. Nie ciągnąć psiaka do siebie - on na pewno sam szybko zrozumie, że przy Pańciostwu zdarzają się jednak najfajniejsze rzeczy
 ), gdy zechce do kogos podbiec po prostu mu to uniemożliwić zatrzymując go smyczą i jednocześnie wesoło wołać do siebie pokazując na przykład zabawkę lub nęcąc smakołykiem. Nie ciągnąć psiaka do siebie - on na pewno sam szybko zrozumie, że przy Pańciostwu zdarzają się jednak najfajniejsze rzeczy   

Byłyśmy razem 24 h na dobę - razem na spacer, razem do pracy i razem do łóżka
 Byłyśmy razem 24 h na dobę - razem na spacer, razem do pracy i razem do łóżka  . Ale mimo to Esia chętnie biegała do obcych po "głaski". Ja to wykorzystywałam by ja uczyć przyjaznego zachowania wobec obcych, co ma ogromne znaczenie gdy mała kluseczka zamienia się w wieeeelka kluchę
 . Ale mimo to Esia chętnie biegała do obcych po "głaski". Ja to wykorzystywałam by ja uczyć przyjaznego zachowania wobec obcych, co ma ogromne znaczenie gdy mała kluseczka zamienia się w wieeeelka kluchę  
  .
 .

i nawet mi się komentować nie chciało...
 i nawet mi się komentować nie chciało... . Musiałam po nią pójść, zwołać na smaczki całą ekipę i niepostrzeżenie dorwać moja paskudę
 . Musiałam po nią pójść, zwołać na smaczki całą ekipę i niepostrzeżenie dorwać moja paskudę   

.
 .

dakota0508 napisał(a):Jak nie może psa dogonić i za czesto jej ucieka to go łapie w zęby, obliże i pozwala zmykac dalej

no chciałabym to zobaczyć
  no chciałabym to zobaczyć   

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości