Moderator: annasm

czyli pies wskakuje sam na komendę hop (banał, ale na początek dobre i to
 czyli pies wskakuje sam na komendę hop (banał, ale na początek dobre i to   z czasem pewnie podmienię komendę).
 z czasem pewnie podmienię komendę). 
 Barbapapa napisał(a):pańci pilnuje się jak oka w głowie, pańci się nie zostawia.
Anuta napisał(a):U mnie jazda autem jest nagrodą
Barbapapa napisał(a):nigdy nie dawałam smaczków za wsiadanie do samochodu, traktowałam tę czynność, tak jak oddychanie, jedzenie, głaskanie
 Ale podziwiam wszystkich, których psy same garną się do samochodu bez zbędnych ceregieli
 Ale podziwiam wszystkich, których psy same garną się do samochodu bez zbędnych ceregieli   .  Bo przed nami jeszcze pracy w bród
.  Bo przed nami jeszcze pracy w bród   

Skąd jej się to wzięło pojęcia nie mam,wychowana w mieście,z autami kontakt miała codziennie i nagle coś takiego
 Skąd jej się to wzięło pojęcia nie mam,wychowana w mieście,z autami kontakt miała codziennie i nagle coś takiego  Za każdym razem przyciągałam ją do siebie mówiąc NIE WOLNO i po paru dniach jej przeszło.Do dzisiaj nie wiem co mogło być przyczyną takiego zachowania
 Za każdym razem przyciągałam ją do siebie mówiąc NIE WOLNO i po paru dniach jej przeszło.Do dzisiaj nie wiem co mogło być przyczyną takiego zachowania 

Rucia napisał(a):normalny etap rozwoju :) ja stosuję metodę im bardziej się czegoś boi tym częściej ma z tym kontakt..czyli jak był problem z przejściem ulicą to jeździłam do miasta na spacery praktycznie codziennie, jak się bała wody przy każej okazji do tej wody ją prowadzałam, czy to jezioro czy rzeka czy staw..(...)

) w kolejny jego etap jak sądzę i nie wiem czy jego zachowanie jest raczej normalne czy wręcz przeciwnie- bardzo nienormalne i kwalifikuje się pod "leczenie"... A że mamy trochę ponad rok, jest jeszcze szansa żeby wyjść na prostą.
 ) w kolejny jego etap jak sądzę i nie wiem czy jego zachowanie jest raczej normalne czy wręcz przeciwnie- bardzo nienormalne i kwalifikuje się pod "leczenie"... A że mamy trochę ponad rok, jest jeszcze szansa żeby wyjść na prostą. ), a po 19 ciężko jest uświadczyć na ulicy przechodnia.
 ), a po 19 ciężko jest uświadczyć na ulicy przechodnia.  czy coś z nim nie tak, czy gdzieś popełniliśmy błąd, czy może on po prostu taki będzie bo taki jest jego charakter i lepiej się przyzwyczaić?
  czy coś z nim nie tak, czy gdzieś popełniliśmy błąd, czy może on po prostu taki będzie bo taki jest jego charakter i lepiej się przyzwyczaić?aggie napisał(a):"mamo, jesteś ze mnie dumna, prawda"?

Ja na waszym miejscu nie zaczynałabym chwalić takich akcji bo będziecie mieć większy problem, niż tylko kilka szczeknięć.
 Ja na waszym miejscu nie zaczynałabym chwalić takich akcji bo będziecie mieć większy problem, niż tylko kilka szczeknięć.

U nas mają polecenie stać spokojnie ,nie machać rękoma,nie piszczeć itd....,,nawiązać z psem kontakt wzrokowy i wydać polecenie "siad"i drapać psy w nagrodę  za uchem
 U nas mają polecenie stać spokojnie ,nie machać rękoma,nie piszczeć itd....,,nawiązać z psem kontakt wzrokowy i wydać polecenie "siad"i drapać psy w nagrodę  za uchem  ,wtedy powitanie przebiega w miarę prawidłowo.Oczywiście to zależy od zdolności gościa
 ,wtedy powitanie przebiega w miarę prawidłowo.Oczywiście to zależy od zdolności gościa  Jeśli mała jest zbyt natrętna gdy goście siedzą przy stole,to przed ich przyjściem nie karm jej zbyt obficie,przygotuj coś ,co mała lubi-np.wędzone ucho świńskie,dużą kość (jeśli jada) i wyślij sunię na legowisko ,chwaląc jeśli to zrobi i dając w/w przysmak-zajmie się wtedy smakołykiem na dłużej
 Jeśli mała jest zbyt natrętna gdy goście siedzą przy stole,to przed ich przyjściem nie karm jej zbyt obficie,przygotuj coś ,co mała lubi-np.wędzone ucho świńskie,dużą kość (jeśli jada) i wyślij sunię na legowisko ,chwaląc jeśli to zrobi i dając w/w przysmak-zajmie się wtedy smakołykiem na dłużej  i macie spokój.
 i macie spokój.

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości