Wiadomo też, że ilość raczej rzadko mknie w parze z jakością.

Moderator: annasm

Guard napisał(a):qbav napisał(a): a propos ojca, to Leonidasa ma w swoich rodowodach niemal 80-90% szwajcarow w Polsce ;)
no moze 75%, a 24% potomków ma w rodowodzie Bohuna i taki dobór hodowlany stosowany przez hodowców uważam za naganny. Kiedyś już o tym pisałam, ale pozostało to bez echa. "Trudne" tematy są niechętnie podejmowane przez forumowiczów.

Agnieszka napisał(a):Rozumiem Guard ,że krytykujesz nie tylko mnie , ale równiez hodowle Refugium .....A ja osobiscie bardzo cenię Panią Basie Wierzbicką i jest Ona dla mnie autorytetem .Jestem dumna , że mam Leonidasa w rodowodzie , bo poniekąd dzięki niemu mam Bohunka ,a uważam go za wyjątkowego psa ,przede wszystkim za jego charakter.Największą nagrodą dla Bohunka i mnie są zadowoleni klienci , którzy mają jego dzieci .Mają i wiedzą jakie są .To że Bohun daje szczeniaki z pięknymi głowami ,charakterem , ciemnym brazem doceniły równiez hodowle zagraniczne . Bohun ma zamówione krycia ze SZwecji , Słoweni i najprawdopodobniej suczka z Czech przyjedzie . Dlatego nie zaprzestane krycia tak dobrym reproduktorem.Tym bardziej dla kogoś widzimisie .
Nie pisz Guard , że "Trudne" tematy są niechętnie podejmowane przez forumowiczów."może poprostu nikt nie ma zamiaru z Tobą dyskutować , bo nie jesteś żadnym znawcą .

Guard napisał(a):qbav napisał(a): a propos ojca, to Leonidasa ma w swoich rodowodach niemal 80-90% szwajcarow w Polsce ;)
no moze 75%, a 24% potomków ma w rodowodzie Bohuna i taki dobór hodowlany stosowany przez hodowców uważam za naganny. Kiedyś już o tym pisałam, ale pozostało to bez echa. "Trudne" tematy są niechętnie podejmowane przez forumowiczów.
 i tutaj ważniejszy jest charakter psa a nie kształt plamek. Jeśli Leonidas i Bohun dają dobre mioty, jeśli szczeniaki są ładne i wyrastają na mądre, zrównoważone psy - to dlaczego upierać się przy zmianie reproduktora?, skoro szczeniaki w większości wypadków nie będą rozmnażane dalej? A jeśli nawet, to czy wielkim problemem jest wyjazd za granicę do krycia?
 i tutaj ważniejszy jest charakter psa a nie kształt plamek. Jeśli Leonidas i Bohun dają dobre mioty, jeśli szczeniaki są ładne i wyrastają na mądre, zrównoważone psy - to dlaczego upierać się przy zmianie reproduktora?, skoro szczeniaki w większości wypadków nie będą rozmnażane dalej? A jeśli nawet, to czy wielkim problemem jest wyjazd za granicę do krycia?
Szam napisał(a):Tak z ciekawosci, bo na stronie nie ma info czy Bohun jest przebadany na biodra i łokcie?? Czy wlasciciele duzych badaja psy, bo chyba nawet HD nie jest u nich obowiazkowe??

a także brakuje im konsekwencji w wypowiedziach:
 a także brakuje im konsekwencji w wypowiedziach:Monika.R.H. napisał(a):Witam
Jestem hodowca DSPP i zwracam sie do Pani Kingi, czytam to forum i czytam i zauwazylam pewna rzecz-niestety. Mianowicie ma Pani bardzo brzydka ceche tzn. obgaduje Pani innych hodowcow-konkurentow!!!(...)
Myslalam ze wszyscy tutaj jestesmy milosnikami psow, a tymczasem jest to towarzystwo wzajemnej adoracji(...)

Tutaj przynajmniej stoi wszystko "czarno na białym".  Każdy może uargumentować swój odmienny pogląd na każdy temat.  Zresztą wypowiedzi na temat umaszczenia suni wcale nie odebrałam jako "obgadywania"
  Tutaj przynajmniej stoi wszystko "czarno na białym".  Każdy może uargumentować swój odmienny pogląd na każdy temat.  Zresztą wypowiedzi na temat umaszczenia suni wcale nie odebrałam jako "obgadywania"Monika.R.H. napisał(a):Sa psy i suki, ktore prywatnie mi sie podobaja lub nie, ale nie wypowiadam sie publicznie, bo to moja ocena, a fachowcem nie jestem! A Pani jest fachowcem??? A moze jest Pani genetykiem??
 A Pani może się wypowiedzieć publicznie, że się Pani coś, ktoś lub dany pies czy suka nie podoba, albo wręcz przeciwnie, że się Pani podoba
  A Pani może się wypowiedzieć publicznie, że się Pani coś, ktoś lub dany pies czy suka nie podoba, albo wręcz przeciwnie, że się Pani podoba  A cóż w tym złego
   A cóż w tym złego  
   Mniej złych emocji życzę.
   Mniej złych emocji życzę. 
 BASTARD napisał(a):To Kuba załamujesz mnie,
bo jeżeli jest tak niewiele hodowców DSPP w Polsce a wielu z nich idzie na łatwizne to chyba duługo ta rasa nie przetrwa,
ja tam jestem jeszcze optymistką a może i naiwniakiem ale wierze że tak nie jest

Agnieszka napisał(a): Nie oburzam się też za krytyke.

Szam napisał(a):qbav napisał(a):moze choc nie musi, za genami nie dojdziesz .... bylismy juz swiadkami narodzin dlugowlosego szwajcara mimo iz wspolnych przodkow chyba nie mial ... a propos ojca, to Leonidasa ma w swoich rodowodach niemal 80-90% szwajcarow w Polsce ;)
Akurat tu tez byl inbreed:
http://www.andi-gsmd.pl/muzarod.html
http://www.andi-gsmd.pl/muzarod.html
Matki psa i suki to siostry.

Szam napisał(a):Zwracam honor, siostrami nie są miotowymi ale rodowod maja identyczny.

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości