Moderator: annasm

jest moja, a nie psa, a jeśli chodzi o sprzątanie mimo mycia łap po każdym spacerze nie mam ochoty na mycie takiej powierzchni co 3 dzień...
 jest moja, a nie psa, a jeśli chodzi o sprzątanie mimo mycia łap po każdym spacerze nie mam ochoty na mycie takiej powierzchni co 3 dzień...   nie licząc obgryzionych ścian
  nie licząc obgryzionych ścian    no i na zewnątrz tyyle ciekawych rzeczy
  no i na zewnątrz tyyle ciekawych rzeczy   generalnie śmieszą mnie teksty ludzi mówiących że szwajcar nie nadaje się do mieszkania na zewnątrz, przecież to pies i tam jest jego naturalne środowisko. Pozdrawiam
  generalnie śmieszą mnie teksty ludzi mówiących że szwajcar nie nadaje się do mieszkania na zewnątrz, przecież to pies i tam jest jego naturalne środowisko. Pozdrawiam

, łapki daje sobie umyć, a panowie często gęsto zapominają o istnieniu wycieraczki
 , łapki daje sobie umyć, a panowie często gęsto zapominają o istnieniu wycieraczki   . Kanapa jest wystarczająco duża na nas troje (mąż, pies i ja)
 . Kanapa jest wystarczająco duża na nas troje (mąż, pies i ja)  a jeśli chodzi o zachowanie jak "słoń w składzie porcelany" do do tego kwalifikuje się jak najbardziej .... dwuletnia, filigranowa wnuczka Ada. Ester zostawiamy na parę godzin w pokoju z dwoma akwariami i wielka klatką szynszyli. Ady nie można spuścić z oka nawet na dwie sekundy
 a jeśli chodzi o zachowanie jak "słoń w składzie porcelany" do do tego kwalifikuje się jak najbardziej .... dwuletnia, filigranowa wnuczka Ada. Ester zostawiamy na parę godzin w pokoju z dwoma akwariami i wielka klatką szynszyli. Ady nie można spuścić z oka nawet na dwie sekundy  

. Dla mnie osobiście to wielka przyjemność wracać do domu i widzieć szczęśliwego  psa
 . Dla mnie osobiście to wielka przyjemność wracać do domu i widzieć szczęśliwego  psa  . A z tym spaniem na kanapie to wcale nie jest tak źle
 . A z tym spaniem na kanapie to wcale nie jest tak źle  . Ester też ma swój materac po mojej stronie łóżka i śpi na nim przez większa część nocy. Dopiero nad ranem ok 4,00 kładzie się na mojej kołdrze i pilnuje żebym wstała na pierwszy dźwięk budzika bo przecież las czeka, spacer czeka...
 . Ester też ma swój materac po mojej stronie łóżka i śpi na nim przez większa część nocy. Dopiero nad ranem ok 4,00 kładzie się na mojej kołdrze i pilnuje żebym wstała na pierwszy dźwięk budzika bo przecież las czeka, spacer czeka...  

). Wątpię, czy typowy podwórzowiec ma szanse na taką zaprawę.
 ). Wątpię, czy typowy podwórzowiec ma szanse na taką zaprawę. że pies domownik to niekoniecznie piecuch i leń
 że pies domownik to niekoniecznie piecuch i leń  . Esia też codziennie rano robi 6-8 km ale szybkim spacerem bo ja nie luuuuubię biegać
 . Esia też codziennie rano robi 6-8 km ale szybkim spacerem bo ja nie luuuuubię biegać  
   . "Wstępnie zmywa" talerze
 . "Wstępnie zmywa" talerze   , za tydzień (jak skończy rok) zacznie wozić wózkiem Adę na spacer, z własnej inicjatywy przekopuje mi ogród
 , za tydzień (jak skończy rok) zacznie wozić wózkiem Adę na spacer, z własnej inicjatywy przekopuje mi ogród  , zastępuje mi psychoanalityka, wieczorem przed snem wyciąga mnie na zabawy do ogrodu - a po tym jak wiadomo lepiej się śpi. Co rano pilnuje bym nie zaspała. I zawsze, bez względu na cokolwiek, w każdym momencie okazuje mi swą psią, bezgraniczną miłość - bezcenne!
, zastępuje mi psychoanalityka, wieczorem przed snem wyciąga mnie na zabawy do ogrodu - a po tym jak wiadomo lepiej się śpi. Co rano pilnuje bym nie zaspała. I zawsze, bez względu na cokolwiek, w każdym momencie okazuje mi swą psią, bezgraniczną miłość - bezcenne! 

HAN napisał(a):Gabaryty mi nie przeszkadzają tym bardziej przy powierzchni 180 mkw, tylko to słoń w składzie porcelany.... a kanapa nigdy w życiujest moja, a nie psa, a jeśli chodzi o sprzątanie mimo mycia łap po każdym spacerze nie mam ochoty na mycie takiej powierzchni co 3 dzień...
nie licząc obgryzionych ścian
no i na zewnątrz tyyle ciekawych rzeczy
generalnie śmieszą mnie teksty ludzi mówiących że szwajcar nie nadaje się do mieszkania na zewnątrz, przecież to pies i tam jest jego naturalne środowisko. Pozdrawiam

trzymam na kanapach ponad 200kg
  trzymam na kanapach ponad 200kg  

Nie przyłaziły by w nocy do łóżka.
 Nie przyłaziły by w nocy do łóżka.

Jest to tez skuteczne antidotum na egocentryzm, którym coraz więcej osób się zaraża
 Jest to tez skuteczne antidotum na egocentryzm, którym coraz więcej osób się zaraża  

To jest głupota
 To jest głupota 

. Od dzieciństwa miałam kuku na punkcie futerkowych zwierzaków, znosiłam do domu myszy z pola i marzyłam o psie w moim pokoju. Teraz jestem dorosła i go mam. I się nim cieszę. Mieszka z nami w domu bo dla nas to tez członek rodziny i widzimy, że jej w naszym towarzystwie też jest dobrze. Poza wyjątkowymi sytuacjami jeździ z nami wszędzie a my nie jeździmy tam gdzie nas nie chcą z psem. Bo tak chcemy. Gdyby Ester chciała mieszkać w budzie na ogrodzie to byśmy jej tego z pewnością nie wzbraniali. Ale ona wybiega tylko się załatwić i sprawdzić teren, po czym puka niecierpliwie do drzwi a wpuszczona szczerzy się w uśmiechu i z zadowoleniem kładzie się na dywanie u stóp pani lub pana.
. Od dzieciństwa miałam kuku na punkcie futerkowych zwierzaków, znosiłam do domu myszy z pola i marzyłam o psie w moim pokoju. Teraz jestem dorosła i go mam. I się nim cieszę. Mieszka z nami w domu bo dla nas to tez członek rodziny i widzimy, że jej w naszym towarzystwie też jest dobrze. Poza wyjątkowymi sytuacjami jeździ z nami wszędzie a my nie jeździmy tam gdzie nas nie chcą z psem. Bo tak chcemy. Gdyby Ester chciała mieszkać w budzie na ogrodzie to byśmy jej tego z pewnością nie wzbraniali. Ale ona wybiega tylko się załatwić i sprawdzić teren, po czym puka niecierpliwie do drzwi a wpuszczona szczerzy się w uśmiechu i z zadowoleniem kładzie się na dywanie u stóp pani lub pana.
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości