Czytam forum już od jakieś czasu, bo interesuję się powoli pieskiem DSPP. W związku z tym mam kilka pytań i pewnie nowe narodzą się z biegiem czasu
 Czytam forum już od jakieś czasu, bo interesuję się powoli pieskiem DSPP. W związku z tym mam kilka pytań i pewnie nowe narodzą się z biegiem czasu   Pierwsze pytanie jak ta rasa dogaduje się z innymi psami? Mamy w domu foksteriera, który będzie kończył w czerwcu przyszłego roku 5 lat, a właśnie wtedy planujemy kupno pieska (a staram się dowiedzieć wszystkiego wcześniej żeby być od razu dobrym panem
 Pierwsze pytanie jak ta rasa dogaduje się z innymi psami? Mamy w domu foksteriera, który będzie kończył w czerwcu przyszłego roku 5 lat, a właśnie wtedy planujemy kupno pieska (a staram się dowiedzieć wszystkiego wcześniej żeby być od razu dobrym panem  ). Nasz foksik jest baaaardzo przyjacielski. Mamy wielki ogród i myślę, że warunki pies miałby odpowiednie. Chcielibyśmy kupić szczeniaka niewystawowego, bo i tak nie zamierzamy iść w tym kierunku. Ważna kwestią jest wybór dobrej hodowli.. Znacie może jakąś w okolicach zamojszczyzny? Pies miałby "trochę" stróżować, czyli pilnować podwórza w dzień i może czasami w nocy i dawać znak
). Nasz foksik jest baaaardzo przyjacielski. Mamy wielki ogród i myślę, że warunki pies miałby odpowiednie. Chcielibyśmy kupić szczeniaka niewystawowego, bo i tak nie zamierzamy iść w tym kierunku. Ważna kwestią jest wybór dobrej hodowli.. Znacie może jakąś w okolicach zamojszczyzny? Pies miałby "trochę" stróżować, czyli pilnować podwórza w dzień i może czasami w nocy i dawać znak   Mam jeszcze pytanie czy te psy mogą ze swoją masą biegać sporadycznie przy rowerze? Aha i jeszcze taka jedna kwestia: czytałem tutaj, że dajecie psom preparaty na stawy. Mam znajomych na studiach weterynaryjnych i wszyscy zgodnie twierdzą, że te preparaty mogą dać jakiś pożytek jeśli pies jeszcze rośnie bo później i tak nic nie pomogą... więc czy to się daje psu cale życie czy tylko przez okres dojrzewania?
 Mam jeszcze pytanie czy te psy mogą ze swoją masą biegać sporadycznie przy rowerze? Aha i jeszcze taka jedna kwestia: czytałem tutaj, że dajecie psom preparaty na stawy. Mam znajomych na studiach weterynaryjnych i wszyscy zgodnie twierdzą, że te preparaty mogą dać jakiś pożytek jeśli pies jeszcze rośnie bo później i tak nic nie pomogą... więc czy to się daje psu cale życie czy tylko przez okres dojrzewania? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i przepraszam za chaos w poście
![:] :]](./images/smilies/icon_45.gif) Pozdrawiam!
  Pozdrawiam! 

DSPP to psy, które wprost stworzone są do tego, by je kochać. U nas jest Nelly-obecnie ponad 2-letnia.....Cudowna dla rodziny, przyjaciół i znajomych, jak również dla nieznajomych wpuszczonych na podwórko/do domu
  DSPP to psy, które wprost stworzone są do tego, by je kochać. U nas jest Nelly-obecnie ponad 2-letnia.....Cudowna dla rodziny, przyjaciół i znajomych, jak również dla nieznajomych wpuszczonych na podwórko/do domu  
  Dlatego warto robić wszystko aby zapobiec chorobom stawów (preparaty, brak chodzenia po schodach, w okresie wzrostu mało obciążeń-biegania, wysiłku itd)
   Dlatego warto robić wszystko aby zapobiec chorobom stawów (preparaty, brak chodzenia po schodach, w okresie wzrostu mało obciążeń-biegania, wysiłku itd)

jak jest w tej kwestii z DSPP?
 jak jest w tej kwestii z DSPP?

I to był najwspanialszy prezent od mojego SZM, który w drodze do hodowli cały czas powtarzał, że jedziemy
 I to był najwspanialszy prezent od mojego SZM, który w drodze do hodowli cały czas powtarzał, że jedziemy